Najlepszy Szef Kuchni
6 osób
Moderatorzy:
    martachowaniec

Ustawienia strony:

Widoczność: wszyscy
Publikować mogą: autorzy
Moderacja: przed publikacją
RSS RSS
Zarejestruj się

29/10/13 od martachowaniec
W temacie: Szefowie dla bywajtu

Marcin Piotrowski dla bywajtu

Kucharz, nauczyciel w stołecznej szkole gastronomicznej

1. Kucharz w pełni sezonu

Każdego dnia na świecie jest pełnia sezonu.

2. Niedoceniane polskie składniki

Olej lniany, morwa, dzika róża, konopie, czarny bez, ikra ryb słodkowodnych.

3. Fajny przepis na jesień

Krem dyniowo-kokosowy z imbirem i pomarańczą. Przesmażyć na oliwię czosnek, imbir i cebulę, dodać dynię obraną i rozdrobnioną, zalać wszystko mlekiem kokosowym i gotować 15 minut. Zmiksować i dodać tartą skórkę z pomarańczy oraz wyciśnięty sok, doprawić solą i pieprzem, posypać ciętą świeżą kolendrą.

4. Restauracyjny patent dla domowej kuchni

Souse vide na domowo – zawinąć produkt ściśle folią "streczem" i gotować w kąpieli wodnej z termometrem w temperaturze ok 65 st. C. 

5. Ulubiona przyprawa

Wszystkie lubię, ale najlepszą przyprawą jest głód.

6. Pomysł ze świata

Pomysł z Nowej Zelandii, tzw. "hangi". Pieczemy warzywa, ryby, mięso pod ogniskiem kilka godzin.

7. Najtrudniejszy klient

Ortodoksyjny koszerny vegan bezglutenowy.

8. Niekonwencjonalnie, czyli...

normalnie, jak co dzień.

9. Recepta na romantyczną kolację

Ostrygi i kawior na start, homar w szafranowym sosie i na deser czekolada.

  • Marcin Piotrowski Marcin Piotrowski (materiał Marcina Piotrowskiego)