
7 osób
Widoczność: wszyscy
Publikować mogą: wszyscy
Moderacja: po publikacji
Wegetariańskie burrito
Każdy zna meksykańskie burrito. Zawinięta tortilla wypełniona głównie fasolą lub mięsem. Nie chcę się rozpisywać o historii burrito, a podzielić się bardzo prostym (bo zrobienie burrito generalnie jest proste) przepisem na mniej typową bo wegetariańską wersję tego dania. I wierzcie mi, smakuje tak samo dobrze jak z mięsem, dlatego zaspokoi apetyt nawet tych, którzy boją się bezmięsnych dań.
Moje burrito dla 4-5 osób składa się z: tortilli, dwóch papryk w różnych kolorach, czerwonej cebuli, pomidorów z puszki, czerwonej fasoli z puszki, kawałka żółtego sera do starcia, oliwy, oregano, pieprzu cayenne i czarnego, słodkiej papryki w proszku, soli. Można dodać też puszkę kukurydzy, która na pewno świetnie się połączy z pozostałymi składnikami. Uwielbiam podawać burrito z kwaśną śmietaną na przykład 12%, do której dodaję trochę soku z cytryny, szczypiorek, sól, pieprz i trochę startego sera.
(rhodes, CC BY-SA 2.0, http://www.flickr.com/photo...)
W garnku o średniej wielkości rozgrzewam trzy łyżku oliwy. Kroję w kosteczkę papryki oraz cebulę, wrzucam do garnka i smażę około 10 minut. Można na tym etapie dodać też szczyptę pieprzu cayenne i słodką paprykę. Potem dorzucam pomidory i duszę aby łatwiej było je potem rozdrobnić. Po kilku minutach dodaję czerwoną fasolę, którą wcześniej odcedzam i delikatnie płuczę. Mieszam, rozdrabniam pomidory i doprawiam solą, pieprzem i suszonym oregano.
Farsz zawijam w podgrzane na patelni tortille (ok 3 łyżek na jeden placek) i wkładam jeszcze na 2 minuty do opiekacza typu sandwich grila nie posiadam. Podaję na talerzu z kwaśną śmietaną i startym serem. Pycha!

Francuskie crepes czy amerykańskie pancakes?
