7 osób
Widoczność: wszyscy
Publikować mogą: wszyscy
Moderacja: po publikacji
Maślane kruche ciasteczka
i świąteczne ozdoby
Jeśli nie jesteście mistrzami pieczenia, to najprostsze co możecie zrobić na Święta, to maślane ciasteczka. Minimum czasu i pracy, a efekt zachwycający. Na dodatek ciastka o różnych kształtach, idealnie nadają się jako dekoracja na choinkę.
Potrzebne będą: papier do pieczenia, foremki do ciastek, 300g masła, 250g cukru pudru, 600g mąki, 3 żółtka, kilka kropel aromatu waniliowego, 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Jeśli planujecie je udekorować, najlepszy lukier to jedno białko wymieszane z dużą ilością cukru pudru - najlepiej dodawać go na oko, aż lukier będzie biały i gęsty.
Wszystkie składniki łączymy i ugniatamy. Warto przesiać mąkę, ale nie jest to konieczne. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na 30 minut. W tym czasie nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Wyjęte z lodówki ciasto, wałkujemy partiami, na grubość pół centymetra i wykrawamy ciasteczka. Rozkładamy na blasze wyłożonej papierem i wkładamy do piekarnika na 15-20 minut. Rozpoznamy upieczone ciasteczka po tym, że są rumiane.
Gdy już upieczone ciacha wystygną, możemy je udekorować. Biały lukier zbyt nudny? Dodaj do niego sok z granatu - nabierze intensywnie różowej barwy.