Najlepszy Szef Kuchni
6 osób
Moderatorzy:
    martachowaniec

Ustawienia strony:

Widoczność: wszyscy
Publikować mogą: autorzy
Moderacja: przed publikacją
RSS RSS
Zarejestruj się

21/10/13 od martachowaniec
W temacie: Szefowie dla bywajtu

Łukasz Konik dla bywajtu

Szef kuchni w czterogwiazdkowym hotelu Brant w Warszawie, ul. Równa 20, gotuje w TVP 2 w "Pytaniu na śniadanie"

1. Kucharz w pełni sezonu

To kucharz, który robi coś z niczego, czyli z tego co ma aktualnie w lodówce.

2. Niedocenianiane polskie składniki

Dziczyzna, warzywa, owoce, polski drób

3. Fajny przepis na jesień

Gęsia wątróbka ze śliwkami w cieście francuskim

Składniki dla dwóch osób:
Gęsia wątróbka - 0,200 kg
Śliwka - 0,100 kg
Czerwone wino półwytrawne 80 ml
Miód spadziowy 2 łyżki
Ciasto francuskie 0, 100 kg
1 jajko
Sól
Pieprz
Świeży tymianek
Oliwa z oliwek
Sposób wykonania:

Rozgrzewamy oliwę z oliwek na patelni, smażymy wątrówbkę (przyprawiamy na sam koniec, aby nie była twarda). Dodajemy wydrylowane śliwki. Smażymy około 2 minut. Na koniec dodajemy wino i miód.

Smażymy przez chwilę, aby alkohol odparował. Przyprawiamy solą i piperzem. Wątróbkę układamy na upieczonym kawałku ciasta francuskiego.

4. Restauracyjny patent dla domowej kuchni

Gotuj z sercem i kieruj się smakiem

5. Ulubiona przyprawa

Świeże zioła

6. Pomysł ze świata

Technika gotowania w niskich temperaturach

7. Najtrudniejszy klient

Nie ma takich. Każdy ma swój ulubiony smak...

8. Niekonwencjonalnie, czyli...

Moja ulubiona kuchnia molekularna

9. Recepta na romantyczną kolację

Ugotuj to, co lubi ukochana/-y, a wszystko zakończ pysznym deserem

  • Łukasz Konik Łukasz Konik (materiały Łukasza Konika)