3 osoby
Widoczność: wszyscy
Publikować mogą: wszyscy
Moderacja: tylko niezaufani
Na zdrowie: sok z brzozy
Sezon na zbieranie soku z brzozy minął razem z początkiem wiosny, jednak w sklepach ze zdrową żywnością (nawet niekonieczne bo ostatnio widziałam w Biedronce) na pewno uda nam się go zdobyć przez cały rok. Oczywiście jeśli ktoś lubi takie własnoręczne pozyskiwanie darów natury, może wraz z końcem zimy wybrać się na zbieranie soku do butelki. Może być to całkiem satysfakcjonująca "zabawa", o ile wie się, kiedy drzewo jest chętne podzielić się sokiem.
(Arcadiuš/ https://www.flickr.com/phot...)
(Dāvis Mosāns/ https://www.flickr.com/phot...)
Okres zbierania soku z brzozy przypada mniej więcej wtedy, gdy rośliny zaczynają się zielenić po zimie. Tak naprawdę trudno wyczuć idealny moment, dlatego warto wcześniej to sprawdzić, nacinając gałąź brzozy nożykiem. Jeśli po chwili zacznie wypływać sok, to znaczy, że jest to dobry moment. Jeśli sok jest jasnej barwy - brzoza dopiero zaczyna dawać pierwsze soki, natomiast żółta barwa zwiastuje schyłek brzozowego sezonu.
Sok z brzozy ma właśnie taki lekko żółtawy, ale bardziej przeźroczysty kolor. Smak nie wyróżnia się szczególnie. Przypomina trochę słodkawą, lepką wodę. Jednak te niezbyt zachwycające pierwsze wrażenia to nie wszystko. Sok z brzozy jest niezwykle zdrowy. Zawiera mnóstwo zdrowotnych mikroelementów. Brzozę uznaje się także za roślinę przeciwnowotworową, za co podobno odpowiada czyr brzozowy - ciemne pęknięcia z naroślami, widoczne na jasnym pniu. Sok z brzozy wspomaga również pracę nerek i dobrze wpływa na wygląd cery.
W sklepach dostaniemy sok brzozowy zamknięty w butelkach, jak inne powszechne soki. Jednak nadaje się świetnie także na herbatkę albo jako dodatek do niej.