
18 osób
Tematy strony:
Najciekawsze Miejsca
Pieszo
Na rowerze
Kajakiem lub łódką
Fotograficznie
Historycznie
Kulinarnie
Ciekawostki
Lokalne sprawy
Subskrybenci:
pokaż więcej
Ustawienia strony:
Widoczność: wszyscy
Publikować mogą: wszyscy
Moderacja: tylko niezaufani
Widoczność: wszyscy
Publikować mogą: wszyscy
Moderacja: tylko niezaufani
RSS
RSS
Czyli o świętokrzyskich smakach oraz miejscach, gdzie dobrze w regionie zjeść można.
Bar Zalewajka
Wreszcie w "stolicy" zalewajki - Kielcach, został otworzony w rustykalnym stylu utrzymany Bar Polski - Zalewajka, w którym można zjeść tę pyszną zupę plus tradycyjne, regionalne dania i co ważne bo głownie jednogarnkowe.
Czyżby dlatego, że właścicielami baru są trzej panowie to dania są z jednego garnka, a znając miłość facetów do... czytaj dalej
Oceny +1/-0,
W temacie: Kulinarnie
komentarze 1,
ostatni
od ruda:
No ciekawe jak bar z tradycyjną kuchnią przyjmie się w tym miejscu. Z tego co kojarzę, w lokalu, w którym obecnie znajduje się Zalewajka, były ...
...
ruda
10/06/2014
Czerwiec
Czas: od
15/06/14 11:00
do
15/06/14 18:00
Miejsce:
Kielce, Park Miejski
15 czerwca 2014 w kieleckim Parku Miejskim im. Stanisława Staszica odbędzie się finał wojewódzki XIV edycji ogólnopolskiego konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Konkurs ma na celu promowanie i propagowanie lokalnych, regionalnych potraw, produktów i smaków. Istotą tego przedsięwzięcia jest ukazanie ogromnego potencjały jaki drzemie w kuchni tradycyjnej.
W trakcie... czytaj dalej
W temacie: Kulinarnie

Czas: od
16/08/14
do
17/08/14
Miejsce:
Szydłów
W Szydłowie odbywać się będzie w tym roku siedemnaste już Święto Śliwki.
W gminie tej znajduje się ponad 1000ha sadów, z czego 80% stanowią sady śliwkowe. Dzięki dogodnemu klimatowi owoce te rozwijają się w tym regionie nad wyraz dobrze, w efekcie doceniane są nie tylko w Polsce, ale również poza... czytaj dalej
W temacie: Kulinarnie

Tradycja sadów na terenie sandomierskiej ziemi sięga XII wieku, kiedy to ojcowie cystersi założyli pierwsze sady w rejonie Koprzywnicy. Początkowo jabłonki nie były zbyt urodziwe, choć obradzały sporą ilością owoców. Później, sady pojawiły się również w Sandomierzu, którymi zajmowali się ojcowie dominikanie oraz siostry klaryski w Zawichoście. Generalnie, jeśli byśmy... czytaj dalej
Oceny +1/-0
W temacie: Kulinarnie

W świętokrzyskim najbardziej popularne są truskawki bielińskie, które 10 kwietnia 2009 roku zostały wpisane na listę produktów tradycyjnych. Rzeczywiście, uprawa tego owocu w Gminie Bieliny ma swoją długą tradycję, bo rozpoczęła się w latach 50tych ubiegłego wieku. Obecnie, tryskawskowe pola mają w tym rejonie ponad 700ha, a lokalni producenci zrzeszyli... czytaj dalej
W temacie: Kulinarnie

Jak sama nazwa śliwki wskazuje pochodzi z Szydłowa, miasta leżącego w Województwie Świętokrzyskim. Owoce te mogą być z pestką lub bez. Co je zatem wyróżnia? Otóż, poddawane są procesowi jednoczesnego suszenia i wędzenia dymem oraz gorącym powietrzem. Do produkcji Śliwki Szydłowskiej wykorzystuje się tylko najbardziej dojrzałe i najzdrowsze okazy odmiany... czytaj dalej
Oceny +1/-0
W temacie: Kulinarnie

Obecnie panuje istna moda na produkty regionalne, które nie tylko wracają do łask, ale również stają się coraz bardziej popularne. Jednym z takich produktów jest właśnie Świętokrzyska Ćmaga.
A cóż to jest ta "ćmaga"? Generalnie po nazwie trudno jest jednoznacznie stwierdzić, czy chodzi o ser, jakiś wypiek, a może roślinę... czytaj dalej
W temacie: Kulinarnie

Już jutro wielkie święto dla chrześcijan, dzień śmierci Jezusa. Ten dzień to czas postu ścisłego, a więc ilościowego i jakościowego. Moja opowieść będzie dotyczyła szczególnego jedzenia, jakie w tym dniu serwowała moja babcia, a ja sama też staram sie podtrzymać tę tradycję , ale z pewnymi problemami.
Otóż, tego dnia można... czytaj dalej
W temacie: Kulinarnie
komentarze 1,
ostatni
od ruda:
Pieczone ziemniaki w Wielki Piątek to jest to! Co do śledzia, cóż...jako wegetarianka raczej się do niego nie przekonam ;) Ale ziemniaki, jak najbardziej :)
...
Rzeczywiście wiele osób kojarzy Kielce z majonezem, a wszystko za sprawą naszego spożywczego znaku rozpoznawczego jakim jest Majonez Kielecki. Obecnie, dostępny praktycznie w całej Polsce, a kiedyś jego zakup był możliwy jedynie w Świętokrzyskim. Gdy ktoś wyjeżdżał, np. na studia, słoiczek majonezu był jedną z pierwszych rzeczy, jaką ze sobą... czytaj dalej
Oceny +1/-0,
W temacie: Kulinarnie
komentarze 6,
ostatni
od JoannaJulia:
A ja powiem tak: majonez kielecki powinien się znaleźć na każdym wielkanocnym jajku! Koniec. Kropka.
...
Bobrza

Pierogi - któż ich nie zna? Właściwie wszystko od słodkiego po słone można zawinąć w placuszek ciasta i ugotować lub upiec. Co roku w różnych częściach Polski odbywają się pierogowe festiwale, a w miastach powstaja jak grzyby po deszczu kolejne pierogarnie. Nasze województwo też ma się czym pochwalić, bo również ono... czytaj dalej
Oceny +1/-0,
W temacie: Kulinarnie
komentarze 1,
ostatni
od ruda:
Ciekawe jest to, że pojawia się coraz więcej imprez tematycznych związanych z konkretnymi potrawami lub smakami. Jest to o tyle dobry trend, że dzięki temu ...
...
czyli świętokrzyski smak
Czy ktoś wie co to za cudo? Normalnie mówiąc to biedna zupa, którą gospodynie z naszego, świętokrzyskiego terenu gotowały bardzo często. I nie dlatego, że ją lubiły, ale dlatego, że robiło sie ją z tego, co było zawsze pod reką, czyli z ziemniaków i zakwasu na barszcz/żur.
W całej... czytaj dalej
Oceny +1/-0,
W temacie: Kulinarnie
komentarze 1,
ostatni
od ruda:
Zalewajka to w sumie taki mój smak dzieciństwa. Była sycąca, rozgrzewająca i bardzo aromatyczna. Teraz, kiedy nie jem mięsa, raczej po tę zupę nie sięgnę, ...
...
Ostatnio komentowane na stronie:

17/04/2014
ruda
Kielce vs. Radom
czyli o dwóch miastach, które się nie lubią
3
komentarze,
ostatni
z 30/01/2017
od bonifacy1410
Przeglądaj: