Hermetikkmuseet w Stavanger
Muzeum produkcji konserw
W Stavanger warto zobaczyć też Muzeum Konserw, znajdujące się w najstarszej części miasta- Gamle Stavanger. Stavanger było przez wieki nazwywane "stolicą śledzia" i to głównie rybołóstwo przyczniło się do rozwoju miasta. Na tereniem miasta istaniało ponada 70 zakładów produkujacych konserwy rybne.
W Hermettikk Museum można zobaczyć oryginalne wyposażenie z lat 1880-1930. Chyba większość z nas kojarzy "etykietę z rybakiem". Dla kolekcjonerów to nie lada gratka. Każda fabryka wypuszczała swoją kolekcję etykiet.
Odwiedzając muzeum można zobaczyć, jak wyglądała produckja konserw począwszy od mycia, moczenie w solance, po nawlekanie na 65 cm stalowe pręty (które umieszczano w wędzarniach) i pakowanie do puszek. Następnym etapem było dolewanie oliwy, spajanie, sterylizacja, mycie gotowych puszek i etykietowanie.
Miłym akcentem jest to, że broszurka o muzemu wydana jest także w języku polskim.
-
wejście główne do muzeum (roxa)
-
oliwa, sardynki, strój "roboczy", urządzenie do zamykania hermetycznie konserw- spawarka (roxa)
-
sortowanie sardynek - pod względem wielkosci (roxa)
-
wędzarnia -tutaj umieszczano sardynki na szpikulcach wędzenie odbywało się dwuetapowo. pierwszy etap trwał 20-30 minut w górnej częsci pieca a kolejny w niższej i trwał kolejne pół godziny (roxa)
-
pracownik (roxa)
-
sardynki na swoim miejscu ;) (roxa)
-
prawie gotowy produkt (roxa)
-
etykiety 1 (roxa)
-
etykiety 2 (roxa)
-
etykiety 3 (roxa)
-
etykiety 4 (roxa)
-
gotowe do wysłania w świat (roxa)
