Z widelcem w podróży
7 osób
Moderatorzy:
    Agata Ola

Ustawienia strony:

Widoczność: wszyscy
Publikować mogą: wszyscy
Moderacja: tylko niezaufani
RSS RSS
Zarejestruj się

Fenomen szwajcarskiej czekolady

Czy zastanawialiście się kiedyś, dlaczego to właśnie w Szwajcarii powstaje najlepsza czekolada na świecie? Czytając o historii czekolady doszłam do wniosku, że wszystko dlatego, że Szwajcarzy od zawsze mieli na jej punkcie fioła. Dlatego też wielu Szwajcarów chciało stworzyć najlepszą i w końcu komuś z nich musiało się udać. Dziś na każdego Szwajcara przypada rocznie około 12 kg czekolady. Najbardziej znane marki na świecie pochodzą właśnie ze Szwajcarii, a są to Lindt, Callier, Toblerone, Alprose.

(Victoria Rachitzky/ https://www.flickr.com/phot...)

Wszystko zaczęło się w Vevey nad Jeziorem Genewskim. W 1819 roku, François-Louis Cailler otworzył niewielką fabrykę czekolady i jako pierwszy na świecie, stworzył czekoladę w kostkach. Około pół wieku później, wymyślono mleko w proszku - składnik, który dziś dodaje się do wszystkich czekolad, ponieważ naturalne mleko nie wystarczyłoby gdyż zawiera zbyt wiele wody. Twórcą mleka w proszku był niejaki Henri Nestlé. Z połączenia pierwszej czekolady w kostkach i nowinki w postaci mleka w proszku, powstała pierwsza mleczna czekolada. Fabryka Callier, która istnieje od 1898 roku do dzisiaj, nie była jedyną, która eksperymentowała z produktem.

W 1868 roku Jean Tobler otworzył we Bernie (nie mylić z Brnem) czekoladową manufakturę. To właśnie tam powstała forma czekolady, znana do dziś. Syn Toblera wpadł na pomysł żeby dodać do czekolady miód, nugat i migdały oraz żeby czekolada uformowana była na kształt szwajcarskiej góry Matterhorn. Tak powstała mleczna czekolada Toblerone, charakteryzująca się twardym nadzieniem. Pakowana w trójkątne, piaskowe pudełeczka do dziś wyróżnia się na sklepowych półkach.

(Colleen Galvin/ https://www.flickr.com/phot...)

W tym samym mieście, w 1879 roku, fabrykę czekolady założyl Rudolphe Lindt. I tutaj podobno kryje się tajemnica doskonałej szwajcarskiej czekolady. Lindt jest twórcą pierwszej na świecie maszyny do konczowania - procesu długiego napowietrzania czekolady, który powoduje, że jest ona niesamowicie kremowa i aromatyczna. Oczywiście ważna jest także jakość ziarna kakaowego, z którego wytwarza się czekoladę. Lindt był także twórcą pierwszej rozpuszczalnej czkolady - chocolat fondant.

Oprócz wszystkich wielkich dziś koncernów, Szwajcaria słynie także z małych czekoladowych manufaktur, które kuszą turystów zapachami, nowymi smakami i sklepowymi witrynami. Szwajcaria to po prostu jedna wielka czekoladowa kraina, której mieszkańcy charakteryzują się wyjątkową miłością do ziarna kakaowca. Wiedzą też, jak zrobić na niej interes.