
6 osób
Ustawienia strony:
Widoczność: wszyscy
Publikować mogą: autorzy
Moderacja: przed publikacją
Widoczność: wszyscy
Publikować mogą: autorzy
Moderacja: przed publikacją
RSS
RSS
Najlepszy Szef Kuchni

Andrzej Szurek, Szef restauracji Klukovka, która specjalizuje się w kuchni wschodniej z całego obszaru byłego Związku Radzieckiego. Jana Pawła II 45a lok. 46
1. Kucharz w pełni sezonu
Klukovka, nazwa restauracji, oznacza nalewkę żurawinową, czyli żurawinówkę. Jest też inne znaczenie, słowo „naklukać” po rosyjsku oznacza „napić się, zabawić się”. Zimowy... czytaj dalej
W temacie: Szefowie dla bywajtu

Szef Kuchni, Angelo Hotel ul. Sokolska 24, Katowice.
1. Kucharz w pełni sezonu
W Polsce dostępność świeżych produktów zmienia się średnio co dwa miesiące. Jest więc kilka sezonów, a każdy jest oczekiwany przez kucharzy ze względu na możliwość kreowania potraw ze świeżych dodatków w nowej odsłonie.2. Niedoceniane polskie składniki... czytaj dalej
W temacie: Szefowie dla bywajtu

Szef kuchni, Andel’s Hotel, Łódź 1. Kucharz w pełni sezonu
Kuchnia jest tak bogata, że każdy miesiąc może być pełnią sezonu. Zmieniające się pory roku przynoszą nowe smaki. W mojej kuchni identyfikuję się z kalendarzem i wykorzystuje dary natury kiedy są świeże, pachnące i mają swój czas. 2. Niedoceniane... czytaj dalej
W temacie: Szefowie dla bywajtu

Szef Kuchni, restauracja 99, Al. Jana Pawła II 23, Warszawa.
1. Kucharz w pełni sezonu
Nie istnieje w gastronomii jednoznaczne pojęcie sezonu - kiedy w jednym miejscu się zaczyna, to gdzie indziej się kończy. Sezon produktowy trwa natomiast od wczesnej wiosny do późnej jesieni (nowalijki, szparagi, owoce, grzyby, dynia, gęsina). Sezonowość... czytaj dalej
W temacie: Szefowie dla bywajtu

Szef Kuchni, restauracja Casa Pablo, ul. Grzybowska 5a, Warszawa
1. Kucharz w pełni sezonu
Oczywiście w Hiszpanii istnieje wiele produktów sezonowych. Jednak dzięki ciepłemu południowemu klimatowi możemy cieszyć się dostępem do dobrych jakościowo warzyw i owoców praktycznie przez cały rok, choć istnieją oczywiście trochę lepsze i gorsze okresy. Na przykład... czytaj dalej
W temacie: Szefowie dla bywajtu
komentarze 1,
ostatni
od Ola:
Podoba mi się niekowencjonalne podejście pana Gonzalo. Fajna jest taka odrobina szaleństwa w kuchni, zwłaszcza że daje nam - odwiedzającym restaurację - szansę na sprobowanie ...
...

„Władczyni zapachów”, „gwiazda w kuchni”, „herbaciana dama” - tak określają ją media. Kiperka, kompozytorka smaków i zapachów, również na wyłączność jako logo instytucji, artysty, firmy, osoby prywatnej albo willi. Specjalistka w zakresie aromaterapii, herbatyzmu i aromamarketingu. Tworzy zapachy miejsc. Obecnie nawania autorskimi kompozycjami polskie pałace, wille, dworki, apartamenty. Twórczyni marki Herba... czytaj dalej
Oceny +1/-0,
W temacie: Szefowie dla bywajtu
komentarze 1,
ostatni
od mrtswtk:
[martachowaniec]: Teraz delektuję się prostotą czarnego pieprzu. (...) Nawet herbatę świetnie przyprawia. Miałam okazję pić herbatę z pieprzem w Indiach. Było to ciekawe połączenie. Więcej ...
...

Szef w Polish Your Cooking, ul. Przeskok 2
1. Kucharz w pełni sezonu
Nie do końca wiem, jak odpowiedzieć na to pytanie, ale posłużę się sezonem obecnym, czyli jesienią. A jak piękna polska złota jesień, to i nieodzownie piękne złote dynie, z których można zrobić wszystko (pierogi, zapiekanki, makarony, ciasta... czytaj dalej
Oceny +1/-0
W temacie: Szefowie dla bywajtu

Kucharz, nauczyciel w stołecznej szkole gastronomicznej
1. Kucharz w pełni sezonu
Każdego dnia na świecie jest pełnia sezonu.
2. Niedoceniane polskie składniki
Olej lniany, morwa, dzika róża, konopie, czarny bez, ikra ryb słodkowodnych.
3. Fajny przepis na jesień
Krem dyniowo-kokosowy z imbirem i pomarańczą. Przesmażyć na oliwię czosnek, imbir i... czytaj dalej
W temacie: Szefowie dla bywajtu

Kucharz w restauracji Topollino, Aleja Najświętszej Maryi Panny 67, Czestochowa.
1. Kucharz w pełni sezonu
Praca, praca to moja pasja.
2. Niedoceniane polskie składniki
Jarmuż, jałowiec, trawa żubrowa.
3. Fajny jesienny przepis
Ciastka sable, konfitura z gruszką, sos jeżynowy
Ciastko Sable:200g masła w temperaturze pokojowej100g drobnego cukru0,5 żółtka250g... czytaj dalej
W temacie: Szefowie dla bywajtu
Tomek Roehr opowiada o koktajlach molekularnych

Proszę o definicję drinka molekularnego.
Tomek Roehr: Słowo „molekularny” ostatnio zrobiło się w Polsce modne. Myślę, że lepiej nazwać te drinki profesjonalnymi. Wykorzystujemy wiedzę z kuchni molekularnej.
Czy sami możemy taki drink przygotować w domu na imprezie?
Możemy w sklepach ze zdrową żywnością kupić żelatynę, która nazywa się agar, z... czytaj dalej
W temacie: Rozmawiamy z kucharzami

Kucharz, członek Fundacji Klubu Szefów Kuchni, restauracja Sowa&Przyjaciele, ul. Gagarina 2, Warszawa.
1. Kucharz w pełni sezonu
Pracuję w restauracji i w swojej pracy bardzo często kierujemy się sezonowością produktów jak również zmieniającą się aurą za oknem. Teraz mamy jesień więc wspólnie z całym zespołem poszukujemy takich produktów i... czytaj dalej
Oceny +3/-0
W temacie: Szefowie dla bywajtu
Nie ma jednych jabłek, zapytajmy w sklepie o kolorową marchewkę, nie ukrywajmy, że jakość kosztuje – droga Tomka Woźniaka do tego, by żyć świadomie i prawdziwie.

Jakie jest Twoje ulubione mięso?
Tomek Woźniak: Dobrej klasy wołowina, wolna od antybiotyków, rasy mięsnej np.: Angus lub Hereford, ale hodowane u nas w Polsce. Musi ona dojrzewać, bo wtedy nabiera marmurkowości i staje się smaczniejsza. Ser camembert, gdyby też nie dojrzał, nie byłby taki, jaki jest. Włókna kolagenowe zaczynają... czytaj dalej
Oceny +1/-0
W temacie: Rozmawiamy z kucharzami

Kucharz, dziennikarz kulinarny, prowadzi restaurację Burger Kitchen, ul. Widok 8, Warszawa.
1. Kucharz w sezonieW kuchni najważniejszy jest czas. Tak jak w zimie zakładamy kurtkę, jesienią liście spadają z drzew, a latem jest ciepło, tak warzywa i owoce również się zmieniają. Mamy produkty w danej porze miesiąca i porze roku... czytaj dalej
Oceny +2/-0
W temacie: Szefowie dla bywajtu

Szef Kuchni, restauracja 4Elements w Qubus Hotel Bielsko-Biała, ul. Mostowa 2
1. Kucharz w pełni sezonu
Hmm... na pewno bardzo zabiegany, ale z dostępem do wielu składników, z których można kreować coraz to nowe i lepsze rzeczy.
2. Niedoceniane polskie składniki
Zwróciłbym uwagę na jarmuż - roślina z rodziny kapustowatych, podobna... czytaj dalej
Oceny +1/-0
W temacie: Szefowie dla bywajtu

Kucharz, restauracja Sushi Sagrada, Bergen.
1. Kucharz w sezonie
W restauracji sushi ciężko o sezonowość, ponieważ wszystkie produkty mamy przez cały rok dostępne.
2. Niedoceniane polskie składniki
W polskiej kuchni - gałka muszkatołowa. Jeśli chodzi o japońską kuchnię, nie ma takiego składnika, ponieważ Japończycy są bardzo tradycyjni. Używają wszystkich składników, jakie... czytaj dalej
W temacie: Szefowie dla bywajtu

Kucharz, restauracja&dom przyjęć Amrestis, Jastrzębie Zdrój, ul. Energetyków 14
1. Kucharz w pełni sezonu
To bardzo zmęczony człowiek, któremu energii dodaje satysfakcja z realizowanej pasji.
2. Niedoceniane polskie składniki
Kasza, pigwa, jarzębina
3. Fajny przepis na jesień
Krem z dyni z chipsami z jabłka (może mało oryginalny ale pyszny... czytaj dalej
W temacie: Szefowie dla bywajtu
Szef kuchni w czterogwiazdkowym hotelu Brant w Warszawie, ul. Równa 20, gotuje w TVP 2 w "Pytaniu na śniadanie"
1. Kucharz w pełni sezonu
To kucharz, który robi coś z niczego, czyli z tego co ma aktualnie w lodówce.
2. Niedocenianiane polskie składniki
Dziczyzna, warzywa, owoce, polski drób
3. Fajny... czytaj dalej
W temacie: Szefowie dla bywajtu

Szefowa Kuchni, restauracja Papaya, ul. Foksal 16, Warszawa
1. Kucharz w pełni sezonu
W kuchni tajskiej sezonowość nie występuje ze względu na brak różnic w temperaturze w ciągu całego roku. Produkty używane do potraw są zatem dostępne przez cały rok.
2. Niedoceniane polskie składniki
W kuchni tajskiej nie występują żadne... czytaj dalej
Oceny +3/-0,
W temacie: Szefowie dla bywajtu
komentarze 1,
ostatni
od Ola:
Mało kto pewnie zauważy bardzo ciekawy rys tego wywiadu. Zwróćcie uwagę jak Pani Pawarisa w kaźdej wypowiedzi posługuje się slowem "gość" zamiast "klient". To bardzo ...
...

Kucharz, współwłaścicielka restauracji, dekoratorka wnętrz restauracja 4 Pory Roku, Wrocław, ul. Jaracza 77b
1. Kucharz w pełni sezonu
W pełni sezonu spędzam czas na zbiorach sezonowych produktów (wiosną wdrażam w menu restauracji nowalijki, latem królują owoce wypiekane na ciastach w restauracji, jesienią praca wrze przy przetworach, które zimą pojawią się... czytaj dalej
Oceny +2/-0
W temacie: Szefowie dla bywajtu
Świeże, niedrogie i lokalne – zorganizujmy przyjęcie w duchu Slow Food.

Marta Chowaniec: Jak wygląda letnie przyjęcie w duchu Slow Food?
Grzegorz Łapanowski: Zacisznie, spokojnie, blisko, natury, na świeżym powietrzu, w ogrodzie lub u najbliższych znajomych – tak mi się ono kojarzy. Możemy też zorganizować fetę w zaprzyjaźnionej restauracji lub rozstawić stoły na ulicy lub w parku. Podstawą jest zawsze pyszne jedzenie... czytaj dalej
Oceny +2/-0,
W temacie: Rozmawiamy z kucharzami
komentarze 1,
ostatni
od Atavus:
Cóż po Slow Food, kiedy rządzi nami GMO
Slow Food byłoby naprawdę dobrym rozwiązaniem gdyby nie to, że produkty spożywcze, którymi dysponujemy są pozbawione pierwotnych walorów smakowych. Większość żywności, mimo iż nie ma ...
...