W kuchni z pomysłem
7 osób
Moderatorzy:
    Agata ruda

Ustawienia strony:

Widoczność: wszyscy
Publikować mogą: wszyscy
Moderacja: po publikacji
RSS RSS
Zarejestruj się

09/10/13 od martachowaniec
W temacie: Sezon na warzywa

Kalafior

Niezwykle smaczny i dietetyczny

Określany jest kapustą cypryjską, bo pochodzi z Cypru. Do Polski prawdopodobnie sprowadziła go królowa Bona. Jemy go na ciepło, tymczasem znakomicie sprawdza się na surowo właśnie w różnych surówkach.

Kalafior to samo zdrowie. Zwalcza wolne rodniki. Chroni przed reumatyzmem. Wzmacnia serce. Bogaty jest w: sód, potas, magnez, wapń, żelazo, miedź, cynk i fosfor. Ma ponadprzeciętność wartość witaminy C. W 100 g ma tylko 20-22 kalorie. Jest lekkostrawny, raczej nie wywołuje alergii.

Jak przygotować?

Nie da sie ukryć. Kiedy gotujemy kalafiora, w całym mieszkaniu unosi się zapach siarki. Są jednak na to sprawdzone sposoby. Różyczki kalafiora należy włożyć do wrzącej osolonej wody na 10-15 minut, garnka nie przykrywać pokrywką. Można też dodać trochę mleka lub kilka kropel soku z cytryny, również w celu pozbycia się zapachu i raczej nie zmienia to smaku warzywa.

Najprostszym sposobem na kalafiora jest oczywiście podanie go na ciepło polanego bułką tartą z masłem. Drugi prosty pomysł to zupa jarzynowa.

I wspomiana już propozycja na to warzywo w wersji surowej: surowego kalafiora zetrzyjmy na tarce, wymieszkajmy z puszką odsączonej kukurydzy oraz posiekaną natką pietruszki. Połączmy całość z taką ilością majonezu, jaką lubimy i doprawmy tak, jak lubimy. Można z niego przygotować również smaczne zapiekanki i kotlety.

Gdzie kupić?

Przede wszystkim róża powinna być w miarę biała, bez czarnych plamek i uszkodzeń. W czasie sezonu można spotkać się z nim praktycznie w każdym sklepie i warzywnym rynku. Główka kosztuje 2-4 zł. Najlepiej jeść go od lipca do listopada, wtedy smakuje najlepiej.

Polecamy:

Paweł Rękawek, Podnowinka 20, Nowinka

Ostatnio komentowane na stronie:
05/03/2014 AgnesO

Słodki crème brûlée

3 komentarze, ostatni z 02/04/2016 od Mis_Paskownik
04/07/2014 ruda

Sezon na porzeczkę

7 komentarzy, ostatni z 16/07/2015 od pinot