
6 osób
Widoczność: wszyscy
Publikować mogą: autorzy
Moderacja: przed publikacją
Marcin Piotrowski dla bywajtu
Kucharz, nauczyciel w stołecznej szkole gastronomicznej
1. Kucharz w pełni sezonu
Każdego dnia na świecie jest pełnia sezonu.
2. Niedoceniane polskie składniki
Olej lniany, morwa, dzika róża, konopie, czarny bez, ikra ryb słodkowodnych.
3. Fajny przepis na jesień
Krem dyniowo-kokosowy z imbirem i pomarańczą. Przesmażyć na oliwię czosnek, imbir i cebulę, dodać dynię obraną i rozdrobnioną, zalać wszystko mlekiem kokosowym i gotować 15 minut. Zmiksować i dodać tartą skórkę z pomarańczy oraz wyciśnięty sok, doprawić solą i pieprzem, posypać ciętą świeżą kolendrą.
4. Restauracyjny patent dla domowej kuchni
Souse vide na domowo – zawinąć produkt ściśle folią "streczem" i gotować w kąpieli wodnej z termometrem w temperaturze ok 65 st. C.
5. Ulubiona przyprawa
Wszystkie lubię, ale najlepszą przyprawą jest głód.
6. Pomysł ze świata
Pomysł z Nowej Zelandii, tzw. "hangi". Pieczemy warzywa, ryby, mięso pod ogniskiem kilka godzin.
7. Najtrudniejszy klient
Ortodoksyjny koszerny vegan bezglutenowy.
8. Niekonwencjonalnie, czyli...
normalnie, jak co dzień.
9. Recepta na romantyczną kolację
Ostrygi i kawior na start, homar w szafranowym sosie i na deser czekolada.