
8 osób
Ustawienia strony:
Widoczność: wszyscy
Publikować mogą: wszyscy
Moderacja: po publikacji
Widoczność: wszyscy
Publikować mogą: wszyscy
Moderacja: po publikacji
RSS
RSS
24/07/15
od pioter
Zwędzona babka pod pierzyną
Notatka z drogi
Zawsze cieszy mnie, gdy w menu zajazdu znajdę obok żurków i karkówek jakieś potrawy nietypowe albo regionalne. Oczywiście od razu ich próbuję. Tak było w "Babskim jadle" pod Gostyninem i w łowickich "Powrotach", gdzie zjadłem kluseczki ze skwarkami i białym serem, tak też było w "Austerii" znajdującej się przy "siódemce" w Rychnowie. Tu mój wybór padł na "zwędzona babkę pod pierzyną", czyli pieczone kotleciki z przetartych ziemniaków wymieszanych ze skwarkami, podane z twarożkiem ze szczypiorkiem i z porządnym płatem boczku. Ponoć danie typowo mazurskie. Dla mnie pycha. W sam raz na nieduży posiłek w czasie letniej podróży.
Wrażenie zrobił też wystrój zajazdu: całość przykryta strzechą, wewnątrz pomieszczenia z motywami ludowymi. Bardzo sympatyczne miejsce. Zdjęcia:
Powiększ
Notatki o podobnych miejscach: