Najlepszy Szef Kuchni
6 osób
Moderatorzy:
    martachowaniec

Ustawienia strony:

Widoczność: wszyscy
Publikować mogą: autorzy
Moderacja: przed publikacją
RSS RSS
Zarejestruj się

30/10/13 od martachowaniec
W temacie: Szefowie dla bywajtu

Michał Piosik dla bywajtu

Szef w Polish Your Cooking, ul. Przeskok 2

1. Kucharz w pełni sezonu

Nie do końca wiem, jak odpowiedzieć na to pytanie, ale posłużę się sezonem obecnym, czyli jesienią. A jak piękna polska złota jesień, to i nieodzownie piękne złote dynie, z których można zrobić wszystko (pierogi, zapiekanki, makarony, ciasta, etc.). Nade wszystko uwielbiam wszelkie wariacje kremu z dyni (na ostro, słodko, z pleśniowymi serami, itd.).

2. Niedoceniane polskie składniki

Podroby. Żołądki, serca czy płucka tak cenione w tradycyjnej polskiej kuchni, dziś przez wiele osób uważane za niesmaczne tylko dlatego, że nigdy ich nie jadły. Dla mnie nie ma apetyczniejszego i bardziej delikatnego mięsa niż długo gotowany rozpływający się w ustach ozorek, np. z sosem chrzanowym.

3. Fajny przepis na jesień

Zdecydowanie grzyby. Ostatnio często gotuję risotto ze świeżych grzybów (2-3 świeże prawdziwki, lub trochę więcej podgrzybków czy innych grzybów o słabszym aromacie, 200g ryżu do risotto, 100 ml wina, 0,5l bulionu, parmezan, pietruszka, sól, pieprz). Szklimy czosnek i cebulę na masełku, dodajemy ryż do risotto, obtaczamy ryż w maśle, i wlewamy wino, odparowujemy je na mocnym ogniu i całość podlewany systematycznie bulionem, cały czas mieszając do momentu aż ryż będzie prawie miękki. 2-3 minuty przed końcem smażymy grzyby na drugiej patelni i dodajemy do risotto, doprawiając parmezanem, pietruszką, solą (ostrożnie, bo i bulion i parmezan są słone) i pieprzem.

4. Restauracyjny patent dla domowej kuchni

Potrzebujecie szybko schłodzić wino? Zawińcie je w mokrą ścierkę lub ręcznik papierowy i   wrzućcie do zamrażarki na 10 minut.

5. Ulubiona przyprawa

Świeża kolendra, znakomicie idzie dobrze zarówno z daniami z Dalekiego Wschodu jak i z pierogami z mięsem. Nadaje świeżości i podkreśla pozostałe smaki potraw.

6. Pomysł ze świata

Zaczerpnięte z kuchni indyjskiej: używając przypraw korzennych, papryk czy kminu smażę je na tłuszczu przed włożeniem reszty składników, co pozwala im wyzwolić swój głęboki aromat.

7. Najtrudniejszy klient

Mama, niedościgniony autorytet kulinarny, nie sposób zadowolić, bo wszystko potrafi zrobić lepiej (czasem są to przechwałki, jednak w większości przypadków wykazuje się niesamowitą intuicją i potrafi wyczarować cuda z najprostszych produktów). Często głośno narzekając na protekcjonalny ton, w duchu cenię rady, bo są nie tylko trafne i motywujące do samodoskonalenia.

8. Niekonwencjonalnie, czyli...

... kostka gorzkiej czekolady do chilli con carne, czy bolognese – łamie kwaśność pomidorów, zagęszcza sos i nadaje mu intensywny kolor (jedzenie wszak ma być ucztą również dla oka:))

9. Recepta na romantyczną kolację

Pewnego dnia wykonałem kolację składającą się tylko i wyłącznie z afrodyzjaków (zupa cebulowa, szaszłyki krewetkowo-melonowe, czipsy z pietruszki, puree z selera i mus czekoladowy na jajkach, z truskawkami). Jednak zdaniem mojej żony, nic bardziej nie wyraża mojej miłości do niej niż farfalle z sosem szpinakowo-serowym na szynce, przy świecach i filmie, z lampką białego, pół-wytrawnego wina. A jak posprzątam po sobie w kuchni, to już w ogóle mam wrażenie, że ona chce za mnie wyjść po raz drugi :)

  • Michał Piosik Michał Piosik (materiał autora)
  • Polish Your Cooking Polish Your Cooking (Michał Piosik)