Najlepszy Szef Kuchni
6 osób
Moderatorzy:
    martachowaniec

Ustawienia strony:

Widoczność: wszyscy
Publikować mogą: autorzy
Moderacja: przed publikacją
RSS RSS
Zarejestruj się

20/10/13 od martachowaniec
W temacie: Szefowie dla bywajtu

Pawarisa Seesa dla bywajtu

Szefowa Kuchni, restauracja Papaya, ul. Foksal 16, Warszawa

1. Kucharz w pełni sezonu

W kuchni tajskiej sezonowość nie występuje ze względu na brak różnic w temperaturze w ciągu całego roku. Produkty używane do potraw są zatem dostępne przez cały rok.

2. Niedoceniane polskie składniki

W kuchni tajskiej nie występują żadne polskie składniki. Burak owszem pojawia się w Tajlandii, ale nie jest wykorzystywany do dań tajskich. Używa się go w restauracjach typu fusion. Zarówno w Polsce jak i w Tajlandii są pierogi. Tajskie pierogi sa jednak zupełnie inne, różnią się wyglądem, farszem oraz ciastem. Kuchnia tajska jest bardzo odmienna od naszej rodzimej - jest zdecydowanie bardziej aromatyczna, ostra, zawiera więcej owoców i warzyw - zatem o podobieństwa jest bardzo trudno.

3. Fajny przepis na jesień

Tom Kha Kai - przepis na 4 porcje:
Udko kurczaka - 1 szt.
Mleko kokosowe - 0,5 l
Filet z kurczaka - 0,4 kg
Pieczarki - 4 szt.
Trawa cytrynowa - 1 sztuka
Sos rybny - 4 łyżki

Zagotować 1,5 litra wody.Do wrzątku wrzucić udko z kurczaka i gotować 20 minut. Następnie udko wyjąć. Do gotującego się wywaru dodać kurczaka, pieczarki i gotować ok. 10 minut. Następnie dodać sos rybny, trawę cytrynową, mleko kokosowe i gotować przez kolejne 5 minut.

4. Restauracyjny patent dla domowej kuchni

W kuchni tajskiej nie korzysta się z półproduktów, nie przygotowuje się wcześniej wywarów,  w związku z tym gotowanie w restauracji nie różni się od gotowania w domu. W restauracji Papaya każdy Gośc otrzymuje danie przygotowane od podstaw na jego zamówienie. Dzięki temu każde danie jest zawsze idealnie świeże. Mnogość potraw gwarantuje, że danie jest bardzo aromatyczne.

5. Ulubiona przyprawa

Czerwone chilli

6. Pomysł ze świata

Kuchnia tajska

7. Najtrudniejszy klient

Nie ma klientów trudnych, natomiast Gość wymagający stanowi dla nas wyzwanie, któremu z przyjemnością staramy się sprostać. Jesli tylko mamy odpowiednie produkty, zawsze przygotujemy danie według życzenia Gościa.

8. Niekonwencjonalnie, czyli...

Deser: ryż podany z tajskim mango oraz z sosem z mleka kokosowego

Sałatka z owoców tropikalnych na ostro (z chilli)

9. Recepta na romantyczną kolację

Krewetki w zielonym curry - przepis na 2 porcje

Krewetki całe świeże jumbo - 10 sztuk

Zielona pasta curry - 3 łyżki
Mleko kokosowe - 4 szklanki
Bakłażan - 1 sztuka
Bazylia świeża - 16 listków
Sos rybny - 4 listki
Cukier - 2 łyżki
Chilli czerwone małe - 1 sztuka

Krewetki obieramy z pancerza pozostawiając głowe i ogon. Do garnka wlewamy mleko kokosowe i dodajemy curry. Dodajemy sos rybny oraz cukier. Następnie dodajemy pokrojonego w czątki bakłażana i obrane krewetki. Na koniec dodajemy bazylię i pokrojone chilli.

  • Szefowa Kuchni Szefowa Kuchni (Restauracja Papaya)