Najlepszy Szef Kuchni
6 osób
Moderatorzy:
    martachowaniec

Ustawienia strony:

Widoczność: wszyscy
Publikować mogą: autorzy
Moderacja: przed publikacją
RSS RSS
Szefowie dla bywajtu
Andrzej Szurek dla bywajtu
Andrzej Szurek, Szef restauracji Klukovka, która specjalizuje się w kuchni wschodniej z całego obszaru byłego Związku Radzieckiego. Jana Pawła II 45a lok. 46 1. Kucharz w pełni sezonu  Klukovka, nazwa restauracji, oznacza nalewkę żurawinową, czyli żurawinówkę. Jest też inne znaczenie, słowo „naklukać” po rosyjsku oznacza „napić się, zabawić się”. Zimowy... czytaj dalej
Piotr Nadolski dla bywajtu
Szef Kuchni, Angelo Hotel ul. Sokolska 24, Katowice. 1. Kucharz w pełni sezonu W Polsce dostępność świeżych produktów zmienia się średnio co dwa miesiące. Jest więc kilka sezonów, a każdy jest oczekiwany przez kucharzy ze względu na możliwość kreowania potraw ze świeżych dodatków w nowej odsłonie.2. Niedoceniane polskie składniki... czytaj dalej
Mirosław Jabłoński dla bywajtu
Szef kuchni, Andel’s Hotel, Łódź 1. Kucharz w pełni sezonu Kuchnia jest tak bogata, że każdy miesiąc może być pełnią sezonu. Zmieniające się pory roku przynoszą nowe smaki. W mojej kuchni identyfikuję się z kalendarzem i wykorzystuje dary natury kiedy są świeże, pachnące i mają swój czas. 2. Niedoceniane... czytaj dalej
Arkadiusz Janczarek dla bywajtu
Szef Kuchni, restauracja 99, Al. Jana Pawła II 23, Warszawa. 1. Kucharz w pełni sezonu Nie istnieje w gastronomii jednoznaczne pojęcie sezonu - kiedy w jednym miejscu się zaczyna, to gdzie indziej się kończy. Sezon produktowy trwa natomiast od wczesnej wiosny do późnej jesieni (nowalijki, szparagi, owoce, grzyby, dynia, gęsina). Sezonowość... czytaj dalej
Gonzalo de Salas dla bywajtu
Szef Kuchni, restauracja Casa Pablo, ul. Grzybowska 5a, Warszawa 1. Kucharz w pełni sezonu Oczywiście w Hiszpanii istnieje wiele produktów sezonowych. Jednak dzięki ciepłemu południowemu klimatowi możemy cieszyć się dostępem do dobrych jakościowo warzyw i owoców praktycznie przez cały rok, choć istnieją oczywiście trochę lepsze i gorsze okresy. Na przykład... czytaj dalej
komentarze 1, ostatni od Ola:
Podoba mi się niekowencjonalne podejście pana Gonzalo. Fajna jest taka odrobina szaleństwa w kuchni, zwłaszcza że daje nam - odwiedzającym restaurację - szansę na sprobowanie ... ...
Katarzyna Kochańska dla bywajtu
„Władczyni zapachów”, „gwiazda w kuchni”, „herbaciana dama” - tak określają ją media. Kiperka, kompozytorka smaków i zapachów, również na wyłączność jako logo instytucji, artysty, firmy, osoby prywatnej albo willi. Specjalistka w zakresie aromaterapii, herbatyzmu i aromamarketingu. Tworzy zapachy miejsc. Obecnie nawania autorskimi kompozycjami polskie pałace, wille, dworki, apartamenty. Twórczyni marki Herba... czytaj dalej
Oceny +1/-0,
komentarze 1, ostatni od mrtswtk:
[martachowaniec]: Teraz delektuję się prostotą czarnego pieprzu. (...) Nawet herbatę świetnie przyprawia. Miałam okazję pić herbatę z pieprzem w Indiach. Było to ciekawe połączenie. Więcej ... ...
Michał Piosik dla bywajtu
Szef w Polish Your Cooking, ul. Przeskok 2 1. Kucharz w pełni sezonu Nie do końca wiem, jak odpowiedzieć na to pytanie, ale posłużę się sezonem obecnym, czyli jesienią. A jak piękna polska złota jesień, to i nieodzownie piękne złote dynie, z których można zrobić wszystko (pierogi, zapiekanki, makarony, ciasta... czytaj dalej
Oceny +1/-0
Marcin Piotrowski dla bywajtu
Kucharz, nauczyciel w stołecznej szkole gastronomicznej 1. Kucharz w pełni sezonu Każdego dnia na świecie jest pełnia sezonu. 2. Niedoceniane polskie składniki Olej lniany, morwa, dzika róża, konopie, czarny bez, ikra ryb słodkowodnych. 3. Fajny przepis na jesień Krem dyniowo-kokosowy z imbirem i pomarańczą. Przesmażyć na oliwię czosnek, imbir i... czytaj dalej
Bartosz Musiał dla bywajtu
Kucharz w restauracji Topollino, Aleja Najświętszej Maryi Panny 67, Czestochowa. 1. Kucharz w pełni sezonu Praca, praca to moja pasja. 2. Niedoceniane polskie składniki Jarmuż, jałowiec, trawa żubrowa. 3. Fajny jesienny przepis Ciastka sable, konfitura z gruszką, sos jeżynowy Ciastko Sable:200g masła w temperaturze pokojowej100g drobnego cukru0,5 żółtka250g... czytaj dalej
Konrad Birek dla bywajtu
Kucharz, członek Fundacji Klubu Szefów Kuchni, restauracja Sowa&Przyjaciele, ul. Gagarina 2, Warszawa. 1. Kucharz w pełni sezonu Pracuję w restauracji i w swojej pracy bardzo często kierujemy się sezonowością produktów jak również zmieniającą się aurą za oknem. Teraz mamy jesień więc wspólnie z całym zespołem poszukujemy takich produktów i... czytaj dalej
Oceny +3/-0
Tomek Woźniak dla bywajtu
Kucharz, dziennikarz kulinarny, prowadzi restaurację Burger Kitchen, ul. Widok 8, Warszawa. 1. Kucharz w sezonieW kuchni najważniejszy jest czas.  Tak jak w zimie zakładamy kurtkę, jesienią liście spadają z drzew, a latem jest ciepło, tak warzywa i owoce również się zmieniają. Mamy produkty w danej porze miesiąca i porze roku... czytaj dalej
Oceny +2/-0
Robert Kasiński dla bywajtu
Szef Kuchni, restauracja 4Elements w Qubus Hotel Bielsko-Biała, ul. Mostowa 2 1. Kucharz w pełni sezonu Hmm... na pewno bardzo zabiegany, ale z dostępem do wielu składników, z których można  kreować coraz to nowe i lepsze rzeczy. 2. Niedoceniane polskie składniki Zwróciłbym uwagę na jarmuż - roślina z rodziny kapustowatych, podobna... czytaj dalej
Oceny +1/-0
Piotr Bartel dla bywajtu
Kucharz, restauracja Sushi Sagrada, Bergen. 1. Kucharz w sezonie W restauracji sushi ciężko o sezonowość, ponieważ wszystkie produkty mamy przez cały rok dostępne. 2. Niedoceniane polskie składniki W polskiej kuchni - gałka muszkatołowa. Jeśli chodzi o japońską kuchnię, nie ma takiego składnika, ponieważ Japończycy są bardzo tradycyjni. Używają wszystkich składników, jakie... czytaj dalej
Michał Bałazy dla bywajtu
Kucharz, restauracja&dom przyjęć Amrestis, Jastrzębie Zdrój, ul. Energetyków 14 1. Kucharz w pełni sezonu To bardzo zmęczony człowiek, któremu energii dodaje satysfakcja z realizowanej pasji. 2. Niedoceniane polskie składniki Kasza, pigwa, jarzębina 3. Fajny przepis na jesień Krem z dyni z chipsami z jabłka (może mało oryginalny ale pyszny... czytaj dalej
Łukasz Konik dla bywajtu
Szef kuchni w czterogwiazdkowym hotelu Brant w Warszawie, ul. Równa 20, gotuje w TVP 2 w "Pytaniu na śniadanie" 1. Kucharz w pełni sezonu To kucharz, który robi coś z niczego, czyli z tego co ma aktualnie w lodówce. 2. Niedocenianiane polskie składniki Dziczyzna, warzywa, owoce, polski drób 3. Fajny... czytaj dalej
Pawarisa Seesa dla bywajtu
Szefowa Kuchni, restauracja Papaya, ul. Foksal 16, Warszawa 1. Kucharz w pełni sezonu W kuchni tajskiej sezonowość nie występuje ze względu na brak różnic w temperaturze w ciągu całego roku. Produkty używane do potraw są zatem dostępne przez cały rok. 2. Niedoceniane polskie składniki W kuchni tajskiej nie występują żadne... czytaj dalej
Oceny +3/-0,
komentarze 1, ostatni od Ola:
Mało kto pewnie zauważy bardzo ciekawy rys tego wywiadu. Zwróćcie uwagę jak Pani Pawarisa w kaźdej wypowiedzi posługuje się slowem "gość" zamiast "klient". To bardzo ... ...
Izabella Rusiecka dla bywajtu
Kucharz, współwłaścicielka restauracji, dekoratorka wnętrz restauracja 4 Pory Roku, Wrocław, ul. Jaracza 77b 1. Kucharz w pełni sezonu W pełni sezonu spędzam czas na zbiorach sezonowych produktów (wiosną wdrażam w menu restauracji nowalijki, latem królują owoce wypiekane na ciastach w restauracji, jesienią praca wrze przy przetworach, które zimą pojawią się... czytaj dalej
Oceny +2/-0