Najlepszy Szef Kuchni
6 osób
Moderatorzy:
    martachowaniec

Ustawienia strony:

Widoczność: wszyscy
Publikować mogą: autorzy
Moderacja: przed publikacją
RSS RSS
Zarejestruj się

02/12/13 od martachowaniec
W temacie: Szefowie dla bywajtu

Mirosław Jabłoński dla bywajtu

Szef kuchni, Andel’s Hotel, Łódź

1. Kucharz w pełni sezonu

Kuchnia jest tak bogata, że każdy miesiąc może być pełnią sezonu. Zmieniające się pory roku przynoszą nowe smaki. W mojej kuchni identyfikuję się z kalendarzem i wykorzystuje dary natury kiedy są świeże, pachnące i mają swój czas. 

2. Niedoceniane polskie składniki

Specjalizuję się w kuchni typu fusion i chętnie łączę składniki z różnych stron świata z polską tradycją. W naszej kuchni nie brakuje składników ciekawych i niedocenianych. Przykładem mogą być polskie kasze, nieco zapomniane, a tak bogate w składniki odżywcze.

3. Fajny przepis na jesień 

Jesienią nie możemy zapomnieć o dyniach, które nie tylko znakomicie wyglądają, ale i smakują. Fajny przepis to tarta dyniowa z kozim serem i konfiturą z polskiej renety.

4. Restauracyjny patent dla domowej kuchni 

Warto wiedzieć, że aromatyczne potrawy serwowane w restauracjach wiele zawdzięczają świeżym przyprawom i ziołom. Świeże zioła w domowej kuchni są dzisiaj łatwo dostępne i każdy miłośnik gotowania może mieć swój własny kuchenny ogródek.

5. Ulubiona przyprawa


Lubię kardamon o przyjemnym, aromatycznym zapachu i korzennym smaku.

6. Pomysł ze świata 


Świat dostarcza wielu pomysłów. Źródłem inspiracji  były dla mnie szkolenia w Institut Paul Bocuse w Lyon we Francji. Poznałem tam fantastyczne sposoby przyrządzania owoców morza. Od tego czasu w mojej kuchni zagościły przegrzebki.

7. Najtrudniejszy klient

Klienci zdarzają się bardziej lub mniej wymagający. Bardziej wymagający to wyzwanie dla Szefa Kuchni, a ja bardzo lubię wyzwania.

8. Niekonwencjonalnie, czyli...

Konwencjonalnie czy nie – najważniejsza jest jakość produktów, umiejętność łączenia smaków i zaangażowanie. Cenię niekonwencjonalnie wysoką jakość. Niestety wciąż można trafić na miejsca, gdzie kucharz sięga po zasmażkę, czy sos winegrette z proszku.

9. Recepta na romantyczną kolację

Romantyczna kolacja to spektakl dla zmysłów. Sekretem jest atmosfera miejsca, perfekcja podania i dobór smaków. W kuchni jest wiele afrodyzjaków. Zakochanym podał bym znakomicie wyglądającego homara, sushi z dodatkiem imbiru, a na deser truskawki w czekoladzie, ale tylko w sezonie.

  • Vienna International Vienna International (Mirosław Jabłoński)
Tagi: kuchnia