
3 osoby
Ustawienia strony:
Widoczność: wszyscy
Publikować mogą: wszyscy
Moderacja: tylko niezaufani
Widoczność: wszyscy
Publikować mogą: wszyscy
Moderacja: tylko niezaufani
RSS
RSS
Jedzmy zdrowo!
Zdrowe żywienie i psychodietetyka bez tajemnic. Opowiemy Wam o tym co jeść i jak jeść, by cieszyć się zdrowiem i piękną sylwetką.
Zachęcamy do subskrypcji strony (część wpisów publikujemy tylko dla subskrybentów).
hit czy kit?

Jagody goji od pewnego czasu brylują wśród hitów zdrowego odżywiania. Te niepozorne czerwone owoce mają zarówno wiernych fanów, jak i przeciwników, którzy uważają, że wcale takie zdrowe i wspaniałe nie są.
Zacznijmy jednak od tego, że jagody goji pochodzą z Azji, a dokładniej z Chin, gdzie znalazły się wśród innych... czytaj dalej
W temacie: Dietetyka
zdrowotny hit

Nasiona chia to ostatni hit zdrowego odżywiania, choć tak naprawdę znane są od wieków, a ich właściwości doceniane były już przez Azteków. Bo właśnie z Ameryki Południowej przywędrowały do nas te niewielkie i wyglądające niezbyt okazale i zachęcająco nasionka.
Aztekowie uważali, że chia odpowiedzialne są za utrzymywanie organizmu na wysokim... czytaj dalej
eliksir młodości

Pierwszy raz spotkałam się ze świeżym sokiem z granatów, w Koktebelu na Krymie. Jakaś pani sprzedawała go na codziennym targu. Stwierdziłam, że jest to najlepszy sok na upalne dni - energetyczny i orzeźwiający. Oczywiście najlepiej smakuje odpowiednio schłodzony. A nie dość, że pyszny, to jeszcze bardzo zdrowy.
Sok z granatów uznawany... czytaj dalej

Pytanie to zasadniczo powinno być dość retoryczne, gdyż większość z nas ma świadomość, że ryby, w szczególności morskie, powinny znaleźć się w naszej diecie. Niestety zazwyczaj na świadomości się kończy, gdyż albo uważam, że nie stać nas na zakup ryb, albo nie mamy do nich dostępu (np. brak dobrego sklepu... czytaj dalej
W temacie: Dietetyka

Syrop glukozowo - fruktozowy to swoiste przekleństwo naszych czasów. Ten kontrowersyjny słodzik jest uwielbiany przez przemysł spożywczy i stosowany w naprawdę wielu produktach. Znajdziemy go nie tylko w słodyczach, ale również w napojach, sokach, keczupie, lodach, mleku modyfikowanym czy jogurtach. Jest on obecnie uznawany za jedną z głównych przyczyn tycia.
Niegdyś... czytaj dalej
W temacie: Dietetyka

Zasadniczo przyjęło się, że bakalie, czyli orzechy, pestki (słonecznik, dynia), rodzynki, żurawina i inne suszone owoce, są zdrowe i powinno się je jeść, jako zastępstwo za słodycze czy słone przegryzki. Są jednak dwa ALE.
ALE nr 1 to kaloryczność. Niestety bakalii nie możemy jeść bezkarnie, to znaczy tyle ile chcemy... czytaj dalej

Obecnie to, że ktoś nie je mięsa nie budzi już takich kontrowersji jak jeszcze parę lat temu. Każdy ma prawo wyboru i nie ważne czy jest on podyktowany ideologią czy też innymi mniej lub bardziej wzniosłymi pobudkami. Dzięki rozlicznym badaniom wiadomo, że osoby na diecie bezmięsnej nie chorują częściej niż... czytaj dalej

Ostatnio często słyszę, że ktoś jest uczulony na gluten lub że składnik ten źle wpływa na pewne partie organizmu, a nawet wygląd skóry. Najbardziej uciążliwą chorobą jest celiakia, która charakteryzuje się całkowitą nietolerancją glutenu. Jest to niebezpieczna choroba, której skutki mogą być naprawde złe, jeśli odpowiednio wcześniej się jej nie... czytaj dalej

Sezon na zbieranie soku z brzozy minął razem z początkiem wiosny, jednak w sklepach ze zdrową żywnością (nawet niekonieczne bo ostatnio widziałam w Biedronce) na pewno uda nam się go zdobyć przez cały rok. Oczywiście jeśli ktoś lubi takie własnoręczne pozyskiwanie darów natury, może wraz z końcem zimy wybrać się... czytaj dalej
Oceny +1/-0
W temacie: Dietetyka

Pomidor to obok ziemniaka chyba jedno z bardziej popularnych warzyw w naszym kraju. Jemy go na różne sposoby, praktycznie przez cały rok. Jednak warzywo to najlepsze jest w okresie letnio – jesiennym, kiedy możemy zakupić je z rodzimych upraw. Smak takich wakacyjnych pomidorów nijak się ma do tego, jaki posiadają te... czytaj dalej

Odpowiedź na to pytanie nie jest wcale taka prosta, jakby się mogło wydawać, bo bynajmniej nie chodzi o stwierdzenie "nożem i widelcem lub łyżką". Psychodietetyka jako nauka zajmuje się badaniem psychicznych mechanizmów, które determinują nasz sposób odżywiania, prowadząc albo do tycia, albo do silnego chudnięcie. Znajomość tego, co determinuje u... czytaj dalej
Oceny +1/-0
W temacie: Psychodietetyka
Obserwuję od pewnego czasu swoistą modę na kaszę jaglaną. Na blogach poświęconych zdrowemu odżywianiu oraz blogach wegetariańskich i wegańskich produkt ten pojawia się nader często. I o ile mody żywieniowe nie zawsze są dla nas dobre, to akurat po kaszę jaglaną po prostu warto sięgać.Jaglankę wytwarza się z nasion... czytaj dalej
W temacie: Dietetyka

Dlaczego Francuzki nie tyją? Pytanie to stanowi tytuł książki Mireille Guiliano, poświęconej fenomenowi francuskich kobiet, które mimo spożywania bagietek, tłustych serów i picia wina mogą cieszyć się szczupłą sylwetką. Autorka wysnuwa śmiałą tezę, że Francuzki po prostu wiedzą, kiedy są najedzone i wtedy przestają jeść. W kulturze Francji jedzenie się... czytaj dalej
W temacie: Psychodietetyka
komentarze 3,
ostatni
od ruda:
[Ola]: Teoria zakladała spożywanie posiłków tylko, gdy jest się naprawdę głodnym Zasadniczo przytoczona przez Ciebie teoria nie byłaby taka zła, gdyby ludzie byli w stanie ...
...
czyli oliwa północy

Wpis dotyczący tłuszczów skłonił mnie do napisania kilku słów o oleju rzepakowym, czyli naszym rodzimym, niedocenianym produkcie.
Od lat przyjeło się, że najzdrowsza dla nas jest oliwa. Pomijam fakt, że kupienie w Polsce dobrej oliwy graniczy z cudem, a jeśli już uda się takową zdobyć, to będzie kosztowała małą fortunę... czytaj dalej
W temacie: Dietetyka

Gdy myślimy o zdrowym i/lub dietetycznym odżywianiu bardzo często nasuwa nam się takie przekonanie, że musimy eliminować jak najwięcej tłuszczy z naszych posiłków. Obwiniamy je za problemy ze schudnięciem i zaczynamy unikać jak ognia. Jednak nie taki tłuszcz straszny, jakby się mogło wydawać.
Zacznijmy od tego, że nasz organizm... czytaj dalej

W czasach, gdy wiele osób chce mieć zjawiskową figurę, żywność „light” podbija szturmem sklepowe półki. W teorii produkty te przeznaczone są dla tych, którzy poprzez zmniejszenie kaloryczności spożywanych potraw chcą zrzucić zbędne kilogramy. A czym w rzeczywistości jest żywność light? I tu pojawia się problem, bo prawna definicja praktycznie nie... czytaj dalej
Oceny +1/-0
W temacie: Dietetyka

Nadeszło długo oczekiwane lato, wprawdzie kapryśne, chłodne, deszczowe, ale lato. Wraz z nim zaczął się sezon wycieczek szkolnych i nie tylko. Turysta jak wiadomo głodnym bywa i ma ochotę zjeść szybko, tanio i bezpiecznie czyli bez dodatkowych atrakcji. I tu rodzi się problem, bo co nasza gastronomia ma do zaoferowania... czytaj dalej

Zapewne w okresie wiosennym i letnim to pytanie jest trochę bezsensowne, gdyż większośc z nas sięga wtedy po świeże owoce i warzywa. Jednak kiedy nadciąga późna jesień oraz zima, to mrożonki są świetnym wyjściem z sytuacji, jeśli chcemy konsumować pełnowartościowe produkty, które w pełni zachowują swoje substancje odżywcze (głównie chodzi... czytaj dalej

O tym, że picie wody jest znacznie zdrowsze od picia słodkich napojów wie praktycznie każdy. Jednak na pytanie, która woda jest lepsza - mineralna czy źródlana, odpowiedzi zazwyczaj są niejednoznaczne i dość często gubimy się w domysłach. Bo niestety producenci wód wszelakich sprytnie wykorzystują naszą naiwność i wciskają nam produkty, które... czytaj dalej
czyli na co to komu?

O indeksie glikemiczny zrobiło się głośno, choć tak naprawdę nadal sporo osób nie do końca rozumie, o co w nim tak naprawdę chodzi. A zasadniczo sprawa jest dość prosta - indeks glikemiczny pokazuje wartość o jaką wzrośnie nam poziom cukru w organizmie po spożyciu określonych węglowodanów w danym produkcie. Koncepcja ta... czytaj dalej
Oceny +1/-0
W temacie: Dietetyka