W kuchni z pomysłem
7 osób
Moderatorzy:
    Agata ruda

Ustawienia strony:

Widoczność: wszyscy
Publikować mogą: wszyscy
Moderacja: po publikacji
RSS RSS
Zarejestruj się

04/07/14 od ruda
W temacie: Sezon na owoce

Sezon na porzeczkę

 
Lipiec to nie tylko miesiąc agrestu, ale również porzeczek. Owoce te również często goszczą w naszych ogrodach czy na naszych działkach, lecz zazwyczaj są niedoceniane pod względem wartości odżywczych.

Wyróżniamy trzy rodzaje porzeczek: czarną, białą oraz czerwoną, jednak najczęściej spotkamy się z pierwsza i trzecią odmianą. Owoce te mają bardzo dużą zawartość witaminy C, lecz najwięcej posiada jej czarna porzeczka. Wystarczy zjeść jej garstkę i nasze dobowe zapotrzebowanie na tę witaminę zostanie w pełni zaspokojone. Porzeczki jako takie posiadają również spore ilości wapnia, żelaza, potasu i magnezu.

Porzeczki są idealne dla osób, które chcą się odchudzić - regulują trawienie, mają niewiele kalorii (33kcal 100g) oraz dużo błonnika (12g w 100g). Mogą nas również wspomóc w walce z chorobami górnych dróg oddechowych, anginie, grypie czy ogólnych przeziębieniach. Porzeczki to również owoc wspomagający naszą urodę. Mogą stymulować wytwarzanie kolagenu, który ujędrni i wygładzi naszą skórę. W okresie letnim zaleca się robienie maseczek z porzeczek dwa razy w tygodniu (dwie łyżki bardzo dojrzałych owoców należy rozgnieść i dodać łyżkę mąki ziemniaczanej, następnie na 15 minut nałożyć na twarz i później spłukać letnią wodą).

Owoce porzeczek najlepiej jeść w jak najmniej przetworzonej formie, czyli prosto z krzaka. Ale jeśli zdecydujemy się na ich obróbkę, to najzdrowiej dla nas będzie wykonać z nich soki lub kompoty lub powidła z małą ilością cukru, które świetnie będą nadawać się do mięs (np. zamiast żurawiny) lub do serów.

Warto sięgać po każdy rodzaj porzeczek. Warto sięgać po każdy rodzaj porzeczek. (ruda)

Ostatnio komentowane na stronie:
05/03/2014 AgnesO

Słodki crème brûlée

3 komentarze, ostatni z 02/04/2016 od Mis_Paskownik
04/07/2014 ruda

Sezon na porzeczkę

7 komentarzy, ostatni z 16/07/2015 od pinot