Z widelcem w podróży
7 osób
Moderatorzy:
    Agata Ola

Ustawienia strony:

Widoczność: wszyscy
Publikować mogą: wszyscy
Moderacja: tylko niezaufani
RSS RSS
Zarejestruj się

24/05/14 od AgnesO

Włoska focaccia

Dziś o włoskiej focacci. Nie można tej przekąski pominąć gdy ostatnio była mowa o tarcie flambée czy quiche. Focaccia to coś bardzo podobnego właśnie do alzackiej tarty flambée, różni się właściwie tylko tym, że ma typowo włoskie nadzienie, co jest zresztą oczywiste;) 

Pod moją notatką o tarcie z Alzacji, ktoś napisał, że przypomina polski cebularz. No właśnie, o ile francuskie danie rzeczywiście ma coś z naszego cebularza, to focaccia jest typowo włoska. I chyba właśnie to typowo włoskie nadzienie odpowiada mi bardziej.

(Matteo Paciotti/https://www.flickr.com/photos/matte4president/6310670780/in/photolist-gZpzF-aBDQyC-oSwm9-dPUgL-75NV8p-agS4qF-9xzaT6-6ZF871-9xzaT2-nDiRHC-5sEB3N-atm52k-7BB3qg-cXn5sQ-cXn1s9-6Tjbhw-DVUTk-7xVxyN-8nLkLA-fkyEeQ-6Tf8MV-9hGrh4-5mWr3p-6Tf6St-6TeZ5v-9HLNsg-cqqo6b-8ZEh5A-79pG9C-79pG9q-6TirZh-6TeJMT-6TeE4K-6TeC1c-6Tey5F-6TiozN-6TiXRy-6TeUUv-6TiRhy-6TeGKk-6Tev2k-6TitPs-6Tf3xz-6TeNWT-6TeM5H-6TiAuj-6TiqaJ-6Tf5sR-6TiTP3-6Tixim)

(mpellegr/https://www.flickr.com/photos/niputaidea/303670628)

Focaccia to właściwie rodzaj pieczywa, które wytwarza się z ciasta do pizzy. A więc focaccia to taka zminiaturyzowana podstawa do pizzy tylko bez sosu pomidorowego i sera. Jest zdecydowanie bardziej przystawką niż daniem głównym. Nawet ta bez nadzienia świetnie smakuje z czosnkową lub rozmarynową oliwą. Skoro już jesteśmy przy tym, z czym lepiej smakuje, warto wspomnieć o jej rodzajach, których jest bardzo dużo.

(Krista/https://www.flickr.com/photos/scaredykat/3506578902)

Podobno każdy region Włoch ma inną focaccię. Są focaccie cienkie, bardziej suche, jedynie z ziołami, którymi najczęściej są rozmaryn i szałwia. Na przykład focaccia z Umbrii jest cienka, krucha i delikatnie słodkawa. Inne są bardziej pulchne i mokre, mogą mieć w sobie oliwki i suszone pomidory - te chyba lubię najbardziej. W niektórych regionach robi się focaccie z jeszcze innymi dodatkami, nawet z cebulą, ziemniakami czy szynką.

Przepis na umbryjską focaccię.