
7 osób
Widoczność: wszyscy
Publikować mogą: wszyscy
Moderacja: po publikacji
Chrzan
Jest ostry i trochę gryzie
Wrzesień, paźdzernik i listopad, a nawet początek grudnia to najlepsze miesiące do zbierania chrzanu. Możemy go jeść cały rok, jeśli tylko odpowiednio go przechowamy.
Mówi się o chrzanie, że jest naturalnym antybiotykiem. W medycynie alternatywnej zajmuje drugie miejsce po czosnku. Nazywany jest drugim żeń- szeniem. We Francji wpisany jest nawet oficjalnie w rejestr leków. Ma dwa razy więcej witaminy C niż cytryna. Działa przeciwbólowo. Pomaga przy bólach reumatycznych, kiedy miejsca dotkniętę chorobą nacieramy sokiem z chrzanu. Zwiększa odporność organizmu. Działa bakteriobójczo. Oczyszcza organizm z toksyn. Jeśli jednak mamy problem z wątrobą oraz żołądkiem, lepiej jego nie dawkować sobie w dużych ilościach.
W Europie był hodowany od XV wieku. Jego ludowa nazwa to: warzęcha, warzucha. Smak ma ostry i trochę gryzie, dlatego warto go nieco złagodzić różnego rodzaju dodatkami.
Najprostszy sposób
...to utarty korzeń chrzanu wymieszany ze startym jajkiem ugotowanym na twardo. Taką pastą smarujemy wędliny na chlebie. Drugi prosty patent to masło chrzanowe:
20 dag masła 82%
5 łyżek startego chrzanu
1 łyżeczka soku z cytryny
szczypta soli i cukru
Najpierw trzeba utrzeć chrzan z sokiem, osobno utrzeć masło z cukrem i solą. Potem tak przygotowane składniki dokładnie wymieszać z sobą. Ukształtować masło w kostkę, zawinąć w folię i włożyć do zamrażarnika na 2 godziny.
Nie można zapomnieć o sosie chrzanowym, który świetnie wzbogaca smak pasztetów czy gotowanego mięsa.
4 łyżki utartego chrzanu
2 łyżki masła
1 łyżka śmietany
sól, pieprz do smaku
Na patelni rozpuszczamy masło, mieszamy z chrzanem i śmietaną, przyprawiamy.
Na zimę w słoiku warto połączyć starty chrzan z burakiem (wcześniej ugotowanym w mundurku, ostudzonym, obranym i startym). Doprawmy jeszcze warzywa solą, cukrem i octem.
Z praktycznych rad
Chrzan trzeba obierać cienko, najlepiej obieraczką do warzyw. Przed ucieraniem warto włożyć go na dwie godziny do zamrażarnika, wtedy łatwiej będzie go utrzeć, i nie będzie powodował łzawienia oczu. Po utarciu warto skropić go sokiem z cytryny, aby nie ściemniał.
Gdzie kupić?
Laska chrzanu to wydatek 1 zł. Przeciętnie kilogram kosztuje 6-8 zł. Poza tym że korzeń powinien być oczywiście twardy, należy zwrócić uwagę, czy na nim nie ma żadnych robaków, albo śladów po ich ukąszeniach.
Ogrodnicy przez zimę zwykle przechowują chrzan w piwnicy, w której panuje temp. 1 st. C. Natomiast w warunkach domowych chrzan najlepiej przechowywać na półkach umieszczonych w drzwiach lodówki. Powinien wytrzymać w lodówce co najmniej 3 miesiące do roku czasu. Jeśli straci świeżość, należy namoczyć go w zimnej wodzie na noc.

Francuskie crepes czy amerykańskie pancakes?
