W kuchni z pomysłem
7 osób
Moderatorzy:
    Agata ruda

Ustawienia strony:

Widoczność: wszyscy
Publikować mogą: wszyscy
Moderacja: po publikacji
RSS RSS

W kuchni z pomysłem


Kuchnia nie ma przed Tobą tajemnic? A może potrafisz ugotować tylko wodę na herbatę? Podziel się z nami swoimi pomysłami, szukaj inspiracji, próbuj sił w sztuce gotowania. O jedzeniu dla wszystkich. Dla lubiących jeść i gotować. Dla szukających ciekawych patentów i tych, którzy chcą się nimi dzielić. Dla tych, co wolą szybko i łatwo, ale i dla tych, co potrafią pichcić godzinami.

Wędzić każdy może
Jesień i wczesna zima obfitują w okazje do długich wieczornych rodzinnych posiedzeń. Ciocia ze stryjkiem przychodzą po odwiedzinach na grobach? Brat z dziećmi i żoną zawitają na Marsz Niepodległości i zostaną na weekend w Twoim mieście? Siostra przyjeżdża ze szwagrem Andrzejem w ostatni listopadowy weekend? A może spodziewamy się dziadków... czytaj dalej
Oceny +2/-0,
komentarze 4, ostatni od pinot:
[Malgorzata]: Wolę nie wiedzieć jak się robi kiełbasę. Rozumiem, choć nie podzielam :-) ...
Sezon na wiśnie
Wiśnia to dość popularne drzewo owocowe w Polsce,choć nie aż tak jak w Japonii, gdzie jej kwitnięcie jest swoistym świętem. Zazwyczaj obradza w lipcu, choć zbioru można dokonywać również w ciągu sierpnia. Wiśnię uważa się za bardzo prozdrowotny owoc, stosowany już przez medycynę ludową. Wiśnia to przede wszystkim źródło... czytaj dalej
W temacie: Sezon na owoce
Cudowny i zdrowy rokitnik
O rokitniku jeszcze nie dawno było dość cicho. Aż tu nagle naukowcy odkryli, że roślina ta ma aż 190 aktywnych biologicznie składników, cennych dla naszego zdrowia. Czy warto zatem zainteresować się fenomenem rokitnika? Odpowiedź brzmi: TAK! Rokitnik znany już był w starożytności, gdyż wykorzystywany był przez greckich czy chińskich uzdrowicieli... czytaj dalej
W temacie: Sezon na owoce
komentarze 2, ostatni od ruda:
[tysia]: Ponoć świetnie wpływa na skórę, jej koloryt, leczy stany zapalne, przyspiesza gojenie rań, oparzeń, odmrożeń etc. Przymierzam się zakupić to cudo i wypróbować na ... ...
Sezon na jeżyny
  Jeżyny obok malin to popularne, letnie owoce. Dojrzewają nieco później, niż ich słodsze i różowe koleżanki, lecz smakują równie wybornie. Oprócz smaku posiadają oczywiście sporo prozdrowotnych właściwości, dlatego warto po nie sięgać, gdy akurat trwa ich sezon owocowania czyli w sierpniu i we wrześniu. Przede wszystkim jeżyny zawierają dużo witaminy... czytaj dalej
W temacie: Sezon na owoce
Przepis od rybaków
Jak przygotować raki
W latach 70. i 80. raki, według relacji moich rodziców, były bardzo popularne. Być może wynikało to z czystości naszej wody w tamtych czasach, a może więcej raków sprowadzano z bratnich republik w basenie Morza Czarnego. Gdzie i za ile kupować raki? Teraz raki są drogie, dużo droższe niż powinny... czytaj dalej
Oceny +2/-0
Aronia pełna zdrowia
Aronia to roślina, którą dość często można spotkać w przydomowych ogrodach, w parkach czy rosnącą dziko. Jednak naprawdę rzadko słyszy się o tym, że ktoś przygotowuje z jej owoców soki, nalewki lub inne przetwory. Jednak aronia powinna pojawić się praktycznie w każdym, polskim domu, gdyż posiada wspaniałe właściwości prozdrowotne. Zacznijmy... czytaj dalej
W temacie: Sezon na owoce
Borówka amerykańska
Borówka amerykańska od pewnego czasu stała się modnym dodatkiem przeróżnych diet odchudzających. Ich twórcy zalecają je nie tylko jako smaczny element dania, ale również istotny dla naszego organizmu pokarm, który dostarczyć nam może wielu cennych składników odżywczych. Niestety w Polsce mamy z borówką amerykańską pewien drobny kłopot – otóż jest ona... czytaj dalej
W temacie: Sezon na owoce
Sezon na mirabelki
  Śliwa mirabelka lub po prostu mirabelka to owoc trochę zapomniany, rzadziej występujący w naszych sadach czy ogrodach. Czytając jednak fora ogrodnicze lub sadownicze można odnieść wrażenie, że trend ten powoli się zmienia i ta żółta śliwka wraca do łask. I jest to dla nas bardzo dobra informacja! Owoc mirabelki posiada... czytaj dalej
Oceny +1/-0,
W temacie: Sezon na owoce
komentarze 6, ostatni od Malgorzata:
Glupka W Konstancinie - glupka, najlepsza czerwona. Pyszna, ale szybko trzeba ją zrywać z krzewów, bo opada i szybko się psuje. Przy wyjmowaniu pestek zawsze się ... ...
Jabłecznik bezglutenowy
Ostatnio trwa "kampania" aby jeść polskie jabłka. Osobiście, nawet bez tego medialnego szumu sięgałabym po te polskie owoce. Jednak zainspirowana jabłkowym szałem, zaczęłam poszukiwania szarlotki, która byłaby nietypowa. I znalazłam! Jabłecznik bezglutenowy z kaszą jaglaną. Na początku, gdy przeczytałam uważnie przepis, troszkę się zadziwiłam, gdyż nie było tam ani mąki... czytaj dalej
W temacie: Na słodko
Zielona fasolka szparagowa
Była dla mnie kiedyś niczym straszak dla małego dziecka. Ilekroć czułam zapach podsmażanej na maśle, z bułką tartą, fasolki szparagowej, dostawałam dreszczy bo wiedziałam, że zaraz do pokoju wparuje mama z pełnym talerzem dziwnych gałązek. Na szczęście z takich rzeczy się wyrasta (czasami jest na odwrót) i dziś przepadam za... czytaj dalej
W temacie: Sezon na warzywa
komentarze 1, ostatni od ruda:
Generalnie fasolka była częstą zmorą dzieciństwa, ale dobrze przygotowana jest prawdziwym rarytasem. W szczególności warto ją jeść, gdy trwa na nią sezon, bo smakuje wtedy ... ...
Pomidorowa z prawdziwego pomidora
Nie wiem jak dla Was, ale dla mnie pomidor to trochę taki smak dzieciństwa. Pajda świeżego chleba, z masłem, pomidorem i solą to było "danie", którego nigdy nie miałam dość. Poza tym była jeszcze pomidorowa - niezmiennie pojawiająca się u mnie w domu w poniedziałek (najpóźniej we wtorek), gotowana z rosołu... czytaj dalej
W temacie: Sezon na warzywa
komentarze 1, ostatni od ruda:
Ja generalnie robiąc pomidorową idę po najmniejszej lini oporu - na oleju rzepakowym podsmażam czosnej i oliwę, później dorzucam sparzone i obrane ze skórki pomidory ... ...
Falafel czyli prosta vege potrawa
Kuchnia vegańska wcale nie jest taka trudna i na pewno nie jest nudna. Jeśli zdecydujemy się przygotować kilka vege potraw, to szybko przekonamy się, że warto urozmaicić nasze menu o dania, które są w 100% bezmięsne i bez produktów od zwierząt pochodzących. Falafel należy do vege potraw, które znane nam... czytaj dalej
ruda 09/07/2014
Morwa
Morwa nie jest w Polsce zbyt popularną rośliną, a szkoda, ponieważ nie tylko ma wyśmienite walory smakowe, lecz również ma duże właściwości zdrowotne. Drzewa morwy najczęściej jednak spotkamy w Chinach, gdzie uprawiana jest m.in. jako pożywienie dla gąsienicy jedwabnika morwowego, który produkuje nici cennego jedwabiu. Ale Chińczycy dość szybko... czytaj dalej
W temacie: Sezon na owoce
komentarze 6, ostatni od tysia:
Ta biała też ma w sobie jakiś dziwny posmak-trudno go opisać. Jednak ze względu na walory zdrowotne warto się do niej przekonać:) Nigdy nie widziałam ... ...
Czyli jak nie rozwodnić wina
Winogrona zamiast lodu
Pewnie wszyscy to znamy – chcemy schłodzić nasze wino/sok/drinka/każdy inny napój, wrzucamy kostki lodu i voila, jest zimno, ale nasz napój jest też nieco rozwodniony. A uniknąć można tego w bardzo łatwy sposób. Wystarczy zrezygnować z kostek lodu, nie ważne, o jak pięknych kształtach by były. Kostki zawsze... czytaj dalej
Oceny +2/-0,
W temacie: Patenty
komentarze 3, ostatni od pinot:
Super pomysł! :-) Ale co zlego w rozwadnianiu wina, gdy lato, a wino powiedzmy takie podstawowe białe, toż to w Niemczech i Austrii robi sie ... ...
Na jagody!
Jako dziecko lubiłam jagody między innymi dlatego, że barwiły usta. Tak naprawdę wciąż bardzo to lubię. Moja babcia robiła też niegdyś wspaniałe parowańce z jagodami, których nigdy nie potrafiłam odtworzyć. Wybiegałam pod blok z dwoma lub trzema i rozdawałam koleżankom jeszcze ciepłe. Były idealne. Nigdy potem nie jadłam tak pysznych... czytaj dalej
W temacie: Sezon na owoce
komentarze 1, ostatni od ruda:
Generalnie jagody to wyjątkowo dobry dla naszego zdrowia owoc. Przede wszystkim mają właściwości antyoksydacyjne czyli mogą chronić nad przez nowotworami. Oprócz tego dobrze wpłwają na ... ...
Czarny bez
Czarny bez to obecnie wyjątkowo niedoceniana roślina, która od wieków wykorzystywana była w medycynie ludowej. Krzaki czarnego bzu możemy spotkać dość często, jednak zazwyczaj nie przywiązujemy do niego zbyt wielkiej wagi, a szkoda, gdyż posiada duże właściwości lecznicze. Zacznijmy jednak od złej informacji - owoców oraz kwiatów czarnego bzu nie można... czytaj dalej
Oceny +1/-0,
W temacie: Sezon na owoce
komentarze 2, ostatni od ruda:
[pinot]: Teraz nieraz kupuję sok w sklepie, ale to sam cukier i bzu w nim pewnie tyle co rzodkiewki w rzodkiewkowym serku "turek" A patrzyłeś ... ...
Sezon na porzeczkę
  Lipiec to nie tylko miesiąc agrestu, ale również porzeczek. Owoce te również często goszczą w naszych ogrodach czy na naszych działkach, lecz zazwyczaj są niedoceniane pod względem wartości odżywczych. Wyróżniamy trzy rodzaje porzeczek: czarną, białą oraz czerwoną, jednak najczęściej spotkamy się z pierwsza i trzecią odmianą. Owoce te mają bardzo... czytaj dalej
W temacie: Sezon na owoce
komentarze 7, ostatni od pinot:
Jeden z moich ulubionych owoców. W tym roku w kontekscie kryzysu cen na porzeczke w skupach wiele sie mówi o tym, jaką potega jest Polska ... ...
Sezon na agrest
  Lipiec to miesiąc agrestu. Właśnie teraz zaczyna dojrzewać w naszych ogrodach, staje się coraz bardziej miękki i słodki. Większość z nas jednak nie wie, że ten sezonowy owoc, jest bardzo zdrowy i korzystny dla naszego organizmu.   Zacznijmy od tego, że agrest jest owocem niskokalorycznym. Dlaczego o tym piszę? Bo takie... czytaj dalej
W temacie: Sezon na owoce
komentarze 1, ostatni od tysia:
[ruda]: Bo takie owoce jak winogrona czy truskawki, z racji dużej zawartości cukru, możemy jeść tylko w ograniczonych ilościach Jeśli mowa o truskawkach to się ... ...
Sezon na malinojeżyny
Malinojeżyna czyli jagodnik przydomowy, jak sama nazwa wskazuje to skrzyżowanie dwóch roślin czyli maliny i jeżyny. Owoce, jakie z tego połączenia powstały, są dość duże, mają cylindryczny kształt a gdy są dojrzałe posiadają ciemny, wpadający w rubinowy kolor. Ich smak określiłabym jako wytrawny. Nie są tak słodkie jak maliny, ale... czytaj dalej
W temacie: Sezon na owoce
komentarze 2, ostatni od ruda:
[Ola]: Gdzie można kupic takie malinojeżyny? Chodzi Ci o sadzonki czy o same owoce? Jeśli chodzi o sadzonki to najpewniej w jakiś lepiej zaopatrzonych ogrodniczych ... ...
chleb w nowej odsłonie
Samo ziarno?
Słyszeliście kiedyś o chlebie "samo ziarno"? Ja z odrobiną tęsknoty spoglądałam na niego będąc w mojej lokalnej piekarni, ale zaporowa cena (ponad 20 zł za kilogram) trochę mnie odstraszała. Chodziła też za mną chęć żeby samej upiec chleb, ale jak to z wypiekami bywa - bałam się że nie urośnie jak... czytaj dalej
Oceny +1/-0,
komentarze 4, ostatni od Ola:
[gretka]: Jaki jest koszt zrobienia takiego chlebka w domu? i czy w jakiś specjalny sposób się go przechowuje? Trudno mi powiedziec jaki jest dokladnie koszt, ... ...
Ostatnio komentowane na stronie:
05/03/2014 AgnesO

Słodki crème brûlée

3 komentarze, ostatni z 02/04/2016 od Mis_Paskownik
04/07/2014 ruda

Sezon na porzeczkę

7 komentarzy, ostatni z 16/07/2015 od pinot