Jedzmy zdrowo!
3 osoby
Moderatorzy:
    ruda

Ustawienia strony:

Widoczność: wszyscy
Publikować mogą: wszyscy
Moderacja: tylko niezaufani
RSS RSS
Zarejestruj się

13/07/14 od AgnesO
W temacie: Dietetyka

Dieta bezglutenowa nie tylko dla bezglutenowców

Ostatnio często słyszę, że ktoś jest uczulony na gluten lub że składnik ten źle wpływa na pewne partie organizmu, a nawet wygląd skóry. Najbardziej uciążliwą chorobą jest celiakia, która charakteryzuje się całkowitą nietolerancją glutenu. Jest to niebezpieczna choroba, której skutki mogą być naprawde złe, jeśli odpowiednio wcześniej się jej nie wykryje. W organizmie, który nie toleruje glutenu, składnik ten powoduje stan zapalny jelit - zwyczajnie je niszczy.

(Mycatkins/ https://www.flickr.com/phot...)

Dieta bezglutenowa wymaga wielu wyrzeczeń, szczególnie gdy o chorobie dowiadujemy się w późnym wieku, kiedy jeszcze nie jesteśmy przyzwyczajeni do restrykcji związanych z taką dietą. Jednak na pewno da się z nią funkcjonować i pogodzić z odstawieniem jedzenia, które do tej pory było na porządku dziennym. Z dietą bezglutenową wiąże się odstawienie przede wszystkim produktów zbożowych. Gluten bowiem jest składnikiem białka zawartego w pszenicy, życie i jęczmieniu. Często gluten zawierają produkty przetworzone - sosy, buliony, jogurty. Niestety należy też pożegnać się z makaronami, pieczywem, czyli wszystkim, co powstaje z mąki pszennej. Mąkę pszenną można zastąpić wtedy mąką ryżową, z której ciasta podobno także smakują bardzo dobrze. Gluten zawierają także niektóre przetworzone wędliny i przyprawy. Za to produkty zupełnie bezpieczne, to ryby, mleko UHT, ziemniaki, jaja, miód.

(Robert Couse-Baker/ https://www.flickr.com/phot...)

(Rachel Kramer Bussel/ https://www.flickr.com/phot...)

Tak naprawdę gluten nie jest dobry dla nikogo i od czasu, do czasu każdy z nas powinien robić sobie od niego przerwę. Znam osoby, które dzięki okresowej diecie bezglutenowej zaobserwowały znacznie lepszy wygląd skóry i samopoczucie. Sprawa diety bezglutenowej jest dziś o tyle łatwiejsza, że powstaje coraz więcej osobnych sklepów z produktami nie zawierającymi glutenu (np. Cedzak na Saskiej Kępie). Co jakiś czas obserwuję też, że w kawiarniach i restauracjach serwują ciasta i inne smakołyki bezglutenowe. Myślę, że bezglutenowcom jest już dziś trochę łatwiej niż na przykład było kilka lat temu, kiedy o diecie bezglutenowej prawie się nie mówiło.

Sporo przydatnych informacji na temat celiakii i diety bezglutenowej, znajdziecie na stronie dietabezglutenowa.pl

Ostatnio komentowane na stronie:
28/07/2014 ruda

Nasiona chia

zdrowotny hit
1 komentarz z 01/08/2014 od ruda
18/07/2014 ruda

Czy warto jeść bakalie?

3 komentarze, ostatni z 21/07/2014 od Ola
15/07/2014 ruda

Wege czy vegan?

1 komentarz z 15/07/2014 od Ola