
6 osób
Widoczność: wszyscy
Publikować mogą: autorzy
Moderacja: przed publikacją
Mirosław Jabłoński dla bywajtu
Szef kuchni, Andel’s Hotel, Łódź
1. Kucharz w pełni sezonu
Kuchnia jest tak bogata, że każdy miesiąc może być pełnią sezonu. Zmieniające się pory roku przynoszą nowe smaki. W mojej kuchni identyfikuję się z kalendarzem i wykorzystuje dary natury kiedy są świeże, pachnące i mają swój czas.
2. Niedoceniane polskie składniki
Specjalizuję się w kuchni typu fusion i chętnie łączę składniki z różnych stron świata z polską tradycją. W naszej kuchni nie brakuje składników ciekawych i niedocenianych. Przykładem mogą być polskie kasze, nieco zapomniane, a tak bogate w składniki odżywcze.
3. Fajny przepis na jesień
Jesienią nie możemy zapomnieć o dyniach, które nie tylko znakomicie wyglądają, ale i smakują. Fajny przepis to tarta dyniowa z kozim serem i konfiturą z polskiej renety.
4. Restauracyjny patent dla domowej kuchni
Warto wiedzieć, że aromatyczne potrawy serwowane w restauracjach wiele zawdzięczają świeżym przyprawom i ziołom. Świeże zioła w domowej kuchni są dzisiaj łatwo dostępne i każdy miłośnik gotowania może mieć swój własny kuchenny ogródek.
5. Ulubiona przyprawa
Lubię kardamon o przyjemnym, aromatycznym zapachu i korzennym smaku.
6. Pomysł ze świata
Świat dostarcza wielu pomysłów. Źródłem inspiracji były dla mnie szkolenia w Institut Paul Bocuse w Lyon we Francji. Poznałem tam fantastyczne sposoby przyrządzania owoców morza. Od tego czasu w mojej kuchni zagościły przegrzebki.
7. Najtrudniejszy klient
Klienci zdarzają się bardziej lub mniej wymagający. Bardziej wymagający to wyzwanie dla Szefa Kuchni, a ja bardzo lubię wyzwania.
8. Niekonwencjonalnie, czyli...
Konwencjonalnie czy nie – najważniejsza jest jakość produktów, umiejętność łączenia smaków i zaangażowanie. Cenię niekonwencjonalnie wysoką jakość. Niestety wciąż można trafić na miejsca, gdzie kucharz sięga po zasmażkę, czy sos winegrette z proszku.
9. Recepta na romantyczną kolację
Romantyczna kolacja to spektakl dla zmysłów. Sekretem jest atmosfera miejsca, perfekcja podania i dobór smaków. W kuchni jest wiele afrodyzjaków. Zakochanym podał bym znakomicie wyglądającego homara, sushi z dodatkiem imbiru, a na deser truskawki w czekoladzie, ale tylko w sezonie.