W kuchni z pomysłem
7 osób
Moderatorzy:
    Agata ruda

Ustawienia strony:

Widoczność: wszyscy
Publikować mogą: wszyscy
Moderacja: po publikacji
RSS RSS
Zarejestruj się

08/07/14 od Agata
W temacie: Patenty

Winogrona zamiast lodu

Czyli jak nie rozwodnić wina

Pewnie wszyscy to znamy – chcemy schłodzić nasze wino/sok/drinka/każdy inny napój, wrzucamy kostki lodu i voila, jest zimno, ale nasz napój jest też nieco rozwodniony. A uniknąć można tego w bardzo łatwy sposób.

Ciemne zamrożone winogrona w białaym winie będą wyglądały ciekawie Ciemne zamrożone winogrona w białaym winie będą wyglądały ciekawie (Hainbachkar, https://www.flickr.com/phot... CC-BY-ND-2.0)

Wystarczy zrezygnować z kostek lodu, nie ważne, o jak pięknych kształtach by były. Kostki zawsze będą się rozpuszczać i rozwadniać nasze cudowne wino, a tego właśnie nie chcemy. Dodatkowo woda wykorzystania do zrobienia lodu nie zawsze jest dobra w smaku, a więc i smak wina czy innego drinka się zmienia. Zamiast tego wystarczy zamrozić winogrona – albo inne owoce. Winogrona sprawdzają się najlepiej, bo nie oddają swojego smaku napojom tak mocno jak np. truskawki. W jasnych drinkach najlepiej prezentują się białe, w ciemniejszych będzie to już bez znaczenia.

Dobrze trzymać kiść winogron w zamrażalce na wszelki wypadek. Mrożą się kilka godzin.

Ostatnio komentowane na stronie:
05/03/2014 AgnesO

Słodki crème brûlée

3 komentarze, ostatni z 02/04/2016 od Mis_Paskownik
04/07/2014 ruda

Sezon na porzeczkę

7 komentarzy, ostatni z 16/07/2015 od pinot