W kuchni z pomysłem
7 osób
Moderatorzy:
    Agata ruda

Ustawienia strony:

Widoczność: wszyscy
Publikować mogą: wszyscy
Moderacja: po publikacji
RSS RSS
Zarejestruj się

11/03/14 od AgnesO
W temacie: Obiadowo - na gorąco i na zimno

Francuskie crepes czy amerykańskie pancakes?

Jest tu ktoś, kto nie lubi naleśników? Wątpię. To banalnie proste danie można przyrządzić na tysiąc sposobów - na słodko lub na słono. Zawsze znajdzie się wersja, która dogodzi każdemu.

Podobno naleśniki jedzono już w starożytnej Grecji i wówczas nosiły nazwę tagenites. Były robione z mąki pszennej, oliwy, miodu i mleka. Podobnie jak współcześnie.

Bbullot/Nightscream Bbullot/Nightscream (Crepe opened up/http://en.wikipedia.org/wiki/File:Cr%C3%AApe_opened_up.jpg)

Crepes Crepes (Christine Zenino/http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Crepes!_%285770461650%29.jpg)

Dziś, naleśniki w najróżniejszych wersjach je się w większości krajów na świecie. Dwa najbardziej znane rodzaje to francuskie crêpes i amerykańskie grubaski - pancakes. Zacznijmy od tych pierwszych. Francuskie naleśniki są bardzo cienkie i mniej więcej wielkości dużego talerza. Takie crepes popularne są też w Belgii, Szwajcarii i Portugalii. Do ich wykonania potrzebne są mąka, mleko i jaja. We Francji można spotkać naleśnikarnie na każdym kroku. Sprzedawcy w małych budkach oferują świeże naleśniki ze słodkim nadzieniem, najczęściej dżemem lub nutellą albo słonym - z serem i szynką. Zawijają je w papier i za 3€ można dostać takie drugie śniadanie. Zawsze zachwycało mnie to, jak są robione takie naleśniki. Trochę ciasta wylewa się na rozgrzaną płytę i rozprowadza się je specjalną szpatułką, tworząc okrąg. Spójrzcie sami:

Przepis na francuskie crepes.

 

Amerykańkie naleśniki znacznie różnią się od francuskich. Mają kilka wersji, dwie z nich to bannock i johnnycake. Ja jednak skupię się na tych klasycznych. Są mniejsze od francuskich i o wiele grubsze. Przypominają słodkie placuszki. Zwykle serwuje się je na słodko z syropem klonowym, cukrem pudrem i owocami. Jest to danie typowo śniadaniowe.

Aby naleśniki były jeszcze puszystsze, należy dodać do nich gazowanej wody.

(Agnieszka Ostrowska)

Przepis na pyszne pancakes znajdziecie TU.

Pyszne francuskie i amerykańskie naleśniki, podają w malutkiej warszawskiej naleśnikarni na Powiślu - Mr. Pancake. Którą wersję naleśników wolicie?

Ostatnio komentowane na stronie:
05/03/2014 AgnesO

Słodki crème brûlée

3 komentarze, ostatni z 02/04/2016 od Mis_Paskownik
04/07/2014 ruda

Sezon na porzeczkę

7 komentarzy, ostatni z 16/07/2015 od pinot