
6 osób
Ustawienia strony:
Widoczność: wszyscy
Publikować mogą: autorzy
Moderacja: przed publikacją
Widoczność: wszyscy
Publikować mogą: autorzy
Moderacja: przed publikacją
RSS
RSS
Tomek Roehr opowiada o koktajlach molekularnych

Proszę o definicję drinka molekularnego.
Tomek Roehr: Słowo „molekularny” ostatnio zrobiło się w Polsce modne. Myślę, że lepiej nazwać te drinki profesjonalnymi. Wykorzystujemy wiedzę z kuchni molekularnej.
Czy sami możemy taki drink przygotować w domu na imprezie?
Możemy w sklepach ze zdrową żywnością kupić żelatynę, która nazywa się agar, z... czytaj dalej
W temacie: Rozmawiamy z kucharzami
Nie ma jednych jabłek, zapytajmy w sklepie o kolorową marchewkę, nie ukrywajmy, że jakość kosztuje – droga Tomka Woźniaka do tego, by żyć świadomie i prawdziwie.

Jakie jest Twoje ulubione mięso?
Tomek Woźniak: Dobrej klasy wołowina, wolna od antybiotyków, rasy mięsnej np.: Angus lub Hereford, ale hodowane u nas w Polsce. Musi ona dojrzewać, bo wtedy nabiera marmurkowości i staje się smaczniejsza. Ser camembert, gdyby też nie dojrzał, nie byłby taki, jaki jest. Włókna kolagenowe zaczynają... czytaj dalej
Oceny +1/-0
W temacie: Rozmawiamy z kucharzami
Świeże, niedrogie i lokalne – zorganizujmy przyjęcie w duchu Slow Food.

Marta Chowaniec: Jak wygląda letnie przyjęcie w duchu Slow Food?
Grzegorz Łapanowski: Zacisznie, spokojnie, blisko, natury, na świeżym powietrzu, w ogrodzie lub u najbliższych znajomych – tak mi się ono kojarzy. Możemy też zorganizować fetę w zaprzyjaźnionej restauracji lub rozstawić stoły na ulicy lub w parku. Podstawą jest zawsze pyszne jedzenie... czytaj dalej
Oceny +2/-0,
W temacie: Rozmawiamy z kucharzami
komentarze 1,
ostatni
od Atavus:
Cóż po Slow Food, kiedy rządzi nami GMO
Slow Food byłoby naprawdę dobrym rozwiązaniem gdyby nie to, że produkty spożywcze, którymi dysponujemy są pozbawione pierwotnych walorów smakowych. Większość żywności, mimo iż nie ma ...
...