W kuchni z pomysłem
7 osób
Moderatorzy:
    Agata ruda

Ustawienia strony:

Widoczność: wszyscy
Publikować mogą: wszyscy
Moderacja: po publikacji
RSS RSS
Zarejestruj się

19/06/14 od Ola
W temacie: Na słodko

Krem z... awokado!

elegancki wegański deser

Ostatnio mowa była u Agnes o guacamole - i myślę że tego smakołyka przedstawiać nie muszę, bo jednak jest on już dość dobrze znany (wystarczy powiedzieć że kupimy je nawet w biedronce). Dziś jednak chciałabym zaprezentować Wam awokado w całkiem innej odsłonie - jako podstawy do kremu czekoladowego.

(Aleksandra Foryś)
Krem jest banalny - dwa dojrzałe awokado blendujemy z 6 łyżeczkami kakao i miodem (ja daje jakieś 5 łyżek, ale to jest kwestia indywidualna). Potem wstawiamy go już tylko do lodówki do schłodzenia.

Poza tym - akurat mamy sezon na truskawki - te zaś perfekcyjnie komponują się z kremem czekoladowym. Podacie je pokrojone na ćwiartki w kieliszkach do wina - i będziecie mieć całkiem elegancki deser.

(Aleksandra Foryś)
Czemu awokado zamiast masła? Kryzys demograficzny kryzysem, ale u mnie w rodzinie jednak trochę małoletnich chrabąszczy jest. Jednak coś chorowity ten młody narybek, a alergie pokarmowe są na porządku dziennym. Jedną z częstych alergii jest nietolerancja laktozy. W takiej sytuacji krem z awokado jest jak znalazł.

Ostatnio komentowane na stronie:
05/03/2014 AgnesO

Słodki crème brûlée

3 komentarze, ostatni z 02/04/2016 od Mis_Paskownik
04/07/2014 ruda

Sezon na porzeczkę

7 komentarzy, ostatni z 16/07/2015 od pinot