
6 osób
Widoczność: wszyscy
Publikować mogą: autorzy
Moderacja: przed publikacją
Łukasz Konik dla bywajtu
Szef kuchni w czterogwiazdkowym hotelu Brant w Warszawie, ul. Równa 20, gotuje w TVP 2 w "Pytaniu na śniadanie"
1. Kucharz w pełni sezonu
To kucharz, który robi coś z niczego, czyli z tego co ma aktualnie w lodówce.
2. Niedocenianiane polskie składniki
Dziczyzna, warzywa, owoce, polski drób
3. Fajny przepis na jesień
Gęsia wątróbka ze śliwkami w cieście francuskim
Składniki dla dwóch osób:
Gęsia wątróbka - 0,200 kg
Śliwka - 0,100 kg
Czerwone wino półwytrawne 80 ml
Miód spadziowy 2 łyżki
Ciasto francuskie 0, 100 kg
1 jajko
Sól
Pieprz
Świeży tymianek
Oliwa z oliwek
Sposób wykonania:
Rozgrzewamy oliwę z oliwek na patelni, smażymy wątrówbkę (przyprawiamy na sam koniec, aby nie była twarda). Dodajemy wydrylowane śliwki. Smażymy około 2 minut. Na koniec dodajemy wino i miód.
Smażymy przez chwilę, aby alkohol odparował. Przyprawiamy solą i piperzem. Wątróbkę układamy na upieczonym kawałku ciasta francuskiego.
4. Restauracyjny patent dla domowej kuchni
Gotuj z sercem i kieruj się smakiem
5. Ulubiona przyprawa
Świeże zioła
6. Pomysł ze świata
Technika gotowania w niskich temperaturach
7. Najtrudniejszy klient
Nie ma takich. Każdy ma swój ulubiony smak...
8. Niekonwencjonalnie, czyli...
Moja ulubiona kuchnia molekularna
9. Recepta na romantyczną kolację
Ugotuj to, co lubi ukochana/-y, a wszystko zakończ pysznym deserem