
7 osób
Widoczność: wszyscy
Publikować mogą: wszyscy
Moderacja: po publikacji
Winogrona zamiast lodu
Czyli jak nie rozwodnić wina
Pewnie wszyscy to znamy – chcemy schłodzić nasze wino/sok/drinka/każdy inny napój, wrzucamy kostki lodu i voila, jest zimno, ale nasz napój jest też nieco rozwodniony. A uniknąć można tego w bardzo łatwy sposób.
Ciemne zamrożone winogrona w białaym winie będą wyglądały ciekawie
(Hainbachkar, https://www.flickr.com/phot... CC-BY-ND-2.0)
Wystarczy zrezygnować z kostek lodu, nie ważne, o jak pięknych kształtach by były. Kostki zawsze będą się rozpuszczać i rozwadniać nasze cudowne wino, a tego właśnie nie chcemy. Dodatkowo woda wykorzystania do zrobienia lodu nie zawsze jest dobra w smaku, a więc i smak wina czy innego drinka się zmienia. Zamiast tego wystarczy zamrozić winogrona – albo inne owoce. Winogrona sprawdzają się najlepiej, bo nie oddają swojego smaku napojom tak mocno jak np. truskawki. W jasnych drinkach najlepiej prezentują się białe, w ciemniejszych będzie to już bez znaczenia.
Dobrze trzymać kiść winogron w zamrażalce na wszelki wypadek. Mrożą się kilka godzin.

Francuskie crepes czy amerykańskie pancakes?
