
7 osób
Tematy strony:
Patenty
Obiadowo - na gorąco i na zimno
Przekąski
Nie kupuj, zrób to sam
Dla spragnionych
Na słodko
Sezon na owoce
Sezon na warzywa
Ustawienia strony:
Widoczność: wszyscy
Publikować mogą: wszyscy
Moderacja: po publikacji
Widoczność: wszyscy
Publikować mogą: wszyscy
Moderacja: po publikacji
RSS
RSS
Sezon na porzeczkę
Lipiec to nie tylko miesiąc agrestu, ale również porzeczek. Owoce te również często goszczą w naszych ogrodach czy na naszych działkach, lecz zazwyczaj są niedoceniane pod względem wartości odżywczych.
Wyróżniamy trzy rodzaje porzeczek: czarną, białą oraz czerwoną, jednak najczęściej spotkamy się z pierwsza i trzecią odmianą. Owoce te mają bardzo dużą zawartość witaminy C, lecz najwięcej posiada jej czarna porzeczka. Wystarczy zjeść jej garstkę i nasze dobowe zapotrzebowanie na tę witaminę zostanie w pełni zaspokojone. Porzeczki jako takie posiadają również spore ilości wapnia, żelaza, potasu i magnezu. Owoce porzeczek najlepiej jeść w jak najmniej przetworzonej formie, czyli prosto z krzaka. Ale jeśli zdecydujemy się na ich obróbkę, to najzdrowiej dla nas będzie wykonać z nich soki lub kompoty lub powidła z małą ilością cukru, które świetnie będą nadawać się do mięs (np. zamiast żurawiny) lub do serów.
Warto sięgać po każdy rodzaj porzeczek.
(ruda)
Ostatnio komentowane na stronie:

11/03/2014
AgnesO
Francuskie crepes czy amerykańskie pancakes?
1
komentarz
z 02/04/2016
od Mis_Paskownik

08/12/2013
martachowaniec