7 osób
Widoczność: wszyscy
Publikować mogą: wszyscy
Moderacja: po publikacji
Wiśniowy sposób
na polędwiczki
Dziś chciałabym się z Wami podzielić prostym przepisem na zdrowe i bardzo smaczne danie. Są to wiśniowe polędwiczki chili, które powinny przypaść niejednemu do gustu! (Wojciech Świdziński) Do zrobienia tego dania potrzebujemy: jedną polędwiczkę wieprzową, papryczkę chili, 3 łyżki wiśniówki, 5g mąki kukurydzianej, dwie szklanki wiśni, 2 łyżki octu balsamicznego oraz przyprawy (sól, pieprz).
Jak to zrobić? Zaczynamy od wydrylowania wiśni, które następnie wkładamy do miski. To samo robimy z drobno posiekaną papryczką chili (ale bez pestek), dolewamy dwie łyżki octu balsamicznego, trzy łyżki wiśniówki i na końcu wszystko mieszamy.
Teraz bierzemy się za polędwiczki- kroimy je w poprzek w 2cm platerki, następnie rozbijamy je tłuczkiem na cienkie filety, a na koniec doprawiamy je solą i pieprzem.
Jeśli bardzo dbacie o figurę to proponuję popsikać patelnię PAMem i następnie zaczynamy smażyć polędwiczki. Po obustronnym obsmażeniu dodajemy wcześniej przygotowany sos i całość gotujemy ok. 3-4 min.
Nasze danie można podawać różnie, ale moja propozycja to podanie go po prostu z ryżem na ciepło.
Smacznego!