
8 osób
Ustawienia strony:
Widoczność: wszyscy
Publikować mogą: wszyscy
Moderacja: przed publikacją
Widoczność: wszyscy
Publikować mogą: wszyscy
Moderacja: przed publikacją
RSS
RSS
Lokalnie i ze smakiem
Dla wielbicieli lokalnych smakołyków i regionalnych potraw. Jeśli lubisz szukać nowych smaków i się tym dzielić, to miejsce dla Ciebie. Organiczne uprawy, przetwory z ekologicznych gospodarstw, sery od bacy, sklepiki ze świetnym jedzeniem, kulinarne symbole regionów, zwyczaje okołokuchenne... Skarby są tuż za rogiem, nie trzeba szukać w kuchni francuskiej czy włoskiej.
Dobre, bo polskie!
Polski fast food

Każdy wie, co to hot-dog, hamburger czy frytki. Podróżując, zajadamy się portugalską bijaną, tortillą w Meksyku i Hiszpanii czy utopencem w Czechach. Nasz kraj nie obfituje w uliczne przekąski, ale to nie znaczy, że w ogóle ich nie ma. Dlatego tym bardziej warto pochylić się nad często sprytnymi i przemyślanymi... czytaj dalej
filet z kurczaka vs. kuchnia regionalna

Tym razem kulinarnie o szybkim obiedzie. Kiedyś zadałam u siebie w dziale pytanie "Słuchajcie, podrzućcie mi pomnysł na szybki obiad!". I z 4 gardeł wyrwał sie jeden okrzyk - "filet z kurczaka!". Ten kawałek bezkostny, bezskórny i bezsmakowy stał sie hitem kulinarnym od jakiś la 90tych ubiegłego już wieku. Spróbujcie wpisać... czytaj dalej
Oceny +1/-0

Jak wiadomo, dzieci czasami trudno namówić do zjedzenia dania przez nie znienawidzonego. Nawet jeśli ta nienawiść jest zupełnie nieuzasadniona, jak kiedyś było w moim przypadku. Jako dziecko, najbardziej brzydziłam się fasolki szparagowej i zup z ciągnącą się zieleniną. Mama raczej nie dawała za wygraną i gotowała te zupy mimo mojego... czytaj dalej
Oceny +1/-0
czyli Świętokrzyskie smakuje

Niestety nasze okolice nie obfitują w ziemie dobrej klasy - wokół lasy i gleba raczej marna. Typowe kieleckie pasiaki to wąskie i długie poletka, na których uprawiano ziemniaki i zboża. Każda gospodyni starała sie mieć własny warzywnik, bo do sklepu po marchewkę nikt nie biegał.
Stąd też mamy kolejną niezbyt wyszukaną... czytaj dalej

Jest to zdecydowanie moja ulubiona, tak zwana „piątkowa”, potrawa z dzieciństwa. Do dziś pamiętam, jak, jako brzdąc, w każdy piątek leciałam do ogródka, zerwać mamie koperku lub szczypiorku, a później zniecierpliwiona oczekiwałam, aż tata wróci z pracy, bo nie mogłam już się doczekać pałaszowania.
Pyry z gzikiem to bardzo wielkopolska... czytaj dalej
kuchnia z regionalnym wydźwiękiem.

Jestem pewna że każdy z was jadł kiedyś rumpuć, choć nawet o tym nie wiedział. Jest to takie wyjątkowe danie, które z jednej strony, jest bardzo pospolite, z drugiej jednak, każdy robi je na swój sposób. Trzeba przyznać że nazwa brzmi co najmniej śmiesznie… ale przecież nie jest to wyjątek... czytaj dalej
czyli o co chodzi tym poznaniakom.

Szneka z glancem to nic innego jak drożdżówka z lukrem – tyle każdy z nas może się dowiedzieć z Internetu. Jednak prawdopodobnie każdy poznaniak słysząc, że ktoś nazywa drożdżówkę szneką, zareaguje obruszeniem. Nie jest to takie proste – nie każda bowiem słodka polukrowana bułka, jest szneką!
Sama nazwa pochodzi od niemieckiego słowa... czytaj dalej
Oceny +1/-0
czyli chmiel na nowo atakuje!
Jeszcze do niedawna na piwnych półkach sklepowych różnych miast Polski, widniały znane wszystkim i nie zbyt wykwintne piwa. W pewnym momencie, zaczęły pojawiać się kolorowe butelki ze smakowym trunkiem, ale wciąż ich smak pozostawiał wiele do życzenia. Bardziej było czuć w nich chemię, niż soczysty owoc.
Na szczęście wśród smakoszy... czytaj dalej
czy obwarzanki?

Skąd się wzięły obwarzanki, a skąd bajgle? Niektórzy mówią, że oba to rodzaje precla, inni - że bajgiel i obwarzanek to synonimy. Jak to właściwie jest?
Nazwa obwarzanka, wzięła się nie z czego innego jak z obwarzania - przygotowywania ciasta poprzez wstępne obgotowywanie we wrzątku. Obwarzanki są zrobione z dwóch splecionych kawałków... czytaj dalej

Wszyscy go znają. Okrągły pszenny placek, na wierzchu duuuużo posiekanej cebuli zmieszanej w makiem. Przegryzka w szkole, w pracy, gdzieś w biegu. Jest w całej Polsce, ale w najczystszej postaci znaleźć go można w lubelskich piekarniach, bo tam się narodził. W 2007 roku został wpisany na listę produktów regionalnych, ale... czytaj dalej
Tajemnica wiekowej polskiej wódki

„Wziąć mocną beczkę po winie, najlepiej po węgrzynie lub maderze, niedawno zlanych aby lagier był jeszcze świeży, a w beczce nie było pleśni ani stęchłego zapachu” - tak zaczynał się każdy przepis na starkę, najbardziej poszukiwaną z polskich wódek, obecną w naszej tradycji od XV wieku, a może i wcześniej.
Polsko-litewski... czytaj dalej

Napój bogów, w którym zakochałam się o pierwszego wejrzenia. Niby zwykła serwatka z owczego mleka, potraktowana podpuszczką, a nie ma nic lepszego po całym dniu w górach. Biała lub delikatnie kremowa, zimna, lekko kwaśna, dająca kopa.
Żentyca to właściwie odpad, powstający przy produkcji bundzu (a także oscypków). Owcze mleko się... czytaj dalej
czyli o tym jak Poznań świętuje 11-tego listopada

Jeśli jeszcze nie spróbowałeś rogali świętomarcińskich w Poznaniu, to naprawdę musisz to szybko nadrobić. Rogale są faktycznie wielkie. Oczywiście w cukierni możemy poprosić o mniejszy, ale taki "mniejszy" rogal to ok. 200g...
O tym skąd się rogale wzieły można usłyszeć wiele historii. Są do siebie dość podobne, ale dwóch poznaniaków... czytaj dalej
Oceny +3/-0
Granda w Forum Przestrzenie
Czas: od
08/11/13
do
10/11/13
Forum Przestrzenie to bardzo fajne miejsce nad Wisłą, tuż pod starym hotelem znanym z afery z zimnym Lechem. W ten weekend zamieni się w królestwo jabłek. Dzisiaj zaczyna się Granda!
A zacznie się z przytupem, bo darmowym koncertem jazzowego Wojtek Mazolewski Quintet o 21.00. Jeżeli będą grać tak jak... czytaj dalej
Cmentarny smakołyk
Wszystkich Świętych i Zaduszki to święta coraz bardziej skomercjalizowane. Stragany ze zniczami, kwiatami, ale też słodyczami, obwarzankami i zabawkami (sic!). Do tego znicze na baterie, takie z diodami. Wisława Szymborska byłaby zachwycona, pasowałyby do jej kolekcji tandety. Aż żałowałam, że wczoraj nie zabrałam takiego, odwiedzając Cmentarz Rakowicki, gdzie jest pochowana... czytaj dalej
Gdzie uciekać od krakowskiego smogu. Vol. II
Sezon grzewczy jeszcze na dobre się nie rozpoczął, a nad Krakowem od kilku dni i tak unosi się niezbyt apetyczna chmura. Nie pozostaje nic innego, jak tylko uciec do lasu. Poprzedni pomysł tutaj.
Koszyk zdecydowanie za mały dla ambitnych, ale innego nie było
Sezon na grzyby niedługo się skończy, jeżeli... czytaj dalej
Oceny +4/-0
listopad - najlepszy czas na gęsinę
W listopadzie gęsina jest najlepsza. To miesiąc, w którym naprawdę warto jeść to mięso w restauracjach. Stare polskie przysłowie głosi, że "najlepsza gęsina na św. Marcina", czyli 11 listopada.
W województwie kujawsko-pomorskim rusza pierwszy w kraju "Gęsinowy Szlak Kulinarny". Region ten szczyci się hodowlą doskonałych gęsi kołudzkich i rypińskich. Mięso... czytaj dalej
po wegetariańsku w Katowicach
Kiedy jestem w Katowicach, po opuszczeniu dworca sutobusowego, idę do baru wegetariańskiego Złoty Osioł, ul. Mariacka 2. Po 4,5 godzinach podróży głodna jestem. Zastrzegam, nie jestem wegetarianką. Zjadłam dziś drobiowego kabanosa.
Kultowy, popularnie zwany "Osiołkiem" serwuje kuchnię świata.
Pić litrami mogę lemonadę pomarańczową z imbirem. Znam osoby, które nie... czytaj dalej

Dziś lokalnie, czyli po warszawsku ale niestety bez smaku.
Hmm Burger ul. Nowogrodzka 10 - zimne i niesmaczne, nie polecam.Zjadłam: wolowina burger 200g, salata, ser cheddar, cebula, pomidor, ogorek, sos BBQ + frytki =19 zł Mięso zimne, lekko przypalone, sos mocno chemiczny, bułka "razowa" barwiona karmelem.
Na fali popularności burgerów z... czytaj dalej

Klientów liczą w dziesiątkach tysięcy w skali miesiąca. Co jest takiego w budkach z mlekiem pytamy Mateusza Placka, prezesa zarządu Grupy Producentów Rolnych "Mlek-Pol" Sp. z o.o.
Skąd pomysł na "budki z mlekiem"?
Mateusz Placek: U naszych południowych sąsiadów automaty z mlekiem pojawiły się trochę wcześniej niż w Polsce... czytaj dalej
Oceny +2/-0
Przeglądaj: