W kuchni z pomysłem
7 osób
Moderatorzy:
    Agata ruda

Ustawienia strony:

Widoczność: wszyscy
Publikować mogą: wszyscy
Moderacja: po publikacji
RSS RSS
Obiadowo - na gorąco i na zimno

Wegetariańsko i z mięsem. Zupy i dania bardziej stałe w postaci. Na ciepło i gorąco, byle się najeść.

Falafel czyli prosta vege potrawa
Kuchnia vegańska wcale nie jest taka trudna i na pewno nie jest nudna. Jeśli zdecydujemy się przygotować kilka vege potraw, to szybko przekonamy się, że warto urozmaicić nasze menu o dania, które są w 100% bezmięsne i bez produktów od zwierząt pochodzących. Falafel należy do vege potraw, które znane nam... czytaj dalej
Makaron a la carbonara
Kiedy nie ma na nic czasu, makaron na obiad jest zawsze najlepszą opcją. Do tego jeszcze taki a la carbonara, dający kopa na cały dzień. Cóż, dbających o linię raczej przerazi, bo z dietą nie ma nic wspólnego. Jest treściwy, sycący i kaloryczny. W takich momentach dziękuję tacie za geny... czytaj dalej
Oceny +3/-0,
komentarze 2, ostatni od ruda:
Ostatnio czytałam gdzieś (albo słyszałam) wypowiedź Magdy Gessler na temat pewnej włoskiej knajpkie w Murzasichlu. Miejsce znane, z bardzo włoskim stylem i smakiem. Jednak podają ... ...
Masło orzechowe w kuchni
Masło orzechowe kojarzy Wam się z amerykańskimi filmami, na których dzieciaki jedzą kanapki z dżemem i masłem właśnie? Prawdopodobnie jest to dobre skojarzenie i sama w pierwszej chwili myślę właśnie o tym. Zresztą uważam to połączenie za naprawdę dobre. Słony smak masła fajnie przełamuje słodycz dżemu truskawkowego. Jednak masło orzechowe... czytaj dalej
komentarze 3, ostatni od Marzena:
Ale super pomysł, na pewno wypróbuję:) Jeśli znasz jeszcze jakieś fajne przepisy z masłem orzechowym to napisz proszę!:) ...
Błyskawiczny makaron z łososiem
Nie macie czasu, ani pomysłu na smaczny obiad w 10 minut? Ten przepis Wam to ułatwi:) Pierwszy raz spróbowałam tego super prostego makaronu, kiedy kilka lat temu zrobiła go dla mnie znajoma, która ratowała się nim w chwilach słabości, a jego przyrządzanie wymyślił jej chłopak. I może nie jest to... czytaj dalej
Potrawy z miętą
Mięta to nie tylko świetny dodatek do napojów czy deserów, ale także fajny składnik do potraw. Gdy tylko się w niej pojawia, danie od razu wydaje się lżejsze. Dzisiaj w moim menu pojawiła się sałatka z miętą. Jest to zmodyfikowany przeze mnie przepis, z którym spotkałam się ostatnio u znajomej... czytaj dalej
komentarze 3, ostatni od ruda:
[Ola]: jadłam kiedyś genialny delikatny biały ser, w konsystencji przypominający trochę mozarelle, do ktorego w procesie produkcji dodano miety. ja jadłam chyba ser koryciński z ... ...
Podrabiane Risotto jak dla wojska
Lubię gotować, ale nie zawsze mam na to czas. W związku z tym staram się przygotowywać większe porcje - tak żeby starczyło na dwa-trzy dni (czwartego dnia z tym samym jedzeniem na talerzu nie zdzierżę).Jest to też główny powód dlaczego bardzo lubię wszelkiego rodzaju zapiekanki - tym bardziej że mam bardzo... czytaj dalej
Francuskie crepes czy amerykańskie pancakes?
Jest tu ktoś, kto nie lubi naleśników? Wątpię. To banalnie proste danie można przyrządzić na tysiąc sposobów - na słodko lub na słono. Zawsze znajdzie się wersja, która dogodzi każdemu. Podobno naleśniki jedzono już w starożytnej Grecji i wówczas nosiły nazwę tagenites. Były robione z mąki pszennej, oliwy, miodu i mleka... czytaj dalej
Oceny +1/-0,
komentarze 1, ostatni od Mis_Paskownik:
naj lepiej samemu naucyć siem robić nalesnicki :* ...
Krewetki
Owoce morza nauczyłam się jeść stosunkowo niedawno. Moim faworytem i chyba najbardziej popularnym daniem są krewetki. Najlepsze jest to, jak łatwo się je przygotowuje. Wystarczy kupić świeże na stoisku rybnym i przygotować z niewielką ilością dodatków. Krewetki dzielą się na 2500 gatunków i jak wiadomo, wiele z nich zdobywa się... czytaj dalej
Oceny +1/-0,
komentarze 1, ostatni od Ola:
bardzo cenna uwaga o tych czwartkowych dostawach krewetek! będę pamiętac! ...
Tarta francuska
Agata pisała ostatnio o przekąskach z ciasta francuskiego. Tartę francuską można zaliczyć albo do przekąsek, albo do dań głównych, w zależności z czym się ją podaje. Istnieją też dwie opcje: z ciasta francuskiego lub kruchego-drożdżowego. Tarta pochodzi z Francji i jest tam jednym z najpopularniejszych dań. W każdej boulangerie, dostaniemy... czytaj dalej
Oceny +1/-0,
komentarze 1, ostatni od Agata:
Super (; Swoją robię z kurczakiem, szpinakiem, fetą i oliwkami. ...
Ziemniaki po cabańsku
SKŁADNIKI POTRAWY:Do sporządzenia potrawy w 10 litrowym garnku potrzebne jest: 5 kg ziemniaków, 1 kg kiełbasy, 70 dag boczku, 1/2 kg cebuli, 1/4 kg marchwi, 1 pęczek naci pietruszki, 1/2 średniej wielkości buraka• ziemniaki należy obrać ze skórki i pokroić w ćwiartki lub plastry,• cebulę pokroić... czytaj dalej
Oceny +2/-0,
komentarze 1, ostatni od Ola:
To kwaśne mleko albo ogórek kwaszony są tu niemal niezbędne - pomogą w strawieniu takiej bomby kulinarnej :) a tak całkiem na marginesie Ziemniaki po ... ...
Pyszne tagiatelle ze szpinakiem
Dania makaronowe są jednymi z moich ulubionych. Może nie jest to najbardziej wykwintne jedzenie, jakie można sobie wyobrazić, ale dla mnie to istne comfort food - jedzenie proste, nie wymagające wielkich umiejętności i co najważniejsze - pyszne. Ostatnio chodził za mną makaron ze szpinakiem. Pobiegłam więc do sklepu po świeży szpinak i... czytaj dalej
Oceny +2/-0,
komentarze 2, ostatni od AgnesO:
No tak, to może jednak jest to idealne danie, ale tak gdzieś do stycznia:) Czasami też dodaję czosnek jeśli akurat leży w lodówce i nie ... ...
Wegetariańskie burrito
Każdy zna meksykańskie burrito. Zawinięta tortilla wypełniona głównie fasolą lub mięsem. Nie chcę się rozpisywać o historii burrito, a podzielić się bardzo prostym (bo zrobienie burrito generalnie jest proste) przepisem na mniej typową bo wegetariańską wersję tego dania. I wierzcie mi, smakuje tak samo dobrze jak z mięsem, dlatego zaspokoi... czytaj dalej
Oceny +2/-0,
komentarze 3, ostatni od Ola:
ja sie długo meczyłam z zawijaniem tortilli, az w koncu poszłam po rozum do głowy i zastosowałam sie do instrukcji z opakowania. ...
Nie bójmy się gołąbków
Danie przywodzące na myśl porządne, domowe, polskie obiady. Obowiązkowo z warzywno-pomidorowym sosem. Zawsze uwielbiałam gołąbki u mamy i babci, ale sądziłam, że są pracochłonne i trudne w przygotowaniu. Nic bardziej mylnego. Owszem, nie są gotowe w chwilę, ale głównie dlatego, że najlepiej je długo gotować na małym ogniu. Samo przygotowanie... czytaj dalej
Oceny +4/-0
Podczas jesienno-zimowych mrozów nic tak nie rozgrzewa jak zupa-krem. Jest to jedno z najprostszych dań, które zaspokoi nawet najbardziej wysublimowane podniebienie.
Kremowa rozgrzewka
Ostatnio w moim domowym menu pojawiają się tylko kremy. Może się to wydawać nudne, ale wcale takie nie jest. To dlatego, że krem można zrobić na wiele różnych sposobów, z wykorzystaniem najróżniejszych warzyw i dodatków. Wczoraj zagościł krem z zielonej fasolki szparagowej (stąd zdjęcia). Akurat zupę z fasolki, o wiele... czytaj dalej
Oceny +2/-0,
komentarze 4, ostatni od Agata:
A ja cierpię, bo od przeprowadzki nie mam blendera, zostają tylko tradycyjne zupy. I blender w drodze (; ...
Ostatnio komentowane na stronie:
05/03/2014 AgnesO

Słodki crème brûlée

3 komentarze, ostatni z 02/04/2016 od Mis_Paskownik
04/07/2014 ruda

Sezon na porzeczkę

7 komentarzy, ostatni z 16/07/2015 od pinot