Najlepszy Szef Kuchni
6 osób
Moderatorzy:
    martachowaniec

Ustawienia strony:

Widoczność: wszyscy
Publikować mogą: autorzy
Moderacja: przed publikacją
RSS RSS
Zarejestruj się

02/12/13 od martachowaniec
W temacie: Szefowie dla bywajtu

Piotr Nadolski dla bywajtu

Szef Kuchni, Angelo Hotel ul. Sokolska 24, Katowice.

1. Kucharz w pełni sezonu

W Polsce dostępność świeżych produktów zmienia się średnio co dwa miesiące. Jest więc kilka sezonów, a każdy jest oczekiwany przez kucharzy ze względu na możliwość kreowania potraw ze świeżych dodatków w nowej odsłonie.

2. Niedoceniane polskie składniki

W ostatnich latach zostały trochę zapomniane takie dodatki jak: jarmuż, smalec gęsi, raki, kasze, brukiew, czarna rzepa, topinambur, pasternak. Polska od wielu lat eksportuje za granicę produkty, które są mało znane w naszym kraju. Na szczęście w ostatnim czasie powoli powracają na nasze stoły np: ślimaki, gęsina, czy mięso królicze.

3. Fajny przepis na jesień

Placuszki z cukini z marchwią i świeżą bazylią z sosem z mleka kokosowego.

4. Restauracyjny patent dla domowej kuchni

Gotowanie to jest jeden wielki patent, dlatego potrzeba wiele doświadczeń, aby zostać znakomitym kucharzem. O smaku i wyglądzie potraw decydują często drobne szczegóły jak właściwa temperatura, czy składniki dodawane we właściwym czasie. Na przykład podczas roztapiania czekolady może się zdarzyć, że z powodu zbyt wysokiej temperatury za bardzo twardnieje. Taką czekoladę można uratować wtłaczając w nią rozpuszczone masło.

5. Ulubiona przyprawa

Lubię wiele przypraw, bardzo ważne jest jednak to, aby były świeże i dobrej jakości. Świeżo mielony pieprz jest znacznie lepszy niż pieprz zmielony w fabryce na potrzeby supermarketu.

6.Pomysł ze świata

Confit, czyli metoda przygotowywania mięsa wykorzystywana w kuchni francuskiej. Gotowanie w tłuszczu wpływa na jakość mięsa - dzięki tej metodzie staje się bardziej kruche i delikatne.

7. Najtrudniejszy klient

Nie ma trudnych klientów, są tylko mniej lub bardziej wymagający.

8. Niekonwencjonalnie, czyli...

Czyli ostatnio modna kuchnia molekularna, lecz na palcach tylko jednej ręki można policzyć naprawdę fajne patenty. Mnie osobiście taka forma gotowania nie urzekła.

9. Recepta na romantyczną kolację

Dużo warzyw, owoców i czekolady w nowoczesnym podaniu i zaskakującej odsłonie.

  • Piotr Nadolski Piotr Nadolski (Vienna International)