Jedzmy zdrowo!
3 osoby
Moderatorzy:
    ruda

Ustawienia strony:

Widoczność: wszyscy
Publikować mogą: wszyscy
Moderacja: tylko niezaufani
RSS RSS
Zarejestruj się

24/07/14 od ruda
W temacie: Dietetyka

Syrop glukozowo - fruktozowy

Syrop glukozowo - fruktozowy to swoiste przekleństwo naszych czasów. Ten kontrowersyjny słodzik jest uwielbiany przez przemysł spożywczy i stosowany w naprawdę wielu produktach. Znajdziemy go nie tylko w słodyczach, ale również w napojach, sokach, keczupie, lodach, mleku modyfikowanym czy jogurtach. Jest on obecnie uznawany za jedną z głównych przyczyn tycia.

Niegdyś uzyskiwano go ze skrobi ziemniaczanej, obecnie pochodzi od kukurydzy, która obok soi jest jedną z bardziej zmodyfikowanych roślin. Oczywiście wymyślono go w USA, by znaleźć tańszą alternatywę dla zwykłego, białego cukru. Tamtejszy przemysł spożywczy z dużą ulgą przyjął powstanie syropu glukozowo - fruktozowego (skrót HFCS), który znacznie obniżył koszty produkcji. Oprócz tego, ponieważ ma płynną konsystencję, dużo szybciej dodaje się go do żywności i napojów oraz można go wpakować praktycznie wszędzie (jest też znajdowany w niektórych szynkach!!).

Niestety dla nas, konsumentów, syrop glukozowo - fruktozowy jest znacznie gorszą opcją, niż zwykły, biały cukier. Przede wszystkim dlatego, że dezorganizuje nasz ośrodek głodu i sytości. Generalnie po spożyciu HFCS będziemy czuć się jeszcze bardziej głodni, niż przed jedzeniem. A wszystko za sprawą obniżania poziomu leptyny, która jako hormon odpowiada za ośrodek głodu i sytości. W efekcie zaczynamy jeść jeszcze więcej. Co więcej, część naukowców uważa, że syrop glukozowo - fruktozowy może wpływać na rozwój cukrzycy typu II (która wiąże się z otyłością). Przede wszystkim ma w tym swój udział fruktoza, która nie tylko doprowadza do otłuszczenia wątroby, ale również do zmniejszenia ilości chromu w organizmie, a co za tym idzie do zaburzeń działania insuliny.

Obserwowana coraz większa plaga otyłości wśród dzieci i młodzieży wynika również z tego, że wiele produktów spożywczych dedykowanych dla tej grupy odbiorców, nafaszerowana jest chemią i syropem glukozowo - fruktozowym. Nawet pretendujące do miana zdrowych soczki z marchewką czy innymi warzywami oraz owocami, nie są pozbawione tego taniego słodzika. Rodzice często bezwiednie kupują w teorii dobre i mające wpływać na rozwój ich dzieci produkty, a w efekcie przyczyniają się do ich tycia i problemów zdrowotnych.
 

Zatem jeśli chcemy uniknąć ekspozycji na syrop glukozowo - fruktozowy, to uważnie czytajmy etykiety produktów. Na pewno na początku pojawi się spore zdziwienie, związane z tym, gdzie syrop ten występuje, lecz szybko nauczymy się, które rzeczy należy omijać szerokim łukiem.

( Jo@net, CC BY 2.0, https://www.flickr.com/phot...)

Ostatnio komentowane na stronie:
28/07/2014 ruda

Nasiona chia

zdrowotny hit
1 komentarz z 01/08/2014 od ruda
18/07/2014 ruda

Czy warto jeść bakalie?

3 komentarze, ostatni z 21/07/2014 od Ola
15/07/2014 ruda

Wege czy vegan?

1 komentarz z 15/07/2014 od Ola