W kuchni z pomysłem
7 osób
Moderatorzy:
    Agata ruda

Ustawienia strony:

Widoczność: wszyscy
Publikować mogą: wszyscy
Moderacja: po publikacji
RSS RSS
Zarejestruj się

26/04/14 od Ola
W temacie: Obiadowo - na gorąco i na zimno

Podrabiane Risotto jak dla wojska

Lubię gotować, ale nie zawsze mam na to czas. W związku z tym staram się przygotowywać większe porcje - tak żeby starczyło na dwa-trzy dni (czwartego dnia z tym samym jedzeniem na talerzu nie zdzierżę).

Jest to też główny powód dlaczego bardzo lubię wszelkiego rodzaju zapiekanki - tym bardziej że mam bardzo dużą brytwankę. Jednak tu uwaga - jesli chcemy zrobić porcję "jak dla wojska" powinniśmy wybierać dania, w których wszystkie składniki przynajmniej w większym stopniu są już gotowe w chwili włożenia do piekarnika - unikniemy wtedy przykrych sytuacji gdzie część dania (w śrdoku) będzie jeszcze surowa, a wierzch już lekko przypalony.

Jednym z moich ulubionych dań które mogę przygotowywać w "słusznych" ilościach jest podrabiane risotto. Podrabiane dlatego, że nie używam do niego ryżu arborio, tylko zwykłego, długoziarnistego ryżu który w Polsce jest dużo tańszy. Poza tym stosuję sztuczkę której nauczyłam się w Macedonii - wszystkie gotowe (lub niemalże gotowe) składniki podpiekam jeszcze dla lepszego efektu w piekarniku.

(Aleksandra Foryś)
Przepis na podrabiane risotto - porcja jak dla wojska

butelka białego wina (do samego dania zużyjemy mniej więcej połowę)
trzy szklanki ryżu
trzy pojedyncze filety z piersi kurczaka
trzy cebule
paczka pieczarek
dwie kostki rosołowe
inne przyprawy do smaku
olej
ser do posypania zapiekanki

Cebulę siekamy i wrzucamy na dużą patelnię. Podsmażamy na oleju na małym ogniu
W między czasie kroimy piersi z kurczaka i dorzucamy na patelnię
Kiedy mięso już się podsmaży na patelnię wrzucamy ryż. Jeśli nie mamy wystarczająco dużej patelni w tym momencie przenosimy się do dużego garnka.

(Aleksandra Foryś)


Podsmażamy chwilę wszystkie składniki, a następnie wlewamy 1,5 szklanki wina.
Czekamy aż wino "odparuje" i wlewamy chochelkę lub dwie rozpuszczonych w litrze wrzątku kostkę rosołową (zwaną tutaj też bulionem). Co jakiś czas będziemy podlewać nasze risotto bulionem. Pamiętajmy tez żeby często je mieszać.

W tym czasie wrzucamy na pustą patelnie posiekane w plasterki pieczarki i smażymy.

ścieramy zawczasu ser na tarce

Jakieś 15 minut później przychodzi pora żeby połączyć wszystkie składniki w brytwance.

Wrzucamy na wpół gotowy ryż, kurczaka, cebulę, pieczarki. Zalewamy sporą ilością bulionu, można tez dodać jeszcze trochę wina. Posypujemy wszystko startym serem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 st. na kolejne 15 minut.

(Aleksandra Foryś)



Jeśli nie macie akurat po ręką któregoś ze składników (może poza ryżem), to świat się nie zawali. Wino też nie jest obowiązkowe, ale warto je wykorzystać przy tym daniu bo nadaje mu naprawdę wyjątkowy aromat. Zresztą - najlepiej spróbujcie sami.

(Aleksandra Foryś)

Ostatnio komentowane na stronie:
05/03/2014 AgnesO

Słodki crème brûlée

3 komentarze, ostatni z 02/04/2016 od Mis_Paskownik
04/07/2014 ruda

Sezon na porzeczkę

7 komentarzy, ostatni z 16/07/2015 od pinot