Aktywne Świętokrzyskie
18 osób
Moderatorzy:
    ruda
Subskrybenci:
    Chris888 IDB mzag ruda DontLookBack jasiek RYZA JoannaJulia koshmarny Maciej Gosienica Joannaa
pokaż więcej

Ustawienia strony:

Widoczność: wszyscy
Publikować mogą: wszyscy
Moderacja: tylko niezaufani
RSS RSS
Kulinarnie

Czyli o świętokrzyskich smakach oraz miejscach, gdzie dobrze w regionie zjeść można.

Bar Zalewajka
Wreszcie w "stolicy" zalewajki - Kielcach, został otworzony w rustykalnym stylu utrzymany Bar Polski - Zalewajka, w którym można zjeść tę pyszną zupę plus tradycyjne, regionalne dania i co ważne bo głownie jednogarnkowe. Czyżby dlatego, że właścicielami baru są trzej panowie to dania są z jednego garnka, a znając miłość facetów do... czytaj dalej
Oceny +1/-0,
W temacie: Kulinarnie
komentarze 1, ostatni od ruda:
No ciekawe jak bar z tradycyjną kuchnią przyjmie się w tym miejscu. Z tego co kojarzę, w lokalu, w którym obecnie znajduje się Zalewajka, były ... ...
Czas: od 15/06/14 11:00 do 15/06/14 18:00
Miejsce: Kielce, Park Miejski
15 czerwca 2014 w kieleckim Parku Miejskim im. Stanisława Staszica odbędzie się finał wojewódzki XIV edycji ogólnopolskiego konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”.  Konkurs ma na celu promowanie i propagowanie lokalnych, regionalnych potraw, produktów i smaków. Istotą tego przedsięwzięcia jest ukazanie ogromnego potencjały jaki drzemie w kuchni tradycyjnej.  W trakcie... czytaj dalej
W temacie: Kulinarnie
ruda 10/06/2014
Sierpień
Święto Śliwki
Czas: od 16/08/14 do 17/08/14
Miejsce: Szydłów
W Szydłowie odbywać się będzie w tym roku siedemnaste już Święto Śliwki. W gminie tej znajduje się ponad 1000ha sadów, z czego 80% stanowią sady śliwkowe. Dzięki dogodnemu klimatowi owoce te rozwijają się w tym regionie nad wyraz dobrze, w efekcie doceniane są nie tylko w Polsce, ale również poza... czytaj dalej
W temacie: Kulinarnie
Sandomierskie jabłuszka
Tradycja sadów na terenie sandomierskiej ziemi sięga XII wieku, kiedy to ojcowie cystersi założyli pierwsze sady w rejonie Koprzywnicy. Początkowo jabłonki nie były zbyt urodziwe, choć obradzały sporą ilością owoców. Później, sady pojawiły się również w Sandomierzu, którymi zajmowali się ojcowie dominikanie oraz siostry klaryski w Zawichoście. Generalnie, jeśli byśmy... czytaj dalej
Oceny +1/-0
W temacie: Kulinarnie
Truskawka bielińska
W świętokrzyskim najbardziej popularne są truskawki bielińskie, które 10 kwietnia 2009 roku zostały wpisane na listę produktów tradycyjnych. Rzeczywiście, uprawa tego owocu w Gminie Bieliny ma swoją długą tradycję, bo rozpoczęła się w latach 50tych ubiegłego wieku. Obecnie, tryskawskowe pola mają w tym rejonie ponad 700ha, a lokalni producenci zrzeszyli... czytaj dalej
W temacie: Kulinarnie
Śliwka Szydłowska
Jak sama nazwa śliwki wskazuje pochodzi z Szydłowa, miasta leżącego w Województwie Świętokrzyskim. Owoce te mogą być z pestką lub bez. Co je zatem wyróżnia? Otóż, poddawane są procesowi jednoczesnego suszenia i wędzenia dymem oraz gorącym powietrzem. Do produkcji Śliwki Szydłowskiej wykorzystuje się tylko najbardziej dojrzałe i najzdrowsze okazy odmiany... czytaj dalej
Oceny +1/-0
W temacie: Kulinarnie
Świętokrzyska Ćmaga
Obecnie panuje istna moda na produkty regionalne, które nie tylko wracają do łask, ale również stają się coraz bardziej popularne. Jednym z takich produktów jest właśnie Świętokrzyska Ćmaga. A cóż to jest ta "ćmaga"? Generalnie po nazwie trudno jest jednoznacznie stwierdzić, czy chodzi o ser, jakiś wypiek, a może roślinę... czytaj dalej
W temacie: Kulinarnie
Świętokrzyski smak Wielkiego Piątku
Już jutro wielkie święto dla chrześcijan, dzień śmierci Jezusa. Ten dzień to czas postu ścisłego, a więc ilościowego i jakościowego. Moja opowieść będzie dotyczyła szczególnego jedzenia, jakie w tym dniu serwowała moja babcia, a ja sama też staram sie podtrzymać tę tradycję , ale z pewnymi problemami. Otóż, tego dnia można... czytaj dalej
W temacie: Kulinarnie
komentarze 1, ostatni od ruda:
Pieczone ziemniaki w Wielki Piątek to jest to! Co do śledzia, cóż...jako wegetarianka raczej się do niego nie przekonam ;) Ale ziemniaki, jak najbardziej :) ...
Kielce - miasto majonezu
Rzeczywiście wiele osób kojarzy Kielce z majonezem, a wszystko za sprawą naszego spożywczego znaku rozpoznawczego jakim jest Majonez Kielecki. Obecnie, dostępny praktycznie w całej Polsce, a kiedyś jego zakup był możliwy jedynie w Świętokrzyskim. Gdy ktoś wyjeżdżał, np. na studia, słoiczek majonezu był jedną z pierwszych rzeczy, jaką ze sobą... czytaj dalej
Oceny +1/-0,
W temacie: Kulinarnie
komentarze 6, ostatni od JoannaJulia:
A ja powiem tak: majonez kielecki powinien się znaleźć na każdym wielkanocnym jajku! Koniec. Kropka. ...
Bobrza
Świętokrzyskie smakuje i czaruje
Pierogi - któż ich nie zna? Właściwie wszystko od słodkiego po słone można zawinąć w placuszek ciasta i ugotować lub upiec. Co roku w różnych częściach Polski odbywają się pierogowe festiwale, a w miastach powstaja jak grzyby po deszczu kolejne pierogarnie. Nasze województwo też ma się czym pochwalić, bo również ono... czytaj dalej
Oceny +1/-0,
W temacie: Kulinarnie
komentarze 1, ostatni od ruda:
Ciekawe jest to, że pojawia się coraz więcej imprez tematycznych związanych z konkretnymi potrawami lub smakami. Jest to o tyle dobry trend, że dzięki temu ... ...
mzag 07/04/2014
czyli świętokrzyski smak
Zalewajka
Czy ktoś wie co to za cudo? Normalnie mówiąc to biedna zupa, którą gospodynie z naszego, świętokrzyskiego terenu gotowały bardzo często. I nie dlatego, że ją lubiły, ale dlatego, że robiło sie ją z tego, co było zawsze pod reką, czyli z ziemniaków i zakwasu na barszcz/żur. W całej... czytaj dalej
Oceny +1/-0,
W temacie: Kulinarnie
komentarze 1, ostatni od ruda:
Zalewajka to w sumie taki mój smak dzieciństwa. Była sycąca, rozgrzewająca i bardzo aromatyczna. Teraz, kiedy nie jem mięsa, raczej po tę zupę nie sięgnę, ... ...
Ostatnio komentowane na stronie:
04/04/2014 ruda

Łysa Góra

czyli Święty Krzyż
2 komentarze, ostatni z 11/01/2017 od pinot
07/04/2014 ruda

Migawki z Ponidzia

1 komentarz z 19/01/2016 od pictori
06/08/2014 mzag

Jedzmy owoce.

Niekoniecznie na przekór.
4 komentarze, ostatni z 11/12/2014 od pinot
Przeglądaj: