
3 osoby
Widoczność: wszyscy
Publikować mogą: wszyscy
Moderacja: tylko niezaufani
Kisiel
Wiele produktów które kupujemy w sklepach jesteśmy w stanie zrobić sami. Do takich należy kisiel. Ktoś kiedyś próbował takiego domowego? Założę się, że nie zauważylibyście różnicy.
Zawsze gdy częstowałam nim gości, nikt nie wierzył, że zrobiłam go przed momentem w kuchni. I nie jestem mistrzem kuchennym... wręcz odwrotnie - strach mnie do kuchni wpuścić, ale kisiel jest na tyle prosty do zrobienia, że nawet mi wychodzi.
Kisiel
(kuchenkainternetowa/ CC BY-SA 2.0/ http://www.flickr.com/photo...)
Potrzebujemy mąkę ziemniaczaną, cukier, sok owocowy ewentualnie herbatę owocową z suszu, wodę. Z soku i wody robimy zwykły napój, wlewamy do garnka i gotojemy. Jeżeli używamy herbaty zamiast soku, należy zagotować herbatę. Napełniamy do połowy szklankę wodą i wsypujemy ok. 4 łyżeczek mąki ziemiaczanej i mieszamy, aż utworzy się zawiesina. To ile wsypiemy mąki będzie zależało od tego, jaki kisiel chcemy uzyskać - gęsty czy rzadki. Do tego dajemy 4 łyżeczki cukru. Gdy woda z sokiem zawrze, wlewamy powoli zawiesinę, ciągle mieszając. Możemy sami ustalić jaką chcemy konsystencję poprzez dodanie mniejszej lub większej ilości wody.
Polecam dodanie jabłek, wtedy smakuje jeszcze lepiej.