
18 osób
Widoczność: wszyscy
Publikować mogą: wszyscy
Moderacja: tylko niezaufani
Świętokrzyska Ćmaga
Obecnie panuje istna moda na produkty regionalne, które nie tylko wracają do łask, ale również stają się coraz bardziej popularne. Jednym z takich produktów jest właśnie Świętokrzyska Ćmaga.
A cóż to jest ta "ćmaga"? Generalnie po nazwie trudno jest jednoznacznie stwierdzić, czy chodzi o ser, jakiś wypiek, a może roślinę. Ale ćmaga jest niczym innym jak ziołowym eliksirem (5 różnych ziół) na bazie wina gronowego. Nazwa ta powstała w 1830 roku i pochodzi od słowa "ćmić" (ściemnianie, zmierzchanie), gdyż właśnie wtedy, gdy zapadał mrok sięgano po ten napitek. Swositą stolicą "Świętokrzyskiej Ćmagi" jest Bodzentyn, gdzie produkowana jest przez kilka ośrodków agroturystycznych. Ciekawe jest to, że alkoholowi temu przypisuje się następujące właściwości:
- ma leczyć depresję;
- regulować ciśnienie;
- pomagać w dolegliwościach żołądkowych i jelitowych;
- pomagać w leczeniu astmy;
Co ciekawe ćmaga zyskuje na popularności, a jej producenci otrzymują coraz więcej zamówień na nią. Ten ziołowy eliksir był również wyróżniany podczas ogólnopolskiego konkursu - Smaki Regionu.
Zatem jeśli planujecie odwiedzić świętokrzyskie, to nie zapomnijcie kupić ćmagi, która jeśli nawet nie pomoże na jakieś konkretne dolegliwości, to zapewne Wam posmakuje.
(Jon Sullivan, CC0, http://commons.wikimedia.or...)
