Najlepszy Szef Kuchni
6 osób
Moderatorzy:
    martachowaniec

Ustawienia strony:

Widoczność: wszyscy
Publikować mogą: autorzy
Moderacja: przed publikacją
RSS RSS
Zarejestruj się

29/10/13 od martachowaniec
W temacie: Szefowie dla bywajtu

Bartosz Musiał dla bywajtu

Kucharz w restauracji Topollino, Aleja Najświętszej Maryi Panny 67, Czestochowa.

1. Kucharz w pełni sezonu

Praca, praca to moja pasja.

2. Niedoceniane polskie składniki

Jarmuż, jałowiec, trawa żubrowa.

3. Fajny jesienny przepis

Ciastka sable, konfitura z gruszką, sos jeżynowy

Ciastko Sable:
200g masła w temperaturze pokojowej
100g drobnego cukru
0,5 żółtka
250g mąki

Masło utrzeć z cukrem, dodać żółtko, potem przesianą mąkę, dość szybko schłodzić ciasto.
Przez 30 minut, rozwałkować na grubość 0,5 mm, wciąć kółka i piec w 170C do uzyskania złotego koloru.

Gruszkę obrać, pokroić w kostkę, na patelni zrobić karmel, dodać masło i gruszkę oraz laskę wanili, zalać białym winem, dusić do miękkości, ale żeby była zachowana kostka.
Sos jeżynowy, na patelni zrobić karmel, dodać jeżyny, zalać winem porto i dusić chwilę, dodać zimne masło, przetrzeć przez sito.

Sos zabawione:
Na kąpieli wodnej ubijać żółtka z odrobiną białego słodkiego wina, dodać wanilię.
Prezentacja:
Kółka z ciasta, na to konfitura, sos zabalione, ciastko, konfitura sos zabalione ciastko, obok sos jeżynowy.

4. Restauracyjny patent dla domowej kuchni

Gotować z sezonowych składników.

5. Ulubiona przyprawa

Kolendra, cynamon, wanilia.

6. Pomysł ze świata

Sous Vide, gotowanie w próżni w niskiej temperaturze.

7. Najtrudniejszy klient

Nie ma takich, trzeba mieć indywidualne podejście.

8. Niekonwencjonalnie, czyli...

Prostota w nowej odsłonie.

9. Recepta na romantyczną randkę

Brak przepisów, może dlatego jestem sam ;) ale uważam, że Przegrzebki też mogą być afrodyzjakiem. :)

  • Bartosz Musiał Bartosz Musiał (Grzegorz Pytka/ Top Chef Polska)