W kuchni z pomysłem
7 osób
Moderatorzy:
    Agata ruda

Ustawienia strony:

Widoczność: wszyscy
Publikować mogą: wszyscy
Moderacja: po publikacji
RSS RSS
Na słodko
Jabłecznik bezglutenowy
Ostatnio trwa "kampania" aby jeść polskie jabłka. Osobiście, nawet bez tego medialnego szumu sięgałabym po te polskie owoce. Jednak zainspirowana jabłkowym szałem, zaczęłam poszukiwania szarlotki, która byłaby nietypowa. I znalazłam! Jabłecznik bezglutenowy z kaszą jaglaną. Na początku, gdy przeczytałam uważnie przepis, troszkę się zadziwiłam, gdyż nie było tam ani mąki... czytaj dalej
W temacie: Na słodko
na możliwości każdego kucharza
Mini serniczki
Niestety nie jestem dobrym kucharzem. Może wynika to z tego, że moje gotowanie ogranicza się do kilku podstawowych czynności a całe dnie spędzam poza domem. Jednak mini serniczki potrafiłam zrobić nawet ja, dlatego jeśli obawiasz się o to, że Twoje możliwości są niewystarczające śmiało możesz sięgnąć do tego zdrowego i... czytaj dalej
Oceny +1/-0
W temacie: Na słodko
elegancki wegański deser
Krem z... awokado!
Ostatnio mowa była u Agnes o guacamole - i myślę że tego smakołyka przedstawiać nie muszę, bo jednak jest on już dość dobrze znany (wystarczy powiedzieć że kupimy je nawet w biedronce). Dziś jednak chciałabym zaprezentować Wam awokado w całkiem innej odsłonie - jako podstawy do kremu czekoladowego. Krem jest banalny - dwa... czytaj dalej
Oceny +2/-0,
W temacie: Na słodko
komentarze 1, ostatni od Agata:
Fajny pomysł, ciekawe jak smakuje :) Ale nic nie zastąpi dziecięcego deseru kakao-mleko w proszku-masło, dobrze, że nie byłam alergikiem. ...
Ciasto "Leśny mech"
Wariacji szpinakowych ciąg dalszy, a wszystko za sprawą kilku blogów kulinarnych (m.in. Przyjemność z pieczenia), na których znalazłam przepis na ciasto o wdzięcznej nazwie „leśny mech” lub po prostu „mech”. Skusiło mnie swoim pięknym wyglądem oraz nietypowym jak na słodkie ciasto składem. W końcu, po czasie spędzonym na szukaniu... czytaj dalej
Oceny +1/-0,
W temacie: Na słodko
komentarze 4, ostatni od ruda:
[Biedrona]: super kolory! to już wiem jaki będzie weekendowy deser w tym tygodniu ;) To później pochwal się swoim wykonaniem tego ciasta. Ciekawa jestem jak ... ...
Słodki crème brûlée
Nigdy nie zapomnę kiedy pierwszy raz zobaczyłam crème brûlée. Było to podczas oglądania Amelii, kiedy w jednej ze scen bohaterka rozbija łyżeczką kruchą warstwę karmelu. Na pewno każdy pamięta tę scenę. Od tamtej pory wiedziałam, że jest to najlepszy deser na świecie, mimo że jeszcze przez jakiś czas nie miałam... czytaj dalej
Oceny +1/-0,
W temacie: Na słodko
komentarze 3, ostatni od Mis_Paskownik:
w Hispani tes podajom krem brulee . np tam gdzie ja mieskam nazywa sie on crema catalana :* a w Lidlu mozna go dostac okrongły ... ...
obok pączka w Tłusty Czwartek
Czekoladowe brownie
Tłusty czwartek już za dwa dni więc jest to idealne wytłumaczenie dla obżarstwa. Oczywiście klasykiem są pączki, ale czemu by nie urozmaicić słodkiego menu? Mocno czekoladowe brownie, będzie idealne na tę okazję. Brownie, to ciasto pochodządze z Ameryki. Kto inny mógłby dodać do niego TAKĄ ilość czekolady?;) Istnieją trzy mity... czytaj dalej
Oceny +3/-0,
W temacie: Na słodko
komentarze 2, ostatni od AgnesO:
Dokładnie! Myślę, że z takiego właśnie założenia wychodzą miłośnicy brownie, w tym ja :) ...
ulubione ciastka Marii Antoniny
Słodkie makaroniki
Czy widzieliście kiedykolwiek bardziej uroczo wyglądające ciasteczka, niż francuskie makaroniki? Nawet jeśli tak, to na pewno są one w Waszej pierwszej trójce;) Makaroniki (nie mylić z makaronem, z którym makaroniki nie mają nic wspólnego!) przypominają trochę zminiaturyzowane hamburgerki. Są okrągłe, kolorowe i składają się z dwóch ciasteczkowych części, przełożonych słodką... czytaj dalej
Oceny +1/-0,
W temacie: Na słodko
komentarze 2, ostatni od AgnesO:
No tak, Maria Antonina, robiła wszystko by być na czasie. No i raczej nie znała słowa oszczędność :) ...
Z automatu do chleba
Konfitura pomarańczowa
Jakiś czas temu dostałam od babci automat do chleba. Takie fajne urządzenie, do którego wsypujesz/wlewasz składniki, ustawiasz odpowiedni program i jeśli akurat nie wyskoczy jakiś problem, za kilka godzin masz gotowy domowy chleb. Ba, wsypać możesz wieczorem, ustawić zegar i mieć świeże, ciepłe pieczywo na śniadanie.  Albo makaron, ciasto... czytaj dalej
Oceny +1/-0
W temacie: Na słodko
AgnesO 12/01/2014
angielskie czy amerykańskie?
Muffiny
Muffiny to jedne z moich ulubionych smakołyków. Wyglądają ślicznie, są malutkie i idealnie smakują z mlekiem. Istnieją dwie odmiany muffinów - amerykańskie i angielskie. Wdzięczna nazwa muffin pochodzi od francuskiego moufflet, co oznacza miękki. Używa się tego słowa dla określenia pieczywa. Powszechnie znane są pękate bułeczki w papierkach, czyli amerykańskie muffiny... czytaj dalej
W temacie: Na słodko
i świąteczne ozdoby
Maślane kruche ciasteczka
Jeśli nie jesteście mistrzami pieczenia, to najprostsze co możecie zrobić na Święta, to maślane ciasteczka. Minimum czasu i pracy, a efekt zachwycający. Na dodatek ciastka o różnych kształtach, idealnie nadają się jako dekoracja na choinkę. Potrzebne będą: papier do pieczenia, foremki do ciastek, 300g masła, 250g cukru pudru, 600g mąki... czytaj dalej
Oceny +2/-0,
W temacie: Na słodko
komentarze 2, ostatni od AgnesO:
Moje wyszły bardzo dobre :) Trzeba tylko uzbroić się w cierpliwość bo na początku ciasto w ogóle się nie klei. Znam to, kiedyś sama się ... ...
Marchewka niejedno ma imię
Nie tak dawno temu, jako początkująca "Pani domu", postanowiłam ugotować rosół. Ponieważ wierzę w siłę autorytetów, zwróciłam się o poradę do mojej mamy. Na koniec "lekcji" poinstruowała mnie, żebym nie dodawała za dużo marchewki, bo rosół będzie słodki. Słodki? Myślałam, że to jakiś kulinarny slang ktorego nie zrozumiałam jako nowicjuszka... czytaj dalej
Oceny +2/-0,
W temacie: Na słodko
komentarze 1, ostatni od Agata:
[Ola]: Pojawiło się też dzisiaj na moim stole w postaci muffinek z ciasta marchewkowego z kremem cytrynowym Bardzo fajny przepis :) szkoda, że cały czas ... ...
słodkie sezonowe danie
Poszłam na targ, co stargan - śliwki. Przecież właśnie te owoce najczęściej jemy jesienią. Dzisiaj je drylowałam, kroiłam, oprószałam cynamonem, mieszałam z mąką... czyli usmażyłam racuchy. Oto mój przepis: pół kilo śliwek węgierek 2 łyżki mąki pszennej razowej 6 łyżek mąki pszennej 180 ml jogurtu śliwkowego 1 jajko 125 ml mleka... czytaj dalej
W temacie: Na słodko
Co jeść jesienią?
Nareszcie moda na lokalne i sezonowe jedzenie opanowuje świat. Jest zdrowa i tania. Wystarczy wybrać się na najbliższy lokalny targ i kupić to, co znajduje się na straganie. Szybko wymienię: Warzywa: bakłażan, brokuły, fasolka szparagowa, fenkuł, kalafior, endywia, kalarepa, kukurydza, natka pietruszki, ogórek, papryka, pomidory, rukola, rzodkiewka, sałata, szczaw, szpinak... czytaj dalej
W temacie: Na słodko
komentarze 3, ostatni od Antisaina:
przepis Korzystaliśmy z tego przepisu: Śliwki w occie z goździkami i cynamonem. Składniki: 2 kg śliwek; 1,5 szklanki cukru; 1,5 szklanki wody; 1/3 szklanki octu spirytusowego ... ...
Ostatnio komentowane na stronie:
05/03/2014 AgnesO

Słodki crème brûlée

3 komentarze, ostatni z 02/04/2016 od Mis_Paskownik
04/07/2014 ruda

Sezon na porzeczkę

7 komentarzy, ostatni z 16/07/2015 od pinot