7 osób
Widoczność: wszyscy
Publikować mogą: wszyscy
Moderacja: po publikacji
Krem z... awokado!
elegancki wegański deser
Ostatnio mowa była u Agnes o guacamole - i myślę że tego smakołyka przedstawiać nie muszę, bo jednak jest on już dość dobrze znany (wystarczy powiedzieć że kupimy je nawet w biedronce). Dziś jednak chciałabym zaprezentować Wam awokado w całkiem innej odsłonie - jako podstawy do kremu czekoladowego.
(Aleksandra Foryś)
Krem jest banalny - dwa dojrzałe awokado blendujemy z 6 łyżeczkami kakao i miodem (ja daje jakieś 5 łyżek, ale to jest kwestia indywidualna). Potem wstawiamy go już tylko do lodówki do schłodzenia.
Poza tym - akurat mamy sezon na truskawki - te zaś perfekcyjnie komponują się z kremem czekoladowym. Podacie je pokrojone na ćwiartki w kieliszkach do wina - i będziecie mieć całkiem elegancki deser.
(Aleksandra Foryś)
Czemu awokado zamiast masła? Kryzys demograficzny kryzysem, ale u mnie w rodzinie jednak trochę małoletnich chrabąszczy jest. Jednak coś chorowity ten młody narybek, a alergie pokarmowe są na porządku dziennym. Jedną z częstych alergii jest nietolerancja laktozy. W takiej sytuacji krem z awokado jest jak znalazł.