
6 osób
Widoczność: wszyscy
Publikować mogą: autorzy
Moderacja: przed publikacją
Izabella Rusiecka dla bywajtu
Kucharz, współwłaścicielka restauracji, dekoratorka wnętrz
restauracja 4 Pory Roku, Wrocław, ul. Jaracza 77b
1. Kucharz w pełni sezonu
W pełni sezonu spędzam czas na zbiorach sezonowych produktów (wiosną wdrażam w menu restauracji nowalijki, latem królują owoce wypiekane na ciastach w restauracji, jesienią praca wrze przy przetworach, które zimą pojawią się na talerzach gości).
2. Niedoceniane polskie składniki
Seler, pietruszka (to świetne produkty na chipsy, przygotowuję je i wrzucam na sałatki, ale zdziwienie, gdy posmakują i zadowolenie, bo smaczne)
3. Fajny przepis na jesień
Z jabłek piekę tort jabłkowy (podstawa tortu to jabłka kruche, jabłka kwaśne w cząstkach wyłożone na podstawę, wszystko zalewam budyniem waniliowym gotowanym na soku z antonówek i hop do pieca na 150 C na 50 minut, a jak ostygnie, to na wierzch bita śmietana posypana płatkami migdałowymi).
Dynia - zupa-krem dyniowy - z ajvarem własnego przetworu, miodem, czosnkiem i cynamonem)
Śliwki, te wędzone i opasane boczkiem i grillowane, suszone w sałatce z wędzonym kurczakiem, a węgierki na cieście biszkoptowym z bitą śmietana i karmelem.
4. Restauracyjny patent dla domowej kuchni
Mięsa przed smażeniem warto marynować
5. Ulubiona przyprawa
Czosnek, dodaję go prawie do każdego dania, do każdej marynaty, ale uwaga na smażenie!!! nie lubi przypalenia, staje się gorzki i może zepsuć nam smak potrawy.
6. Pomysł ze świata
Sos vinegrette - można go przygotować z resztek warzyw, tj. łodygi pietruszki, łodygi koperku, cząstek papryk mieszanych, czosnku i ziemniaka gotowanego, ale pamiętaj, posól, dodaj cytryny, oleju i wody mineralnej, dopraw pieprzem i miodem.
7. Najtrudniejszy klient
Taki, co wpada na chwilę i chce zjeść już i zaraz ucieka, bo nie ma czasu
8. Niekonwencjonalnie, czyli...
Tak jak mi serce podpowiada
9. Recepta na romantyczną kolację
Dobry nastrój - zabierz ze sobą, zamów danie lekkie i dopraw je lampką wina.