Z widelcem w podróży
7 osób
Moderatorzy:
    Agata Ola

Ustawienia strony:

Widoczność: wszyscy
Publikować mogą: wszyscy
Moderacja: tylko niezaufani
RSS RSS
Zarejestruj się

Tortilla meksykańska i tortilla española

Większości z nas, na hasło tortilla, przychodzi na myśl cienki pszenny placek i zawinięte w niego warzywa i kurczak. Ta najpopularniejsza chyba w Polsce wersja tortilli pochodzi z Meksyku. Jednak istnieje jeszcze inna wersja. To tortilla española - tortilla hiszpańska. Różnią się od siebie znacznie i zdecydowanie ta druga jest dużo mniej popularna. Tak naprawdę tortillą nazywa się także meksykańskie czipsy, tzw. nachos, ale może skupmy się na dwóch pierwszych daniach.

(jeffreyw/https://www.flickr.com/photos/jeffreyww/6306095903)

Tortilla meksykańska to wytwarzany z mąki kukurydzianej lub pszennej właśnie taki cienki placek pieczony na specjalnej patelni. Podobno tę tortillę wymyślili Aztekowie, którzy bardzo cenili właściwości i smak kukurydzy. Ciasto otrzymywali przez moczenie kukurydzy w wodzie wapiennej tak, aby zmiękła i żeby łatwo było ją zmielić. Do zmielonej kukurydzy dodawano odpowiednią ilość wody i z powstałej masy formowano placek, który pieczono na rozgrzanych kamieniach. Najbardziej znanym daniem, do którego wykorzystuje się placki tortilli jest tacos. Do tortilli wkłada się mięso i warzywa, a wszystko polewa się sosem. Mój sposób na tortillę to zawinięte w niej podsmażone kawałki kurczaka w ulubionych przyprawach, do tego świeże pomidory, sałata lodowa i zielony ogórek. Idealnie smakuje z sosem ziołowym albo czosnkowym.

(Stacy Spensley/https://www.flickr.com/photos/notahipster/3822527016)

Zupełnie inną potrawą jest hiszpańska tortilla. Pierwszy raz miałam okazję spróbować tego dania w sopockiej restauracji Pineda del Mar, o której wspominałam przy okazji notatki o gazpacho. Muszę przyznać, że nie specjalnie przypadła mi do gustu, ale na pewno warto sprawdzić jak smakuje ta hiszpańska odmiana tortilli. Jest to coś w rodzaju omletu. Bardzo sycącego omletu. Niby jest uznawana za przystawkę, ale moim zdaniem można potraktować ją jak obiad, a jedną taką tortillą spokojnie moga najeść się dwie osoby. Tortilla española składa się głównie z przysmażonych ziemniaków i cebuli, które zalewa się masą jajeczną. Wychodzi z tego gruby i dość tłusty omlet. Ważne aby patelnia, na której smażymy była głęboka.

(Luca Nebuloni/https://www.flickr.com/photos/nebulux/5845088254)

(Cássio Abreu/https://www.flickr.com/photos/psicodrops/4451137147)

Przepis na tortillę hiszpańską z ziemniakami, szpinakiem i fetą znajdziecie na Kwestii Smaku.

Mówi się o tym we wpisach (lub komentarzach do nich):