
7 osób
Widoczność: wszyscy
Publikować mogą: wszyscy
Moderacja: po publikacji
Zielona fasolka szparagowa
Była dla mnie kiedyś niczym straszak dla małego dziecka. Ilekroć czułam zapach podsmażanej na maśle, z bułką tartą, fasolki szparagowej, dostawałam dreszczy bo wiedziałam, że zaraz do pokoju wparuje mama z pełnym talerzem dziwnych gałązek. Na szczęście z takich rzeczy się wyrasta (czasami jest na odwrót) i dziś przepadam za fasolką.
Najbardziej klasyczna wersja, jaką lubię to właśnie taka ugotowana i podsmażona na maśle z bułką tartą. Jedząc ją, zawsze widzę moją mamę. Teraz kojarzy mi się najlepiej.
Najczęściej przyrządzam fasolkę w takiej właśnie klasycznej wersji, ale ostatnio zaczęłam szukać przepisów żeby w końcu wykorzystać ją jakoś inaczej. Zielona fasolka świetnie zastąpi bób z tego przepisu. To mój ukochany przepis i najfajniejsze jest to, że można go modyfikować i zamiast bobu dodawać właśnie fasolkę albo np. pieczarki.
Dziś przyrządziłam bardzo prosty i lekki makaron z fasolką i pomidorami malinowymi. Do przepisu wystarczy garść zielonej fasolki szparagowej, dwa duże pomidory, makaron penne, oliwa, masło, pieprz, sól i opcjonalnie bazylia. Przepis wykorzystalam stąd.
Ze zdrowej fasolki należy korzystać intensywnie póki jest, podobnie jak ze szparagami. Tym bardziej, że jest tyle opcji na jej przygotowanie. Świetna do kurczaka, makaronów i sałatek.

Francuskie crepes czy amerykańskie pancakes?
