
3 osoby
Widoczność: wszyscy
Publikować mogą: wszyscy
Moderacja: tylko niezaufani
Jagody goji
hit czy kit?

Zasadniczo te niewielkie owoce zawierają więcej witaminy C niż pomarańcze czy cytryna, ale tylko jeśli są świeże, a nie wysuszone (w Polsce raczej trudno o niewysuszone jagody goji). Zawierają również inne witaminy: E, B1, B2, B6, a także miedź, cynk, żelazo, fosfor oraz selen. Są także źródłem kwasów omega-6. Jagodom goji przypisuje się właściwości antyoksydacyjne, wzmacniające odporność oraz odmładzające. W Chinach uważa się, że owoc ten może przyczynić się do wydłużenia naszego życia, ponieważ zawarte w nich polisacharydy zapobiegają działaniu wolnych rodników. Czy jednak warto w nie inwestować, skoro w Polsce mamy wiele równie wspaniałych roślin, jak choćby aronia? Osobiście uważam, że jak do wszelkich mód, również do mód żywieniowych należy zachować odpowiedni dystans. Przede wszystkim jednak należy uważać na oszustwa, jakich dopuszczają się firmy sprzedające jagody goi. Na ten temat możecie przeczytać na blogu autorki, która kiedyś dość mocno owocami goji się zatruła. Natomiast jeśli jesteśmy pewni pochodzenia jagód goji, to możemy je wprowadzić jako dodatek do diety i swoiste urozmaicenie. Ale prawda jest taka, że cudze chwalimy, a swojego nie znamy.