W kuchni z pomysłem
7 osób
Moderatorzy:
    Agata ruda

Ustawienia strony:

Widoczność: wszyscy
Publikować mogą: wszyscy
Moderacja: po publikacji
RSS RSS
Zarejestruj się

08/10/13 od martachowaniec
W temacie: Sezon na warzywa

Dynia

Szczerzy zęby, a smakuje pysznie.

Dynia jest symbolem Halloween. Tymczasem przygotować z niej chyba można wszystko: od pikantnej zupy poprzez kluseczki do słodkich placków. Argument nie do odparcia - to afrodyzjak w kuchni.

U nas o dyni pisał już dawno temu Ignacy Krasicki:

"Kiedy czas przyzwoity do dojźrzenia nastał,
Pytała dynia dęba, jak też długo wzrastał?
„Sto lat". „Jam w sto dni zeszła taką, jak mnie

 widzisz" — Rzekła dynia.

 Dąb na to: „Próżno ze mnie szydzisz;
Pięknaś, prawda, na pozór, na pozór też słyniesz:
Jakeś prędko urosła, tak też prędko zginiesz".

 

Bo zrobimy z niej coś pysznego, chciałoby się dodać do wiersza poety. W Francji koniecznie spróbujcie dżemu dyniowego, w we Włoszech  - słodkich ravioli z farszem dyniowym, a w Rumunii - ciasta dyniowego.Właściwie w Polsce możemy przygotować z dyni to samo. Wszystkie składniki znajdują się na półkach sklepowych. Pasuje zarówno w wersji na słodko i na ostro. Świetnie komponuje się z imbirem. W większości przepisów dynię należy najpierw upiec. Najlepiej w temp. 200 st. przez 20 minut.

 

Jeść, bo...

 

Zawiera witaminy z B1, B2, PP, E i C. Bogata jest też w błonnik, żelazo, fosfor, magnez, a także selen, cynk, miedź i mangan. Poprawia kolor cery. Poprawia stan nerek. Obniża poziom tłuszczów we krwi. W 100 g ma tylko 33 kalorie.

Gdzie kupić?

Dziś kupiłam. Zapłaciłam 1,83 za niecałe 2 kilo dyni. Najlepiej smakuje w październiku i listopadzie. Wystarczy suche, przewiewne i chłodne miejsce, a dynię możemy przechowywać nawet kilka miesięcy. Wybieramy jednostki niezgniłe, bez żadnych uszkodzeń.

Polecamy:

Farma Dyń, ul. Przyczółkowa 2k, Powsin, Warszawa.

Mówi się o tym we wpisach (lub komentarzach do nich):


Ostatnio komentowane na stronie:
05/03/2014 AgnesO

Słodki crème brûlée

3 komentarze, ostatni z 02/04/2016 od Mis_Paskownik
04/07/2014 ruda

Sezon na porzeczkę

7 komentarzy, ostatni z 16/07/2015 od pinot