Z widelcem w podróży
7 osób
Moderatorzy:
    Agata Ola

Ustawienia strony:

Widoczność: wszyscy
Publikować mogą: wszyscy
Moderacja: tylko niezaufani
RSS RSS
Zarejestruj się

Granita

Granitę można dziś już spotkać prawie we wszystkich wakacyjnych miejscówkach w Polsce. Wraz z nadejściem sezonu letniego pojawia się od razu, niemal jak stoiska z goframi czy watą cukrową.

Granita to włoski deser, który najłatwiej scharakteryzować opisując go jako coś pomiędzy sorbetem a lodami. Wywodzi się z tradycji sycylijskiej i wytwarzany jest z wody, cukru i składnika smakowego, którym na Sycylii najczęściej jest cytryna. Klasyczna granita często występuje także w smaku pomarańczowym, kawowym albo migdałowym. Przyrządza się ją w specjalnym urządzeniu to lodów, ale można ją łatwo przyrządzić w domu. Przypomina trochę nasączony sokiem cukier w grudkach. Cukier w granicie można zastąpić słodzikiem, wtedy jest odpowiednia nawet dla kogoś, kto jest na diecie.

Przyrządzenie domowej granity jest bardzo proste. Wystarczy główny składnik smakowy, czyli np. miąższ z cytryny, pomarańczy albo truskawki - około dwóch szklanek na dwie porcje, 1/3 szklanki wody i 2 łyżki cukru. Jeśli nasza granita będzie truskawkowa albo arbuzowa, można dodać sok z limonki lub cytryny. Wszystkie składniki miksujemy, a następnie wsadzamy do zamrażarki na około 3 godziny aż deser się odpowiednio zmrozi, ale nie na kamień. Taka granita idealnie sprawdzi się na upalnie dni.

(Mari Liis/ https://www.flickr.com/phot...)

(Maurizio Costanzo/ https://www.flickr.com/phot...)