
7 osób
Widoczność: wszyscy
Publikować mogą: wszyscy
Moderacja: po publikacji
Topinambur zamiast ziemniaka
Jedz jesienią. Ma orzechowy smak.
Nazwa tego warzywa brzmi egzotycznie. Pochodzi od plemienia Indian Tupinamba. Inaczej zwany słonecznikiem bulwiastym. Można go jeść na surowo, dusić, gotować i piec. Nie obierać i dodać gałki muszkatołowej.
Topinambur spotkamy w najstarszej polskiej książce kucharskiej. Wróćmy zatem do korzeni i metaforycznie i praktycznie w kuchni.
Herbata z topinambura smakuje lepiej niż z plastrem cytryny. Można przygotować omlet z topinambrem i rozmrynem. Jest podobny do ziemniaka więc z powodzeniem wychodzą z niego frytki. Posiada nawet dwa razy więcej witaminy C i B1 niż to typowe polskie warzywo. Ba! Poleca się nawet podawać go do dań zamiast ziemniaka. Świetny jest do zup, chipsów i zapiekanek. Generalnie obróbka nie jest trudna, a każdej przygotowanej z niego potrawie nada lekko orzechowy smak.
Gdzie kupić?
W sklepie ekologicznym vegepack.pl pół kilo tego warzywa kosztuje 5 zł. Warto go jeść, ponieważ: "Można go stosować w celu poprawienia przemiany materii i utrzymania właściwej mikroflory jelit, w profilaktyce cukrzycy, nowotworów, chorób serca i naczyń oraz przy niewydolności nerek i arytmii serca. Ponadto wzmacnia układ odpornościowy i pomaga w stanach przewlekłego zmęczenia. Bulwy topinambura są bogatym źródłem potasu, żelaza oraz tiaminy. Nie zawierają tłuszczu ani cholesterolu."
Poza tym:
Plantacja Topinamburu
Gogolinek k/Bydgoszczy
Przechowanie jest dość łatwe: w lodówce w pojemniku na warzywa lub w chłodnym i suchym miejscu.
Robert Trzópek szef kuchni restauracji Tamka 43 w Warszawie popularyzuje przepis na:
Topinambur ze skorzonerą i atramentem z sepii
Składniki: 400 g topinamburu, skorzonera, 200 ml mleka, atrament z sepii, masło, oliwa, bulion grzybowy.
Sposób przygotowania: Topinambur umyć, obrać i pokroić na kawałki o grubości pół centymetra. Do garnka wlać 200 ml mleka, wrzucić topinambur i gotować aż zmięknie. Gotowy wywar zmiksować. Następnie obrać skorzonerę, gotować przez 2 minuty i schłodzoną podsmażyć na oliwie i maśle. Połączyć zmiksowany topinambur ze skorzonerą. Do atramentu z sepii dodać bulion grzybowy i zimne masło. Podawać jako sos.
-
Topinambur (http://pl.wikipedia.org/wik...)

Francuskie crepes czy amerykańskie pancakes?
