7 osób
Tematy strony:
Patenty
Obiadowo - na gorąco i na zimno
Przekąski
Nie kupuj, zrób to sam
Dla spragnionych
Na słodko
Sezon na owoce
Sezon na warzywa
Ustawienia strony:
Widoczność: wszyscy
Publikować mogą: wszyscy
Moderacja: po publikacji
Widoczność: wszyscy
Publikować mogą: wszyscy
Moderacja: po publikacji
RSS
RSS
Sezon na jeżyny
Jeżyny obok malin to popularne, letnie owoce. Dojrzewają nieco później, niż ich słodsze i różowe koleżanki, lecz smakują równie wybornie. Oprócz smaku posiadają oczywiście sporo prozdrowotnych właściwości, dlatego warto po nie sięgać, gdy akurat trwa ich sezon owocowania czyli w sierpniu i we wrześniu.
Przede wszystkim jeżyny zawierają dużo witaminy C oraz A, witamin z grupy B, P, E oraz magnez, potas, żelazo oraz miedź. Są oczywiście cennym źródłem błonnika pokarmowego, który reguluje pracę naszych jelit i wspomaga trawienie. Owocom tym przypisuje się również właściwości antyoksydacyjne, czyli mogą chronić nas przed nowotworami; działają antybakteryjnie i przeciwzapalnie, dlatego sok lub dżem z jeżyn zaleca się stosować podczas przeziębień. Co więcej w przypadku jeżyn, warto wykorzystywać jej liście. Napar z nich wykonany pomaga przy chorobach układu oddechowego. Da ukojenie zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Liście mogą również wspomóc w leczeniu trądziku (można wykonywać z nich okłady bezpośrednio na skórę). Z jeżyn możemy przede wszystkim wykonać dżemy i konfitury, a także sok, który podczas jesiennych i zimowych przeziębień wspomoże w szybszej rekonwalescencji nasz organizm. Alkoholowa nalewka z samych jeżyn ma jeden feler - praktycznie nie posiada smaku, za to ma niesamowity kolor. Warto zatem robić nalewki z kilku różnych owoców i dodawać jeżynę jako źródło witamin oraz barwnik. Osobiście jednak uwielbiam jeść jeżyny prosto z krzaka, w szczególności gdzieś na górskich szlakach (polecam rejon Beskidu Wyspowego, gdzie przy turystycznych ścieżkach rośnie sporo krzaków tej rośliny, które rok rocznie obradzają tysiącami pysznych owoców).
(threelayercake, CC BY-ND 2.0, https://www.flickr.com/phot...)
Ostatnio komentowane na stronie:
11/03/2014
AgnesO
Francuskie crepes czy amerykańskie pancakes?
1
komentarz
z 02/04/2016
od Mis_Paskownik
08/12/2013
martachowaniec