Najlepszy Szef Kuchni
6 osób
Moderatorzy:
    martachowaniec

Ustawienia strony:

Widoczność: wszyscy
Publikować mogą: autorzy
Moderacja: przed publikacją
RSS RSS
Zarejestruj się

29/10/13 od martachowaniec
W temacie: Szefowie dla bywajtu

Tomek Woźniak dla bywajtu

Kucharz, dziennikarz kulinarny, prowadzi restaurację Burger Kitchen, ul. Widok 8, Warszawa.

1. Kucharz w sezonie

W kuchni najważniejszy jest czas.  Tak jak w zimie zakładamy kurtkę, jesienią liście spadają z drzew, a latem jest ciepło, tak warzywa i owoce również się zmieniają. Mamy produkty w danej porze miesiąca i porze roku. Gdybyśmy jedli wszystkie sezonowe produkty, to bylibyśmy po prostu zdrowi.

2. Niedoceniane polskie składniki

Dynia wychodzi ostatnio na piedestał, kolejna rzecz to topinambur, ale moim faworytetm jest jarmuż: smaczny, zdrowy i ma ładny kolor. Byłem w Nowym Jorku, gdzie w każdym sklepie można dostać jarmuż. Niedawno wróciłem z Włoch, tam również używa się bardzo dużo jarmużu toskańskiego, a przecież my, w Polsce mamy typowy klimat dla hodowania tego warzywa i nie wiedzieć czemu go nie ma. Zawiera dużo przeciwutleniaczy, czyli podobnie jak pozostałe zielone warzywa będzie sprzyjać naszej pięknej i młodej cerze.
           
Poza tym kolorowe kalafiory, nie tylko białe ale też pomarańczowe i fioletowe.

3. Fajny jesienny przepis

To najprostsza sałatka, jaka jest możliwa: cienko siekamy surowy jarmuż i dodajemy olej rzepakowy, do tego kawałki pomidorów, pestki dyni, słonecznika wcześniej uprażone, sól, pieprz,

Jamuż można podsmażyć i przygotować frittatę z jajkami, dodać pokrojoną w paski paprykę, a na sam koniec skropić olejem z pestek dyni i posypać serem kozim.

Kolejny pomysł: zmiksowany jarmuż z cukinią, ogórkiem, jabłkiem i gruszką to koktajl, który da nam bardzo dużo energii na cały dzień, bo proponuję pić go na śniadanie.

Z jarmużu możemy przygotować, co tylko chcemy. Możemy go udusić, zblanszować i podsmażyć. Możemy przygotować z niego też gołąbki. Do środka dodajmy np. soczewicę lub ciecierzycę. Polecam też, żeby do zapiekanki w cieście filo zamiast szpinaku dodać jarmuż. Warto zrobić też lasanię z jarmużem.

4. Restauracyjny patent dla domowej kuchni

Raz na zawsze zapomnijmy o pandze.

5. Ulubiona przyprawa

Gałka muszkatołowa. Uwielbiam ją, bo dodaje się jej dosłownie odrobinę, a zmienia cały smak. Polecam nie tylko do białych sosów, ale też do wołowiny. Największe muszkatołowce widziałem na Bali w Indonezji. Mają po 4 cm długości. Przywiozłem cały worek do Polski. W kuchni ludzie używają magicznych chemicznych mistyfikacji, czyli kostek, zamiast nich warto dodać tylko odrobiny gałki. Do wina grzanego wsypuję też trochę tej korzennej przyprawy.

Uwielbiam również miętę. Ona pasuje do wszystkiego i słodkiego i słonego.

6. Pomysł ze świata

Kuchnia azjatycka i chilli. Działa zbawiennie na układ pokarmowy i podbija smak, i nie chodzi mi o to, żeby danie było do bólu ostre.

7. Najtrudniejszy klient

Po pierwsze, nie klient a - gość. To określenie jest bardzo ważne. I to nie do końca jest tak, że jest „najtrudniejszy”. Dla mnie to wyzwanie, żeby zmierzyć się z naszym gościem, który mówi, że ten szpinak jest za twardy, bo na talerzu ma nie szpinak tylko jarmuż i w tym momencie zaczyna sie proces edukacyjny. Ważne, żeby goście mieli odpowiedni warsztat. Restauracja niczym nie różni się od muzeum oprócz tego, że w restauracji spotkasz się ze sztuką ulotną, bo ją zjadasz. Na przykład idąc do restauracji włoskiej w Polsce, powinno spotkać się z takimi daniami, jakie są jedzone we Włoszech.

8. Niekonwencjonalnie, czyli

Odwrócenie całości: naturalnie, prawdziwie, surowo, w kuchni razem gotujemy przy dobrej muzyce. Po co ma być inaczej?

9. Recepta na udaną randkę

Z zasady to jest taka, która jest przygotowana przez mężczyznę albo wspólnie. Ale ja polecam wspólne gotowanie, bo ono naprawdę łączy. Trzeba przygotować coś szybkiego i coś lekkiego. Pieczone warzywa z serem kozim albo ekspresowy makaron z oliwą z oliwek, kaparami i rodzynkami, ciabattą i koprem z włoskim. Połączenie lekko słonych kaparów ze słodkimi rodzynkami będzie czymś, co nie jedną dziewczynę rozłoży. Na sam koniec krem czekoladowy albo brownies, bo czekolada jest oczywiście zmysłowa.

  • Tomek Woźniak Tomek Woźniak (materiał autora)
Tagi: kuchnia