Najlepszy Szef Kuchni
6 osób
Moderatorzy:
    martachowaniec

Ustawienia strony:

Widoczność: wszyscy
Publikować mogą: autorzy
Moderacja: przed publikacją
RSS RSS
Zarejestruj się

24/10/13 od martachowaniec
W temacie: Szefowie dla bywajtu

Piotr Bartel dla bywajtu

Kucharz, restauracja Sushi Sagrada, Bergen.

1. Kucharz w sezonie

W restauracji sushi ciężko o sezonowość, ponieważ wszystkie produkty mamy przez cały rok dostępne.

2. Niedoceniane polskie składniki

W polskiej kuchni - gałka muszkatołowa. Jeśli chodzi o japońską kuchnię, nie ma takiego składnika, ponieważ Japończycy są bardzo tradycyjni. Używają wszystkich składników, jakie mają.

3. Fajny przepis na jesień

Najepsze dania wychodzą z produktów, które masz akurat pod ręką. Czyli otwierasz lodówkę, wyjmujesz to, co masz i wtedy składasz.

Jeśli chodzi o przepis: bierzemy pierś z kurczaka, trochę oliwy z oliwek i wkładamy do naczynia żaroodpornego, doprawiamy solą, pieprzem i tabasco. Do tego kroimy warzywa, jakie chcemy. Można dodać wino białe lub piwo jasne. Pieczemy przez 25 minut w 180 st. C. Podajemy z kaszami, np. quinoa.

4. Restauracyjny patent dla domowej kuchni

Nie "zalewajmy" sushi olbrzymią ilością sosu sojowego.

5. Ulubiona przyprawa

Wszystkie postaci chilli: im mocniejsze, tym lepsze.

6. Pomysł ze świata

Maki z lekko grillowaną hiszpańską szynką serrano, do tego listki bazylii, serek kozi, ogórek, sałata i halibut

7. Najtrudniejszy klient

Stały gość, który większość czasu spędził w Japonii i je tylko klasyczne sushi.

8. Niekonwencjonalnie, czyli..

Trzeba próbować łączyć różne kuchnie i smaki. Nie można bać się mieszkania nowych smaków.

9. Recepta na romantyczną kolację

Przez żołądek do serca

  • Piotr Bartel Piotr Bartel (materiał od Piotra)