
7 osób
Widoczność: wszyscy
Publikować mogą: wszyscy
Moderacja: po publikacji
Kalafior
Niezwykle smaczny i dietetyczny
Określany jest kapustą cypryjską, bo pochodzi z Cypru. Do Polski prawdopodobnie sprowadziła go królowa Bona. Jemy go na ciepło, tymczasem znakomicie sprawdza się na surowo właśnie w różnych surówkach.
Kalafior to samo zdrowie. Zwalcza wolne rodniki. Chroni przed reumatyzmem. Wzmacnia serce. Bogaty jest w: sód, potas, magnez, wapń, żelazo, miedź, cynk i fosfor. Ma ponadprzeciętność wartość witaminy C. W 100 g ma tylko 20-22 kalorie. Jest lekkostrawny, raczej nie wywołuje alergii.
Jak przygotować?
Nie da sie ukryć. Kiedy gotujemy kalafiora, w całym mieszkaniu unosi się zapach siarki. Są jednak na to sprawdzone sposoby. Różyczki kalafiora należy włożyć do wrzącej osolonej wody na 10-15 minut, garnka nie przykrywać pokrywką. Można też dodać trochę mleka lub kilka kropel soku z cytryny, również w celu pozbycia się zapachu i raczej nie zmienia to smaku warzywa.
Najprostszym sposobem na kalafiora jest oczywiście podanie go na ciepło polanego bułką tartą z masłem. Drugi prosty pomysł to zupa jarzynowa.
I wspomiana już propozycja na to warzywo w wersji surowej: surowego kalafiora zetrzyjmy na tarce, wymieszkajmy z puszką odsączonej kukurydzy oraz posiekaną natką pietruszki. Połączmy całość z taką ilością majonezu, jaką lubimy i doprawmy tak, jak lubimy. Można z niego przygotować również smaczne zapiekanki i kotlety.
Gdzie kupić?
Przede wszystkim róża powinna być w miarę biała, bez czarnych plamek i uszkodzeń. W czasie sezonu można spotkać się z nim praktycznie w każdym sklepie i warzywnym rynku. Główka kosztuje 2-4 zł. Najlepiej jeść go od lipca do listopada, wtedy smakuje najlepiej.
Polecamy:
Paweł Rękawek, Podnowinka 20, Nowinka
-
kalafior (http://pl.wikipedia.org/wik...)

Francuskie crepes czy amerykańskie pancakes?
