
7 osób
Tematy strony:
Patenty
Obiadowo - na gorąco i na zimno
Przekąski
Nie kupuj, zrób to sam
Dla spragnionych
Na słodko
Sezon na owoce
Sezon na warzywa
Ustawienia strony:
Widoczność: wszyscy
Publikować mogą: wszyscy
Moderacja: po publikacji
Widoczność: wszyscy
Publikować mogą: wszyscy
Moderacja: po publikacji
RSS
RSS

Była dla mnie kiedyś niczym straszak dla małego dziecka. Ilekroć czułam zapach podsmażanej na maśle, z bułką tartą, fasolki szparagowej, dostawałam dreszczy bo wiedziałam, że zaraz do pokoju wparuje mama z pełnym talerzem dziwnych gałązek. Na szczęście z takich rzeczy się wyrasta (czasami jest na odwrót) i dziś przepadam za... czytaj dalej
W temacie: Sezon na warzywa
komentarze 1,
ostatni
od ruda:
Generalnie fasolka była częstą zmorą dzieciństwa, ale dobrze przygotowana jest prawdziwym rarytasem. W szczególności warto ją jeść, gdy trwa na nią sezon, bo smakuje wtedy ...
...

Nie wiem jak dla Was, ale dla mnie pomidor to trochę taki smak dzieciństwa. Pajda świeżego chleba, z masłem, pomidorem i solą to było "danie", którego nigdy nie miałam dość. Poza tym była jeszcze pomidorowa - niezmiennie pojawiająca się u mnie w domu w poniedziałek (najpóźniej we wtorek), gotowana z rosołu... czytaj dalej
W temacie: Sezon na warzywa
komentarze 1,
ostatni
od ruda:
Ja generalnie robiąc pomidorową idę po najmniejszej lini oporu - na oleju rzepakowym podsmażam czosnej i oliwę, później dorzucam sparzone i obrane ze skórki pomidory ...
...

Miłością do niego zaraził mnie rok temu mój chłopak i jest to dla mnie tym bardziej pamiętna chwila, ponieważ tak się złożyło, że jadłam go na dwie godziny przed koncertem Paula McCartneya. Tak jest, pierwszy raz jadłam bób właśnie wtedy. Od tamtej pory, w wakacje, kuchnia regularnie pachniała gotowanym bobem... czytaj dalej

Nie ma chyba „dania”, które bardziej przypomina mi dzieciństwo i dom prababci gdzieś na wsi nad Wisłą, niż soczysty rabarbar maczany w cukrze. Ucinany tuż za szklarnią i pałaszowany gdzieś w cieniu na trawie. Ma charakterystyczny, kwaskowaty smak, więc świetnie nadaję się do różnej maści wypieków. Tarta, ciasta drożdżowe, te... czytaj dalej
Oceny +2/-0,
W temacie: Sezon na warzywa
komentarze 2,
ostatni
od AgnesO:
Mmm pycha! Wpróbuję Twój przepis przy najbliższej okazji, w tamtym roku zrobiłam kompot, ale nie wyszedł zbyt dobry.
...
zdrowy i pyszny składnik nie tylko sałatek
Robi się coraz cieplej, a słońce zatrzymuje się w moim mieszkaniu na dłużej. W takiej aurze, robiąc obiad, nie mam ochoty stać w gorącej kuchni i gotować skomplikowanych potraw. Na bazarach pojawiają się powoli coraz to nowe warzywa więc to początek sałatkowego sezonu! A jeśli sałatka, to tylko z pęczakiem... czytaj dalej
Oceny +1/-0
W temacie: Sezon na warzywa

Czy potraficie sobie wyobrazić Wigilię bez kapusty, czyli bez pierogów z kapusty, bez gołąbków, bez grochu z kapustą?
Śmiało można powiedzieć, że jest podstawą kuchni polskiej. Ma szerokie zastosowanie w kuchni. Jest oczywiście jedzona przez cały rok. Można ją dusić, kisić, gotować zasmażać jak i jeść na surowo. Najbardziej popularna... czytaj dalej
W temacie: Sezon na warzywa
komentarze 6,
ostatni
od SKIP:
Pochodzę ze wschodniej Polski. Moi dziadkowie pochodzą z kresów. Po wojnie wracając z niewoli osiedlili sie na Pomorzu i nigdzie nie spotkali się z gołąbkami ...
...

Pochodzi z obszarów Morza Śródziemnego. Do tej pory można zobaczyć ją dziko rosnącą na tym terenie. W Polsce sezon na nią trwa od lipca do końca marca.
Co innego natka, co innego korzeń. Korzeń w zupie gotujemy, posiekaną zieloną natką posypujemy zupę. Zajmiemy się najpierw korzeniem pietruszki.
W roli głównej... czytaj dalej
W temacie: Sezon na warzywa

Nie jest tak popularna jak biała kapusta, a szkoda, bo jest bardziej wartościowa.
Co zrobić?
Wersji jej przygotowania jest mnóstwo: czerwona kapusta z jabłkiem, czerwona kapusta zasmażana, czerwona kapusta po śląsku, czerwona kapusta z rodzynkami, z żurawiną, z czerwonym winem, surówka z czerwonej kapusty, czerwona kapusta do gęsiny, duszona czerwona... czytaj dalej
W temacie: Sezon na warzywa

Legenda głosi, że marchewka urodziła się w Chinach a potem wiatr rozwiał jej nasiona po całym świecie. Najpierw była koloru białego, lecz w XVI wieku Holendrzy wyhodowali jej pomarańczową wersję i spopularyzowali w całej Europie. W Polsce można jeść ją przez cały rok, sezon na nią jest najlepszy od lipca... czytaj dalej
Oceny +1/-0,
W temacie: Sezon na warzywa
komentarze 1,
ostatni
od Ola:
Ponoć to w czasie drugiej wojny światowej w Anglii wymyslono "bajkę", że jedzenie duzych ilosci marchewki pomaga widziec w ciemnosci - i dlatego angielscy lotnicy ...
...
W zimie nie jesteśmy skazani tylko i wyłącznie na mrożonki, które nie są szczególnie zdrowe. Trwa sezon na roszponkę: od listopada do kwietnia.
Jest to sałata o charakterystycznym subtelnym, orzechowym smaku i ciemnozielonych liściach. Nazywana jest czasem roszpunką. Jej francuska nazwa brzmi „doucette” – czyli łagodny, słodki.
Zielone smoothie
Roszponkę można... czytaj dalej
W temacie: Sezon na warzywa

Podobno w starożytnym Rzymie porem zajadał się sam Neron, twierdząc, że dzięki niemu ma mocny głos. W tej chwili warzywo to jest symbolem narodowym Walii, ale świetnie sprawdza się też w Polsce, zwłaszcza późną jesienią i zimą. Choć znane jest u nas od średniowiecza, traktujemy je trochę jeszcze po macoszemu... czytaj dalej
W temacie: Sezon na warzywa
Jest ostry i trochę gryzie

Wrzesień, paźdzernik i listopad, a nawet początek grudnia to najlepsze miesiące do zbierania chrzanu. Możemy go jeść cały rok, jeśli tylko odpowiednio go przechowamy.
Mówi się o chrzanie, że jest naturalnym antybiotykiem. W medycynie alternatywnej zajmuje drugie miejsce po czosnku. Nazywany jest drugim żeń- szeniem. We Francji wpisany jest nawet... czytaj dalej
Oceny +1/-0,
W temacie: Sezon na warzywa
komentarze 4,
ostatni
od Mateusz:
Ja uwielbiam potrawy zrobione na świeżym chrzanie. Jeżeli wstanę rano, żeby go wykopać, umyć i obrać, a potem zetrzeć i na koniec zrobić z niego ...
...
Ulubione warzywo gwiazd Hollywood

Seler to jedno z najbardziej wartościowych warzyw, natomiast jego wersja naciowa to najmłodsza jego odmiana, która została wyhodowana w Utah w USA w ubiegłym wieku.
Błonnik, ale nierozpuszczalny
Seler naciowy zawiera błonnik nierozpuszczalny, który ma właściwiości wchłaniania wody i tym samym zwiększa objętość trawionego pokarmu. Daje również uczucie sytości. Z... czytaj dalej
W temacie: Sezon na warzywa
Smak ma lekko gorzki, ostry

Obecnie panuje zdrowa moda na warzywa, które kiedyś były znane, a potem zapomniane. Wśród nich prym wiedzie między innymi czarna rzodkiew. Inna jej nazwa to czarna rzepa. Smak ma lekko gorzki, ostry, trochę podobny do smaku chrzanu. Natomiast w swoim kształcie i kolorze jest podobna do buraka. Jest bliską „krewną... czytaj dalej
Oceny +1/-0
W temacie: Sezon na warzywa
Wielki nieodkryty potencjał

Można je podawać zarówno na ciepło jak i na zimno. Popularnością cieszą się burgery,w których pieczone buraki zastępują wołowinę. Coraz częściej w menu wielu restauracji pojawia się zupa krem z buraczków. Najbardziej popularne są jednak w grudniu, bo bez buraków ćwikłowych nie ugotujemy barszczu z uszkami, bez którego nieodbędzie... czytaj dalej
Oceny +1/-0,
W temacie: Sezon na warzywa
komentarze 5,
ostatni
od Ola:
dzieki, pozyteczna informacja
...
roślina miłości i pomysł na drinka

Rozmaryn rośliną miłości? Ano tak. Już w starożytności wykorzystywano rozmaryn do wyplatania wieńców ślubnych. W Polsce zaś był on atrybutem drużbów i druhen na weselach (czasem też przypinano go gościom weselnym). Tej niepozornej roslince przypisywano też wlaściwości afrodyzjaku, ze względu na jego intensywny i "rozpalający zmysły" zapach... Jednak rozmaryn ma... czytaj dalej
Oceny +1/-0
W temacie: Sezon na warzywa
Koper włoski, koper słodki

Kolejne warzywo, którego nie doceniamy. Polubimy go, jeśli lubimy anyż, bo smakuje anyżkowo, lekko słodko, korzennie. Sezon zaczyna się w sierpniu i trwa do końca października. Kto nie pił herbatki z kopru włoskiego w dzieciństwie z powodu bólów brzucha? Przynosi ulgę w dolegliwościach trawiennych. Jeśli mamy na półce w kuchni... czytaj dalej
W temacie: Sezon na warzywa
czyli nie pietruszka

Znana jest już anegdotka, że kandydaci na najlepszego szefa kuchni w programie MasterChef w TVN nie potrafili rozpoznać tego zacnego warzywa. W jednym z odcinków pomylili pasternak z pietruszką. Zresztą, widziałam przypadki na stołecznych bazarach, gdzie korzeń pasternaku sprzedawany jest jako pietruszka. Zapotrzebowanie na pietruszkę jest duże, a przecież pasternak... czytaj dalej
W temacie: Sezon na warzywa
Smak mają orzechowo-słony

„Najlepsze kasztany są na Placu Pigalle” - kto nie pamięta słynnego hasła z serialu „Stawka większa niż życie”. Odzew brzmiał: „Zuza lubi je tylko jesienią”. Jemy je od połowy października do połowy grudnia, ale na słynnym placu Paryża ich nie szukajmy. Chociaż w innych miejscach oczywiście warto je zakupić w miastach... czytaj dalej
W temacie: Sezon na warzywa
komentarze 1,
ostatni
od Antisaina:
Pierwszy raz kasztanów spróbowałam jakiś miesiąc temu w Zajeździe Magyar. Podanie na słodko zaskoczyło mnie, może dlatego, że trudno mi było sobie wyobrazić smak kasztanów. ...
...
Zielono od września do grudnia

Jej miejsce narodzin to Belgia. Powstała ze skrzyżowania jarmużu i kapusty głowiastej. Co ciekawe w potrawach np. w zapiekankach świetnie komponuje się z mięsem indyka.
Zawiera: żelazo, sód, potas, wapń, magnez, cynk, fosfor, mangan, witaminę C, liczne witaminy z grupy B oraz beta-karoten, przetwarzany w organizmie na witaminę A.
Jak... czytaj dalej
W temacie: Sezon na warzywa
Pochodzi z Włoch.

Nazwa pochodzi z języka włoskiego "zucchina", znaczy mała dynia. Pochodzi właśnie z Włoch. Znajduje się na liście 20 warzyw najchętniej uprawianych w Polsce.
Cukinia podobnie jak dynia zawiera dużo witaminy C oraz innych: C, PP i B1. Jest to jedno z niewielu warzyw, które nie wchłania metali ciężkich. Jest lekkostrawna... czytaj dalej
W temacie: Sezon na warzywa
komentarze 1,
ostatni
od Agata:
Polecam pasztet z cukinii - chociaż to duuużo roboty, bo trzeba zetrzeć i odcisnąć (to najgorsza robota) 2 kg cukinii. Ale za to smak niepowtarzalny.
...
Uznany za eliksir młodości.

Naukowcy wyliczyli, że seler jest źródłem ponad 86 cennych składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Usprawnia pracę nerek. Reguluje przemianę materii. Ma dwa razy więcej witaminy C niż owoce cytrusowe. Pobudza apetyt. Działa przeciwbólowo. Usprawnia pracę serca. Oczyszcza organizm. Nawilża skórę. Wzmacnia włosy.
Sałatka Waldorf
Najbardziej popularnym daniem z selera... czytaj dalej
W temacie: Sezon na warzywa
komentarze 2,
ostatni
od Agata:
[nomadembyc]: Ja od korzenia wolę seler naciowy O tak, świetna sprawa, także na przegryzki na imprezy - seler naciowy, marchewka w słupki, kilka różnych sosów ...
...
Robert Pattison? Nie! To warzywo.

Ich wygląd przypomina niezindefikowany pojazd kosmiczny. Do Europy z Ameryki Północnej przywieźli go Hiszpanie. Ma delikatny smak.
Jest to warzywo jeszcze bardziej tajemnicze od dyni. W sposobie przygotowania jest jednak prostszy od swojej pomarańczowej kuzynki. Również jak ona jest wartościowy pod względem witamin i minerałów.
Poza potasem i magnezem jest... czytaj dalej
W temacie: Sezon na warzywa
komentarze 1,
ostatni
od mrtswtk:
[martachowaniec]: Poza potasem i magnezem jest to jedno z niewielu warzyw, które zawiera wapń równowartościowy z tym w produktach mlecznych. Świetna informacja dla nietolerujących laktozy. ...
...
Ulubione warzywo kulturystów

Osoby, które dużą ćwiczą, powinny stosować dietę bogatą w te warzywa.
Brokuły wzmacniają stawy. Obniżają poziom kortyzolu. To hormon, który mocno uaktywnia się podczas przetrenowania i powoduje rozkład mięśni. Brokuły mają także sporą dawkę chromu, która pomaga walczyć z cukrzycą. Są też jednym z najlepszych źródeł witaminy A. Jak większość... czytaj dalej
W temacie: Sezon na warzywa
W Polsce dopiero od XIX wieku.

Chcesz mieć krzepę? Jedz kalarepę! - to znane przysłowie zawiera w sobie prawdziwą mądrość. Zjedzenie główki kalarepy pokrywa całodzienne zapotrzebowanie na witaminę C.
Warto wymienić też inne witaminy, które zawiera: B1, B2, B6, PP, E i K. Obniża ciśnienie krwi oraz poziom cholesterolu. Pomaga utrzymać włosy w dobrej kondycji. Jest bogatym... czytaj dalej
W temacie: Sezon na warzywa
Sarmaci mówią gruszka miłosna

W czasie kiedy Polska sięgała do Morza Czarnego, bakłażan był w naszej kuchni niezwykle popularny. Czas do tego powrócić. Kolor ma piękny - błyszczący fiolet.
Nazw ma wiele: gruszka miłosna, oberżyna, bakman, jajko krzewiaste. Uważany jest za afrodyzjak. Najlepszy jest od maja do końca paźdzernika.
Co ma?
Znajdziemy w nim dużą... czytaj dalej
W temacie: Sezon na warzywa
Niezwykle smaczny i dietetyczny

Określany jest kapustą cypryjską, bo pochodzi z Cypru. Do Polski prawdopodobnie sprowadziła go królowa Bona. Jemy go na ciepło, tymczasem znakomicie sprawdza się na surowo właśnie w różnych surówkach.
Kalafior to samo zdrowie. Zwalcza wolne rodniki. Chroni przed reumatyzmem. Wzmacnia serce. Bogaty jest w: sód, potas, magnez, wapń, żelazo, miedź... czytaj dalej
Oceny +1/-0
W temacie: Sezon na warzywa
Szczerzy zęby, a smakuje pysznie.

Dynia jest symbolem Halloween. Tymczasem przygotować z niej chyba można wszystko: od pikantnej zupy poprzez kluseczki do słodkich placków. Argument nie do odparcia - to afrodyzjak w kuchni.
U nas o dyni pisał już dawno temu Ignacy Krasicki:
"Kiedy czas przyzwoity do dojźrzenia nastał, Pytała dynia dęba, jak też długo wzrastał... czytaj dalej
Oceny +1/-0,
W temacie: Sezon na warzywa
komentarze 10,
ostatni
od martachowaniec:
tak, zapomniałam dopisać, że przyprawy do placków oczywiście też dodaję przyprawy, dynia jest bardzo chłonnym warzywem, można dosypać bardzo różnych przypraw, sama dodaję masalę, fajną ...
...
Przekonuje oryginalnością.

Jest taka anegdotka. Przychodzi znana aktorka Magdalena Cielecka do sklepu i prosi o rukolę. Sprzedawca odpowiada: "mamy kolę, kolę light, pepsi-kolę, ale ru-koli nie mamy".
Ta sytuacja pokazuje jak mało znana jest jeszcze rukola w naszym kraju, chociaż w okresie przedwojennym używano jej często choć pod inną nazwą - rokietta siewna... czytaj dalej
Oceny +1/-0
W temacie: Sezon na warzywa
Kto by pomyślał, że to kapusta?

Sezon na jarmuż się zaczął i będzie trwał całą jesień i zimę. Liście są długie, kędzierzawe, tworzą rozetę. Są zielone lub fioletowe. Jest to jedna z najstarszych odmian użytkowych kapusty.
Jest gorzki. Za wdzięczny w przygotowaniu nie jest. Jeśli jednak poświęcimy mu trochę czasu, potrafi się odzwdzięczyć smakiem i zaskoczeniem... czytaj dalej
Oceny +1/-0,
W temacie: Sezon na warzywa
komentarze 2,
ostatni
od mrtswtk:
[Lokalnie i ze smakiem]: Zamiennik sałaty Dekoracyjny oczywiście. Czyli na surowo nie powinno się go jeść? W kuchni raw chyba nie znajdzie zastosowania (prócz dekoracyjnego ...
...
Jedz w październiku. Jest pikantna i gorzka.

Endywię wymieszaj z ostrym serem, dosyp orzechów. Do sałatek pasuje idealnie. Jedz surową, duś, gotuj, zapiekaj i dodawaj do kanapek.
Hodowla jest prosta, podobna do sałaty. Jeśli masz ogródek, spokojnie poradzisz sobie z jej uprawą. Cena za opakowanie nasion to koszt ok. 3-4 zł. Bez problemu można je kupić w... czytaj dalej
Oceny +1/-0,
W temacie: Sezon na warzywa
komentarze 1,
ostatni
od mrtswtk:
[Lokalnie i ze smakiem]: Zachował się przepis św. Hildegardy z Bingen, w którym święta mieszała endywię z pomarańczą, jabłkami, nasionami babki płesznika oraz posiekanymi słodkimi ...
...
Jedz jesienią. Ma orzechowy smak.
Nazwa tego warzywa brzmi egzotycznie. Pochodzi od plemienia Indian Tupinamba. Inaczej zwany słonecznikiem bulwiastym. Można go jeść na surowo, dusić, gotować i piec. Nie obierać i dodać gałki muszkatołowej.
Topinambur spotkamy w najstarszej polskiej książce kucharskiej. Wróćmy zatem do korzeni i metaforycznie i praktycznie w kuchni.
Herbata z topinambura smakuje... czytaj dalej
Oceny +2/-0,
W temacie: Sezon na warzywa
komentarze 1,
ostatni
od Antisaina:
Świetna sprawa, tylko w sklepach ekologicnzych jest dostępny?
...
Ostatnio komentowane na stronie:

11/03/2014
AgnesO
Francuskie crepes czy amerykańskie pancakes?
1
komentarz
z 02/04/2016
od Mis_Paskownik

08/12/2013
martachowaniec