3 osoby
Ustawienia strony:
Widoczność: wszyscy
Publikować mogą: wszyscy
Moderacja: tylko niezaufani
Widoczność: wszyscy
Publikować mogą: wszyscy
Moderacja: tylko niezaufani
RSS
RSS
Syrop glukozowo - fruktozowy
Syrop glukozowo - fruktozowy to swoiste przekleństwo naszych czasów. Ten kontrowersyjny słodzik jest uwielbiany przez przemysł spożywczy i stosowany w naprawdę wielu produktach. Znajdziemy go nie tylko w słodyczach, ale również w napojach, sokach, keczupie, lodach, mleku modyfikowanym czy jogurtach. Jest on obecnie uznawany za jedną z głównych przyczyn tycia.
Niegdyś uzyskiwano go ze skrobi ziemniaczanej, obecnie pochodzi od kukurydzy, która obok soi jest jedną z bardziej zmodyfikowanych roślin. Oczywiście wymyślono go w USA, by znaleźć tańszą alternatywę dla zwykłego, białego cukru. Tamtejszy przemysł spożywczy z dużą ulgą przyjął powstanie syropu glukozowo - fruktozowego (skrót HFCS), który znacznie obniżył koszty produkcji. Oprócz tego, ponieważ ma płynną konsystencję, dużo szybciej dodaje się go do żywności i napojów oraz można go wpakować praktycznie wszędzie (jest też znajdowany w niektórych szynkach!!). Obserwowana coraz większa plaga otyłości wśród dzieci i młodzieży wynika również z tego, że wiele produktów spożywczych dedykowanych dla tej grupy odbiorców, nafaszerowana jest chemią i syropem glukozowo - fruktozowym. Nawet pretendujące do miana zdrowych soczki z marchewką czy innymi warzywami oraz owocami, nie są pozbawione tego taniego słodzika. Rodzice często bezwiednie kupują w teorii dobre i mające wpływać na rozwój ich dzieci produkty, a w efekcie przyczyniają się do ich tycia i problemów zdrowotnych.
Zatem jeśli chcemy uniknąć ekspozycji na syrop glukozowo - fruktozowy, to uważnie czytajmy etykiety produktów. Na pewno na początku pojawi się spore zdziwienie, związane z tym, gdzie syrop ten występuje, lecz szybko nauczymy się, które rzeczy należy omijać szerokim łukiem.
( Jo@net, CC BY 2.0, https://www.flickr.com/phot...)