W kuchni z pomysłem
7 osób
Moderatorzy:
    Agata ruda

Ustawienia strony:

Widoczność: wszyscy
Publikować mogą: wszyscy
Moderacja: po publikacji
RSS RSS
Zarejestruj się

15/06/14 od AgnesO
W temacie: Sezon na warzywa

Bób

Miłością do niego zaraził mnie rok temu mój chłopak i jest to dla mnie tym bardziej pamiętna chwila, ponieważ tak się złożyło, że jadłam go na dwie godziny przed koncertem Paula McCartneya. Tak jest, pierwszy raz jadłam bób właśnie wtedy. Od tamtej pory, w wakacje, kuchnia regularnie pachniała gotowanym bobem i jest to jedyna rzecz, której nie lubię w tym cudownym warzywku.

Bób właśnie zaczął pojawiać się na bazarkach, ale chyba jeszcze trzeba poczekać z zaopatrzeniem się w niego bo jest raczej drogi, poza tym ja jestem wielbicielką "późniejszego" bobu tak mniej więcej z lipca, a nie tego młodego.

(jules/ http://www.flickr.com/photo...)

Oczywiście bób świetnie smakuje saute tzn. jedynie gotowany w osolonej wodzie, ale można z niego zrobić znacznie więcej. W ubiegłym roku robiłam z niego pastę kanapkową. Do obranego bobu dodaję pół ząbka czosnku, sok z cytryny i pieprz. Wszystko blenduję na gładką masę. Można dodać więcej dodatków jak np. majonez, pomidory, a może papryka?

(Amazing Almonds/https://www.flickr.com/photos/71430589@N02/8596722042)

Zupy-kremu z bobu jeszcze nie robiłam, ale chyba skuszę się w tym sezonie. Za to kurczak z bobem w sosie śmietanowym jest genialny. Pierś z kurczaka zamarynowaną w oliwie, soku z limonki i tymianku smażymy na patelni. Kiedy zacznie się rumienić, dodajemy śmietankę kremówkę. Na koniec dorzucamy obrany zielony bób. Danie rozpływa sie w ustach. Warto dodać młode ziemniaki. Sałatka z bobem też może być pyszna.

Oprócz tego, że jest smaczny, bób jako kolejna roślina strączkowa, jest także bardzo zdrowy.

Ostatnio komentowane na stronie:
05/03/2014 AgnesO

Słodki crème brûlée

3 komentarze, ostatni z 02/04/2016 od Mis_Paskownik
04/07/2014 ruda

Sezon na porzeczkę

7 komentarzy, ostatni z 16/07/2015 od pinot