
7 osób
Tematy strony:
Patenty
Obiadowo - na gorąco i na zimno
Przekąski
Nie kupuj, zrób to sam
Dla spragnionych
Na słodko
Sezon na owoce
Sezon na warzywa
Ustawienia strony:
Widoczność: wszyscy
Publikować mogą: wszyscy
Moderacja: po publikacji
Widoczność: wszyscy
Publikować mogą: wszyscy
Moderacja: po publikacji
RSS
RSS
Falafel czyli prosta vege potrawa
Kuchnia vegańska wcale nie jest taka trudna i na pewno nie jest nudna. Jeśli zdecydujemy się przygotować kilka vege potraw, to szybko przekonamy się, że warto urozmaicić nasze menu o dania, które są w 100% bezmięsne i bez produktów od zwierząt pochodzących.
Falafel należy do vege potraw, które znane nam są z budek z kebabami. Nie raz ratował vegańskie lub wegetariańskie podniebienie podczas nocnych eskapada na mieście. Bo prawda jest taka, że zjedzenie czegoś bezmięsnego bardzo późnym wieczorem nie jest wcale takie proste. Osobiście nigdy falafeli nie lubiłam, nie smakowały mi i ogólnie unikałam tej potrawy jak ognia. Jednak jakiś czas temu wpadło mi w ręce kilka przepisów na domowy falafel i postanowiłam zmierzyć się z tą potrawą.- zalewa (oliwa) z suszonych pomidorów
- przyprawy (ostra papryka, kurkuma, kminek, i miks innych smaków, które akurat wpadły mi w rękę)
- 3-4 łyżki mąki żytniej
Namoczoną ciecierzycę odcedzam, przerzucam do garnka, zalewam świeżą wodą i gotuję przez 1.5-2h. W tym czasie duszę cebulkę z czosnkiem i przyprawami. Gdy ciecierzyca w miarę jest miękka, przepuszczam ją wraz z cebulą oraz suszonymi pomidorami przez maszynkę do mielenia (w sumie dwukrotnie, by masa była bardziej spójna. Blender i mikser mogłyby sobie nie poradzić z gęstą jednak ciecierzycą, o czym w swoim wpisie wspominała AngesO). Następnie doprawiam całość tak, by nabrała wyrazistego smaku, dodaję 2-3 łyżki oliwy z zalewy od pomidorów oraz dodaję mąkę. Całość dokładnie mieszam i lepię małe placuszki, które wykładam na blaszce. Falafele piekę ok. 15min w 180stopniach aż się zarumienią. Dlaczego piekę? Po pierwsze dlatego, że smażone potrawy mi nie służą. Po drugie dzięki pieczeniu, nasz falafel będzie jednak mniej kaloryczny.
Falafele wychodzą bardzo sycące, można podawać je z sałatką (u mnie była to sałatka z pomidora, ogórka i oliwek). Prosto, smacznie i zdrowo :)
falafele przed pieczeniem
(ruda)
Ostatnio komentowane na stronie:

11/03/2014
AgnesO
Francuskie crepes czy amerykańskie pancakes?
1
komentarz
z 02/04/2016
od Mis_Paskownik

08/12/2013
martachowaniec