
6 osób
Widoczność: wszyscy
Publikować mogą: autorzy
Moderacja: przed publikacją
Piotr Bartel dla bywajtu
Kucharz, restauracja Sushi Sagrada, Bergen.
1. Kucharz w sezonie
W restauracji sushi ciężko o sezonowość, ponieważ wszystkie produkty mamy przez cały rok dostępne.
2. Niedoceniane polskie składniki
W polskiej kuchni - gałka muszkatołowa. Jeśli chodzi o japońską kuchnię, nie ma takiego składnika, ponieważ Japończycy są bardzo tradycyjni. Używają wszystkich składników, jakie mają.
3. Fajny przepis na jesień
Najepsze dania wychodzą z produktów, które masz akurat pod ręką. Czyli otwierasz lodówkę, wyjmujesz to, co masz i wtedy składasz.
Jeśli chodzi o przepis: bierzemy pierś z kurczaka, trochę oliwy z oliwek i wkładamy do naczynia żaroodpornego, doprawiamy solą, pieprzem i tabasco. Do tego kroimy warzywa, jakie chcemy. Można dodać wino białe lub piwo jasne. Pieczemy przez 25 minut w 180 st. C. Podajemy z kaszami, np. quinoa.
4. Restauracyjny patent dla domowej kuchni
Nie "zalewajmy" sushi olbrzymią ilością sosu sojowego.
5. Ulubiona przyprawa
Wszystkie postaci chilli: im mocniejsze, tym lepsze.
6. Pomysł ze świata
Maki z lekko grillowaną hiszpańską szynką serrano, do tego listki bazylii, serek kozi, ogórek, sałata i halibut
7. Najtrudniejszy klient
Stały gość, który większość czasu spędził w Japonii i je tylko klasyczne sushi.
8. Niekonwencjonalnie, czyli..
Trzeba próbować łączyć różne kuchnie i smaki. Nie można bać się mieszkania nowych smaków.
9. Recepta na romantyczną kolację
Przez żołądek do serca