W kuchni z pomysłem
7 osób
Moderatorzy:
    Agata ruda

Ustawienia strony:

Widoczność: wszyscy
Publikować mogą: wszyscy
Moderacja: po publikacji
RSS RSS
Zarejestruj się

30/11/13 od martachowaniec
W temacie: Sezon na warzywa

Czarna rzodkiew

Smak ma lekko gorzki, ostry

Obecnie panuje zdrowa moda na warzywa, które kiedyś były znane, a potem zapomniane. Wśród nich prym wiedzie między innymi czarna rzodkiew. Inna jej nazwa to czarna rzepa. Smak ma lekko gorzki, ostry, trochę podobny do smaku chrzanu. Natomiast w swoim kształcie i kolorze jest podobna do buraka. Jest bliską „krewną” rzodkiewki.


Warto ją jeść!


Pierwsze wzmianki o czarnej rzepie pochodzą z hierogifów na piramidzie Cheopsa. Egipscy robotnicy jedli ją podczas pracy nad piramidami, podobnie jak czosnek i cebulę i oczywiście dzięki temu zbudowali te potężne budowle.


Jest też doskonałym naturalnym kosmetykiem dla włosów. Zawiera mnóstwo siarki, która na ma bardzo dobry wpływa na ich kodycję. Jest też świetna dla osób, która chcą się odchudzać, ponieważ znakomicie poprawia trawienie. Łagodzi bóle reumatyczne. Jeśli jednak ma się problemy z nerkami lub sercem, nie powinno się jeść tego warzywa.


Genialne surówki!


Co ważne, rzepa powinna być jedzona na surowo, ponieważ w trakcie gotowania traci swój smak, z tego powodu oczywiście nie powinna być dodawana do żadnej z jarzynowych zup.


Polecamy więc trzy surówki:


1.    Czarna rzepa w połączeniu ze słodyczą marchewki i cierpkością świeżych jabłek w jednej sałatce daje przyjemne urozmaicenie. Warzywa i owoce oczywiście wcześniej obieramy i kroimy. Całość trzeba skropić sokiem z cytryny oraz oliwą z oliwek. Na wierzch można położyć kilka gałązek mięty w celu dodatkowego orzeźwienia.

2.    Zetrzyj 2 rzepy, 2 jabłka i 2 korzenie selera. Wymieszaj, skrop sokiem z cytryny.

3.    Umyte i obrane 2 bulwy czarnej rzepy trzeba zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Nastepnie oprószyć solą i odstawić na kwadrans. Następnie trzeba wymieszkać z 2 łyżkami gęstej śmietany, np 18%. 


W Chinach i Japonii rzepa stanowi 1/3 część wszystkich zjadanych tam warzyw. Zresztą pochodzi z Azji. Natomiast w Rosji sok z czarnej rzodkwi z miodem podawany w proporcji 1:1 stanowi lek przeciw nieżytom dróg oddechowych. Zainspirujmy się zatem tymi krajami. 


Gdzie kupić?


Cena to ok. 4 zł za 1 kg. Oczywiście polecamy lokalne rynki, sklepy internetowe lub bezpośrednio od dostawcy. Rzepa powinna mieć liście zielone i twardą skórę. W lodówce surówki z rzepy, sok i inne dania z jej udziałem należy trzymać do dwóch dni.

  • (QuennaSookKim/www.flickr.com/CC By 2.0)
Tagi: kuchnia
Ostatnio komentowane na stronie:
05/03/2014 AgnesO

Słodki crème brûlée

3 komentarze, ostatni z 02/04/2016 od Mis_Paskownik
04/07/2014 ruda

Sezon na porzeczkę

7 komentarzy, ostatni z 16/07/2015 od pinot